Αχαρνές: Το Save a Greek Stray διέσωσε τα 6 άλογα που ζούσαν παρατημένα και σε άθλια κατάσταση σε οικόπεδο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα ιπποειδή στη χώρα μας είναι από τα πιο ταλαιπωρημένα και κακοποιμένα ζώα καθώς βασανίζονται συχνά στα χέρια αυτών που τα έχουν σαν ζώα εργασίας. Τα υπερφορτώνουν, τα χτυπάνε και όταν εκείνα δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί είτε αρρώστησαν είτε γέρασαν, εγκαταλείπονται στην κυριολεξία στο πουθενά χωρίς νερό και τροφή και χωρίς καμία προστασία. Άλλες πάλι φορές τα έχουν δεμένα χωρίς να μπορούν να κάνουν βήμα.

Ο λόγος για το τελευταίο περιστατικό εγκατάλειψης ιπποειδών, το οποίο φέρνει στο φως το Save a a Greek Stray. Σύμφωνα με το σωματείο 5 ενήλικα άλογα και ένα πουλάρι ζούσαν χωρίς καμία ουσιαστική φροντίδα και επίβλεψη, σε άθλιες συνθήκες, σε 2 αδόμητα οικόπεδα στον Δήμο Αχαρνών.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών, έγινε αυτοψία από την αστυνομία και την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής. Η κτηνιατρική, αξιολογώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, συνέστησε την απομάκρυνσή τους από τους χώρους διαβίωσης και η Εισαγγελία Αθηνών για την Προστασία των Ζώων εξέδωσε διάταξη για την οριστική αφαίρεσή τους και την παράδοσή τους στη Save a Greek Stray.

Το σωματείο SAVE A GREEK STRAY / SGS αναφέρει:

Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για την ευζωία των ζώων, χωρίς δικαιολογίες και καθυστερήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, και κυρίως σύμφωνα με όσα ορίζει η ηθική απέναντι στα ζώα. Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για ιπποειδή, των οποίων η ευημερία συχνά ερμηνεύεται στρεβλά και προστατεύεται αποσπασματικά μονάχα, κάνει όλη την επιχείρηση ακόμα πιο συγκινητική, αλλά και σημαντική.

Τα ζώα ήταν πολύ υποσιτισμένα, μονίμως δεμένα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, απεριποίητα και το ένα από τα άλογα βρισκόταν σε απελπιστική ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας του μόνιμου εγκλεισμού του, κουνώντας το κεφάλι του ρυθμικά πέρα δώθε συνεχώς. Οι αρμόδιες αρχές μάς εμπιστεύτηκαν για να αναλάβουμε τα ταλαιπωρημένα αυτά ζώα. Συντονίσαμε και υλοποιήσαμε, με τη συνδρομή εξειδικευμένου συνεργάτη μας, την απομάκρυνσή τους από τον χώρο, και πλέον βρίσκονται μαζί μας.

Είναι πραγματικά σε άθλια κατάσταση. Θα γίνουν αιματολογικές εξετάσεις και αποπαρασιτώσεις σε όλα, θα εξεταστούν από εξειδικευμένο κτηνίατρο, θα αναρρώσουν, θα δυναμώσουν και τα δύο αστείρωτα αρσενικά θα στειρωθούν. Εάν όλα πάνε καλά και τα ζώα ανακάμψουν, θα αναζητήσουμε υπεύθυνη υιοθεσία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία διάσωσης των ζώων αυτών, τον ευαισθητοποιημένο συμπολίτη μας, ο οποίος βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε, την κτηνιατρική υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, το Α.Τ. Αχαρνών, καθώς και την Εισαγγελέα κ. Μήτρου και το προσωπικό της Εισαγγελίας Προστασίας Ζώων.

Ευελπιστούμε ότι το περιστατικό αυτό θα συντελέσει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση αρχών και πολιτών για την αποτελεσματικότερη προστασία όλων των ζώων ανεξαιρέτως και την απάλειψη φαινομένων κακοποίησής τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο