4 αλήθειες για τον ύπνο της γάτας

από Μυρτώ Τζώρτζου
ύπνος γάτα

Οι αγαπημένες μας γάτες είναι πλάσματα που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον ύπνο, καθώς μπορούν να κοιμηθούν οποιαδήποτε ώρα, οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μια γάτα, για παράδειγμα, που κοιμάται σε ένα συρτάρι είναι κάτι συνηθισμένο για εμάς και απόλυτα φυσιολογικό για αυτή. Γιατί όμως κοιμούνται τόσο πολύ; Βλέπουν και αυτές όνειρα; Μάθετε 4 αλήθειες για την…παθιασμένη σχέση της γάτας με τον ύπνο:

  1. Ο ατελείωτος ύπνος είναι θέμα γονιδίων

Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν μέχρι και 16 ώρες τη μέρα. Οι μεγαλύτερες δε φτάνουν και τις 20 ώρες. Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με την εξέλιξη της γάτας, τις διατροφικές της συνήθειες και τη φυσιολογία της. Στην άγρια φύση τα ζώα αυτά έπρεπε να κυνηγήσουν για να φάνε, να τρέξουν και γενικά να σπαταλήσουν πολλή ενέργεια, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα που είναι κατοικίδια. Ο ύπνος τις βοηθάει στο να κρατήσουν τα αποθέματα της ενέργειάς τους ανάμεσα στα γεύματα.

    2. Δεν κοιμούνται πάντα κανονικά

Τα 3/4 του ύπνου τους δεν είναι κανονικός ύπνος. Είναι αυτό που λέμε λαγοκοιμούνται. Σε αυτή την κατάσταση ξεκουράζονται κανονικά αλλά είναι και ετοιμοπόλεμες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν. Μπορούμε να καταλάβουμε πότε λαγοκοιμούνται από τα αυτιά τους που αντιδρούν και γυρνάνε στους διάφορους ήχους.

    3. Μπορούν όμως και να κοιμηθούν βαθιά και να ονειρευτούν

Και ενώ τα 3/4 του ύπνου τους, όπως είπαμε πιο πάνω, οι γάτες λαγοκοιμούνται, το 1/4 που μένει είναι βαθύς ύπνος με όνειρα. Σε αυτή τη φάση οι γάτες κουλουριάζονται και έχουν καλά κλειστά τα μάτια τους. Συχνά θα δείτε και την ουρά τους να τη βάζουν στα μάτια τους σαν μάσκα. Ο βαθύς ύπνος βοηθάει το σώμα τους στο να μένει ξεκούραστο και υγιές.  Αν την ώρα που κοιμάται κουνάει λίγο τις οπλές ή τα μουστάκια, τότε υπάρχει πιθανότητα να βλέπει όνειρο.

    4. Κάποιες γάτες ροχαλίζουν

Η πιο αστεία στιγμή του ύπνου τους. Οι γάτες ροχαλίζουν όπως και τα περισσότερα θηλαστικά. Οι περσικές, των Ιμαλαϊων και οι εξωτικές κοντότριχες είναι αυτές που ροχαλίζουν περισσότερο. Αν όμως δείτε ότι το ροχαλητό συνοδεύεται από άλλες φυσικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Για αυτό πρέπει να ξέρουμε υιοθετώντας μια γάτα ότι θα έχουμε πάντα έναν αντίζηλο στο σπίτι, τον Μορφέα.

Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο