Άνοιξη και σκύλος: Τι πρέπει να προσέχουμε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν ανοίγει ο καιρός, οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε τις εργασίες στον κήπο και τη βεράντα. Είναι σημαντικό να προσέχουμε πού αφήνουμε τα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε, το λίπασμα που θα ρίξουμε στα φυτά και τέλος, να γνωρίζουμε ποια είναι τα φυτά που μπορούν να βλάψουν το σκύλο μας. Τα παραπάνω μπορεί να είναι ισχυρά δηλητήρια και να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατό του.

Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλεργιών. Εάν δείτε πως ο σκύλος σας ξύνεται επίμονα, φτερνίζεται ή το δέρμα του είναι ερεθισμένο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Εάν -κακώς- έχετε σταματήσει την αποπαρασίτωση του ζώου σας, εξωτερική και εσωτερική, είναι καιρός να την αρχίσετε και πάλι χωρίς καθυστέρηση.

Υπάρχουν παράσιτα που μπορούν να βλάψουν την υγεία του σκύλου μας ανεπανόρθωτα. Μπροστά στο κακό που μπορεί να γλιτώσετε το κόστος των φαρμάκων δεν είναι μεγάλο.

Το χειμώνα με τη δικαιολογία του “κακού καιρού” τα περισσότερα σκυλιά δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε. Προσοχή στην ξαφνική και υπερβολική άσκηση γιατί μπορεί να βλάψει το σκύλο. Εάν το σκυλί σας τεμπέλιασε όλο το χειμώνα, αρχίστε με μικρούς περιπάτους και σιγά-σιγά αυξήστε την ένταση και τη χρονική διάρκεια.

Οι περισσότεροι σκύλοι χάνουν πολύ τρίχωμα αυτή την εποχή. Το βούρτσισμα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, διώχνει τις νεκρές τρίχες και βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα του σκύλου. Όταν λέμε βούρτσισμα, δεν ευνοούμε καθημερινό! Το πολύ συχνό βούρτσισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά δερματικά προβλήματα.

Αποφεύγετε να κάνετε το σκύλο σας μπάνιο πολύ συχνά! Επειδή εσείς κάνετε μπάνιο κάθε μέρα, δεν πάει να πει πως πρέπει να κάνει και ο σκύλος σας.

Κάποιες φυλές «χρειάζονται» μπάνιο κάθε δύο μήνες ενώ άλλες μερικές φορές το χρόνο. Μην κάνετε το σκύλο σας μπάνιο κάθε εβδομάδα. Σημαντικό είναι να τον βουρτσίζετε πριν για να ξεπλέκεται το τρίχωμά του. Η μπανιέρα είναι συνήθως ένα καλό μέρος για το μπάνιο. Το καλοκαίρι μπορείτε και στην αυλή. Να έχετε πάντα μεγάλες απορροφητικές πετσέτες για να σκουπίζετε το σκύλο σας αμέσως μετά.

Τα ανθρώπινα σαμπουάν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στο δέρμα του σκύλου. Αγοράστε σαμπουάν για σκύλους που είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά. Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά πριν το αγοράσετε για να βεβαιωθείτε. Εάν ο σκύλος σας έχει ξηρό δέρμα ή παρουσιάζει αλλεργίες, σκεφτείτε ένα σαμπουάν με βασικό συστατικό τη βρώμη. Τα σαμπουάν με aloe vera μειώνουν αισθητά τη φαγούρα, εάν έχει, και μαλακώνουν το τρίχωμα.

Σαμπουάν με μέντα ή τσάι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Να αποφεύγετε τα σαμπουάν με έντονο άρωμα. Μπορεί να αρέσουν σε εσάς αλλά όχι και στο σκύλο σας. Ανάλογα με το τρίχωμα και τις ευαισθησίες του σκύλου υπάρχουν πολλά διαφορετικά σαμπουάν. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία γκρούμερ.

Τέλος… το κούρεμα. Μην αφήσετε κανένα γκρούμερ να ξυρίζει το σκύλο σας με την αιτιολογία πως είναι καλοκαίρι και θα ζεσταίνεται. Λογικά κανένας σωστός επαγγελματίας δεν θα το έκανε. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά τρίχωμα. Το τρίχωμα του σκύλου λειτουργεί σαν θερμοστάτης.

Παρεμβαίνοντας σε αυτή τη φυσική διαδικασία, δυσκολεύουμε το σκύλο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Επίσης ένας σκύλος με ξυρισμένο τρίχωμα δεν έχει καμιά προστασία από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ήλιου. Η μοναδική περίπτωση που ο σκύλος πρέπει να ξυρίζεται είναι πριν από κάποια επέμβαση ή περιποίηση πληγής.

Πηγή: http://www.hallocy.com/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο