Αγελάδες δεμένες και κοκαλιασμένες στην Κω: Η κακοποίηση των ζώων αυτών συνεχίζεται στο νησί

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πέρασαν κοντά δυόμιση μήνες (14/9/2022) από τη συνάντηση που προκάλεσε ο Έπαρχος Κω, Γιάννης Καμπανής, μεταξύ των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, των τοπικών αρχών και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, αλλά δυστυχώς δε βλέπουμε καμιά διαφορά στη μεταχείριση που γίνεται στις αγελάδες στο νησί μας.

Υπήρξε στη συνέχεια και συνάντηση μεταξύ Δήμου και μαθητών του ΕΠΑΛ που ζητούν στήριξη και εκπαίδευση για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, μια ένδειξη ότι οι νέοι τουλάχιστον ίσως πιστεύουν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται αλλιώς.

Καταντάει ανησυχητικό να αποφεύγει ο Σύλλογος Κτηνοτροφών της Κω την οποιαδήποτε αναφορά στο πολύ υπαρκτό πρόβλημα της κακής μεταχείρισης που γίνεται στις αγελάδες στο νησί και να μην αναγνωρίζει μια κατάσταση που όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε με τα μάτια μας.

Οι κτηνοτρόφοι και κάποιες τοπικές αρχές προσπαθούν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα της κακομεταχείρισης των αγελάδων, περιγράφοντάς το ως «μεμονωμένο περιστατικό». Όμως, οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ξέρουν πολύ καλά πόσο συχνά βλέπουν αγελάδες σοβαρά υποσιτισμένες, δεμένες χωρίς την παραμικρή φροντίδα στον ήλιο ή τη βροχή, ακόμα και σε δημόσιους χώρους.

Είναι προφανές ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά στην Κω με το όλο σύστημα που χορηγεί τις άδειες κτηνοτροφίας και ελέγχει την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παραγωγικών ζώων. Όσο για τις ανεπιτήρητες αγελάδες σε δημόσιους χώρους, το θέμα είναι, βάσει νόμου, καθαρή αρμοδιότητα και ευθύνη των Δημοτικών Αρχών.

Είναι πια τόσο συνηθισμένο για μας στην Κω να βλέπουμε αγελάδες δεμένες, κοκαλιασμένες και αφρόντιστες, που κοντεύουμε να ξεχάσουμε πώς είναι – και πρέπει να είναι –  μια κανονική αγελάδα.

Kos Animal Info | Facebook

  • Φωτογραφίες 1 και Αγελάδα όπως τη διατηρούσε ο ιδιοκτήτης της, και το ίδιο ζώο μετά από μερικούς μήνες φυσιολογικής φροντίδας σε διαφορετικά χέρια

  • Φωτογραφίες 3, 4 και 5. Αγελάδες σοβαρά υποσιτισμένες στην περιοχή Ψαλίδι της Κω, στις 14 Δεκ 2022 

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο