Γνωρίστε το τυφλό άλογο που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες σπάζοντας 3 ρεκόρ

από Μυρτώ Τζώρτζου
τυφλό άλογο

Πριν από 8 χρόνια το άλογο που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο 22χρονος Έντο, έχασε την όρασή του από μια ασθένεια που λέγεται υποτροπιάζουσα ραγοειδίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα του ίππου. Έπρεπε λοιπόν μαζί με την κηδεμόνα του Μόργκαν Βάγκνερ να μάθει από την αρχή τα πάντα. Να μπορεί να κάνει αν όχι όλα όσα έκανε πριν, τουλάχιστον τα περισσότερα. Και το πιο βασικό: Να μη χάσει τις μοναδικές ικανότητές του για κάποια πράγματα για τα οποία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση ο Έντο πέτυχε τρία πολύ σημαντικά ρεκόρ.

Τα πράγματα όμως ξεκίνησαν σιγά σιγά. Αρχικά το άλογο έπρεπε να βοηθηθεί ώστε να μη νιώθει φόβο όταν έχανε την όρασή του. Και εκεί η Βάγκνερ έκανε δουλειά. Δεν το άφησε σε ένα μέρος αλλά συνέχεια πήγαιναν και έκαναν διάφορα πράγματα ώστε ο Endo να αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα του πραγματικότητα. Αυτή που δεν θα είχε όραση.

«Ήταν πολύ φοβισμένος στην αρχή, οπότε τον πήγα για βόλτες γύρω από τον αχυρώνα και μετά προχώρησα σε βόλτες στο υπόλοιπο μέρος», θα πει η Βάγκνερ.

Ο Έντο ανέκτησε γρήγορα την αυτοπεποίθησή του και άρχισε να ξαναμαθαίνει τα κόλπα που μάθαινε όταν είχε την όρασή του.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο Έντο μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί και ένα άλογο με όραση: να διαγωνίζεται σε σόου, να πηγαίνει σε μονοπάτια και να πηδάει χωρίς να φοβάται. Η Βάγκνερ είναι περήφανη για την απίστευτη πρόοδο του τετράποδου φίλου της και τα τρία τελικά ρεκόρ Γκίνες που κατέκτησε.

Ο Endo υποβλήθηκε σε δύο χειρουργεία. Μετά το πρώτο χειρουργείο στο ένα μάτι, είχε φοβηθεί σε τέτοιο βαθμο που έτρεμε. Η Morgan ήταν πάντα δίπλα του αφιερώνοντας πολύ από το χρόνο της. Μετά το δεύτερο χειρουργείο στο άλλο μάτι, το άλογο θα είχε πλέον μια διαφορετική ζωή. Στην οποία όμως, χάρη στη Morgan, μπήκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και όσο για το όνομα του αλόγου που είναι Endo, η Morgan αναφέρει ότι προέρχεται από το ελληνικό έσω και το είδε πρώτη φορά σε ένα βιβλίο ιατρικής. Ο Έντο είναι πλέον πολύ δημοφιλής και έχει και social media με το όνομα «Endo the Blind». Δεν στερείται τίποτα και κάνει ό,τι κάνουν και τα άλλα άλογα που έχουν την όρασή τους. Και αυτό φυσικά το οφείλει στην αγάπη της Morgan.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που έβαλαν τον Έντο στο βιβλίο Γκίνες:

  1. Το πιο ψηλό ελεύθερο άλμα τυφλού αλόγου
  2. Περισσότερες εναέριες αλλαγές σε ένα λεπτό
  3.  Ο ταχύτερος χρόνος τυφλού αλόγου να περάσει 5 κοντάρια-εμπόδια

Η υποτροπιάζουσα ραγοειδίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα (ΥΡ), γνωστή και ως “περιοδική οφθαλμία” ή “σεληνιακή τύφλωση”, είναι μία από τις σοβαρότερες παθήσεις του οφθαλμού του αλόγου, με συχνή κατάληξη την τύφλωση. Είναι νόσος με παγκόσμια εξάπλωση. Η ακριβής παθογένεια της νόσου παραμένει άγνωστη, αν και είναι γνωστό ότι πρόκειται για ανοσολογικό νόσημα, στην οποία εμπλέκονται βακτηριδιακές (π.χ. Leptospira interrogans) και ιογενείς λοιμώξεις, παρασιτώσεις, τραυματισμοί και συστηματικά νοσήματα. Τα συμπτώματα της ΥΡ, που ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου, συνήθως αφορούν στον ένα μόνο οφθαλμό, ενώ στο 20% και στους δυο.

Η διάγνωση βασικά στηρίζεται στην οφθαλμολογική εξέταση, ενώ παράλληλα επιβάλλεται να γίνονται ειδικές ορολογικές δοκιμές για την ανίχνευση του πιθανού λοιμώδη παράγοντα. Η θεραπεία σκοπό έχει την αποφυγή της τύφλωσης, την αντιμετώπιση του πόνου και την αποτροπή ή ελαχιστοποίηση των μελλοντικών υποτροπών.

 BRITTANY HIRST PHOTOGRAPHY

 BRITTANY HIRST PHOTOGRAPHY

ABB Photography

 

ABB Photography

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο