Ακτιβιστής κάνει τα πάντα να σώσει τα λαγωνικά Galgos που οι Ισπανοί κυνηγοί τα βασανίζουν φριχτά πριν τα πετάξουν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο Travis Patenaude είναι φωτογράφος της Stink-Eye Photography με έδρα το Σικάγο. Το αντικείμενό του είναι πηγαίνει σε χώρες και σε καταφύγια αδέσποτων και να βοηθάει τα ζώα που ζουν εκεί ώστε να βρουν σπίτι. Τα φωτογραφίζει, τα παρουσιάζει στα social media λέγοντας την ιστορία τους και πολλά από αυτά τα παίρνει μαζί του στην επιστροφή για να τα βοηθήσει να υιοθετηθούν ή να πάνε κατευθείαν στα νέα του σπίτια.
Ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν αφιερώσει τη ζωή τους να σώσουν μια από τις πιο βασανισμένες ράτσες, τα Galgoς, ισπανικά λαγωνικά, τα γνωστά μας grayhound της Ισπανίας. Αυτό ξεκίνησε όταν υιοθέτησαν το 2012 ένα από αυτά, τη Leena. Ο Travis έχει κάνει πολλά και σπουδαία πράγματα για αυτά τα ζώα, έχοντας κερδίσει διεθνή βραβεία για την ακτιβιστική του δράση. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σε πολλά μίντια για την κατάσταση των συγκεκριμένων ζώων εκεί και τη βάρβαρη αντιμετώπισή τους.
Τα πανέμορφα αυτά και μεγαλοπρεπή ζώα είναι από τα πιο κακοποιημένα σκυλιά καθώς έχουν καταντήσει εργαλεία στα χέρια των κυνηγών. Είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο τι γίνεται στην Ισπανία αυτά τα ζώα. Οι κυνηγοί μετά την κυνηγητική σεζόν τα πετάνε, τα ξεφορτώνονται. Όμως το πιο φριχτό είναι κάτι άλλο. Όταν δεν ανταποκρίνονται πλέον στις προσδοκίες τους, αυτό είναι κάτι που το θεωρούν προσβλητικό. Και τα πετάνε αφού τους κάνουν βασανιστήρια. Πολλά από αυτά πεθαίνουν στα χέρια τους. Και αγοράζουν άλλο μετά με πολύ λίγα χρήματα.
Σε άρθρο της η Lifo αναφέρει: “Κάθε κυνηγός στην Ισπανία μπορεί να έχει από τουλάχιστον 10 μέχρι και 70 Galgos κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Κάτι που επιβεβαιώνει περίτρανα το πόσο αμελητέες θεωρούνται οι ζωές αυτών των ζώων. Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι σκύλοι που δεν απέδωσαν όσο καλά περίμεναν τα αφεντικά τους, κρεμιούνται, ρίχνονται σε πηγάδια, καίγονται ή γδέρνονται ζωντανοί, δένονται πίσω από αυτοκίνητα και τους σέρνουν μέχρι να πεθάνουν, παλεύουν σε αγώνες με άλλους σκύλους ή βασανίζονται με οξύ.
Μια από τις πιο γνωστές μεθόδους βασανισμού είναι «ο χορός πιάνο», όπως αποκαλείται, όπου κρεμούν το ζώο από το λαιμό με τις άκρες των ποδιών του να ακουμπούν απειροελάχιστα το έδαφος, μέχρι να πεθάνει από ασφυξία. Βέβαια, αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι που προσπαθούν οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν. Ορισμένοι επιλέγουν απλώς να τα εγκαταλείψουν, αφού πρώτα τους αφαιρέσουν το τσιπάκι και τους σπάσουν τα πόδια, ώστε να βεβαιωθούν πως τα σκυλιά δεν πρόκειται με τίποτα να επιστρέψουν.
Τα περισσότερα ή πεθαίνουν από την πείνα ή καταλήγουν σε δημοτικά καταφύγια ζώων, όπου τελικά υποβάλλονται σε ευθανασία. Εκτιμάται μάλιστα πως περίπου 50.000- 100.000 τέτοια σκυλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ισπανία στο πλαίσιο του «Ολοκαυτώματος των κυνηγόσκυλων», όπως ονομάζεται πλέον όλο αυτό. Το πιο δε σοκαριστικό από όλα είναι πως οι ισπανικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου, αλλά δεν φαίνονται να θέλουν και να το σταματήσουν” .
Ναι, αυτά στη γειτονική μας, δήθεν πολιτισμένη, Ισπανία. 
Ο Travis Patenaude δίνει μεγάλο αγώνα για όλο. Πρόσφατα επισκέφτηκε ένα τέτοιο καταφύγιο στην Ισπανία και έμεινε εκεί για 10 μέρες. Το καταφύγιο ιδρύθηκε το 2009 από το Fundacion Benjamin Mehnert (FBM), ένα καταφύγιο για κακοποιημένα και παρατημένα Galgos. Εκεί δεν γίνονται ευθανασίες. Μόνο αν η κατάσταση του ζώου είναι τέτοια που δεν υπάρχει καμιά ελπίδα επιβίωσης. Οι άνθρωποι του καταφυγίου κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν στην κυριολεξία στη ζωή αυτά τα τόσο βασανισμένα ζώα.
Η διαμονή του στο καταφύγιο ήταν πολύ δυσάρεστη. Αλλά αυτά που είδε τα έχει βέβαια ξαναδεί. Το καταφύγιο βρίσκεται στη Σεβίλλη και ο αριθμός των σκυλιών που βρίσκονται εκεί μπορεί να φτάσει και τα 900 μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου. Μέσα σε αυτά υπάρχουν πάρα πολλές ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης που δεν τις βάζει ο ανθρώπινος νους. Ο Travis φωτογραφίζει την άθλια κατάσταση των Galgos όταν μπαίνουν στο καταφύγιο και τον αγώνα μετέπειτα να σωθούν. Οι φωτογραφίες του είναι μαχαιριά στην καρδιά. Μερικές δεν μπορείς καν να τις δεις. Έρχεται στη συνέχεια σε επαφή με διάφορα media σε όλον τον κόσμο για να τις δημοσιεύσει και να κάνει περισσότερο γνωστό αυτό που συμβαίνει εκεί.
Τη μέρα που ο Travis Patenaude αναχωρούσε από το καταφύγιο, θα έπαιρνε μαζί του και σκυλάκια για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Αυτό κάνει πάντα. Είδε επίσης πολλά από αυτά τα σκυλάκια να ετοιμάζονται να πετάξουν στα νέα τους σπίτια, σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Ήταν από τα τυχερά. Τους είχε δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Υπάρχουν χώρες ευαισθητοποιημένες πάνω στο θέμα αυτό που σώζουν όσα περισσότερα Galgos μπορούν.

Το ισπανικό λαγωνικό και το Podencos, όπως αναφέρει η Lifo, είναι δύο από τις πιο διωκόμενες ράτσες. Όμως πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει ποτέ για αυτές τις σπάνιες ράτσες σκύλων. Χρησιμοποιούνται ως κυνηγετικά σκυλιά για να πιάσουν λαγούς στην ισπανική ύπαιθρο. Περνούν τη ζωή τους σε υγρές, μικροσκοπικές, βρώμικες τρύπες με παράθυρα που στερούνται το φως της ημέρας, την άσκηση και τη στοργή.
Στην ΕΕ, oι αποφάσεις σχετικά με τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων συντροφιάς επαφίονται σε εθνικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ισπανία δεν μπορεί να υποχρεωθεί άμεσα μέσω της νομοθεσίας της ΕΕ να βελτιώσει την κατάσταση των κυνηγετικών σκύλων.

Πηγή: Bored Panda

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο