Απάντηση στον κ. Πολάκη που είναι υπέρ της αναπαραγωγής των κατοικιδίων μας και κατά της στείρωσής τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν έχω καμία πρόθεση να μιλήσω πολιτικά. Όταν μιλάω για τα ζώα, αυτό δεν περνάει καν από το μυαλό μου. Τα ζώα είναι πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα. Όσοι εμποδίζουν την ευζωία τους θα με βρουν αντίθετη. Είτε είναι δεξιοί είτε αριστεροί.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Και ερχόμαστε στο θέμα. Θα μπορούσα να πω ότι έμεινα άφωνη με τις τελευταίες δηλώσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη. Αλλά δεν έμεινα. Γιατί γνωρίζω καλά το απαράδεκτο και άθλιο νομοσχέδιο Τσιρώνη που πήγε να περάσει το κόμμα του όταν κυβερνούσε. Και που το απέσυρε άρον άρον μετά την κατακραυγή.  Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι το κομμάτι των ζώων δεν είχε θέση στην ατζέντα του συγκεκριμένου κόμματος.

Κάνουμε μια παρένθεση. Το 2019 είχε χαθεί μια ευκαιρία να θεσπίσει η Ελλάδα ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των ζώων μέσω ειδικής αναφοράς στο Σύνταγμα. Η πρόταση είχε έρθει με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κυρίτση, από τους ελάχιστους πραγματικά φιλόζωους πολιτικούς. Η προσθήκη αυτή στο άρθρο 24Α καταψηφίστηκε από τη Βουλή. Το ΚΚΕ είπε σύσσωμο ναι. Από το ΣΥΡΙΖΑ είπαν ναι 61 μόνο βουλευτές. Ναι 15 ανεξάρτητοι, ναι ο Αν. Λοβέρδος, ναι και Γ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Οι άλλοι όλοι το καταψήφισαν. Πάει …

Επανερχόμαστε: Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση έκανε κάτι που οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι φιλόζωοι πολίτες ήθελαν χρόνια. Μετέτρεψε την κακοποίηση σε κακούργημα. Μεγάλο βήμα. Μένει βέβαια να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Γιατί στην Ελλάδα η θεωρία και η πράξη έχουν τσακωθεί μεταξύ τους.

Πρόσφατα λοιπόν μάθαμε μερικά πράγματα από το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς. Για πρώτη φορά δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Έχουμε και λέμε:

α. Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου, β. Αναπαραγωγή με κανόνες (όπως άδεια στον κηδεμόνα δεσποζόμενου για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου) γ. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων, κάτι που βάζει στο παιχνίδι τις φιλοζωικές, δ. Διεύρυνση του καταλόγου των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, ε. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών. Και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.

Το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές. Πολλές συντεχνίες, κυνηγών, κτηνοτρόφων και άλλων αντιδρούν. Σιγά που δεν θα αντιδρούσαν. Αυτά όμως που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, θεωρώ, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία της φιλοζωικής κοινότητας, ότι κατεύθυνση που δίνεται είναι – για πρώτη φορά- πολύ θετική. Χρειάζεται βέβαια κάποιες βελτιώσεις.

Και έρχεται λοιπόν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης  

Να μας πει πράγματα που δεν ξέρουμε αν είναι για γέλια ή κλάματα. Ο κυνηγός Πολάκης, για να μην ξεχνιόμαστε.

Γράφει λοιπόν στο Facebook για το νέο νομοσχέδιο:

“Μια που έγινες και φιλόζωος Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ασχολείσαι λίγο και με το ΑΙΣΧΡΟ νομοσχέδιο που φέρνετε, που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες σκύλων να αναπαράγουν τα ζώα τους και τους υποχρεώνει να τα ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ;;;; (Για να κάνει το χατίρι σε εκτροφείς και εισαγωγείς)

ΕΙΔΙΚΑ, αφού κατάγεσαι και από την Κρήτη, αυτό θα οδηγήσει στην ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ της φυλής του Κρητικού Λαγωνικού που κατάφεραν με πολύ κόπο και μεράκι να διαφυλάξουν αρκετοί (πραγματικοί) κυνόφιλοι συντοπίτες μας!!!!”

Έχουμε λοιπόν και λέμε στον κ. Πολάκη

1. Χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο αισχρό. Ένα νομοσχέδιο που σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα, αριστεροί-δεξιοί, το θεωρεί ό,τι καλύτερο μέχρι τώρα. Ξέρετε, κ. Πολάκη, ποιοι πρέπει να έχουν γνώμη για τέτοιο νομοσχέδιο; Όσοι βγαίνουν στους δρόμους και σώζουν ζώα. Στειρώνουν, περιθάλπουν, φιλοξενούν άρρωστα. Καταστρέφουν τα αυτοκίνητά τους από τις μεταφορές σε κτηνιατρεία. Έχουν κάνει το σπίτι τους ξενώνα και νοσοκομείο για άτυχα ζώα. Και όλα από την τσεπούλα τους. Εσείς τη μόνη σχέση που έχετε με τα ζώα είναι όταν τα σκοτώνετε. Κυνηγός γαρ. Και μάλιστα περήφανος.

2. Τον πειράζει που θα απαγορεύεται-εκτός μιας φοράς- στους ιδιοκτήτες-κηδεμόνες είναι αγαπητέ μου- να αναπαράγουν τα ζώα τους και τους υποχρεώνει να τα στειρώνουν. Πού ζεις βρε άνθρωπε; Σε ποια σπηλιά; Δεύρο έξω. Πώς νομίζετε ότι δημιουργήθηκαν τα εκατομμύρια αδέσποτα που έχει η χώρα μας; Φύτρωσαν; Δημιουργούνται επειδή κάποιοι σαν εσάς, με τα ίδια μυαλά, δεν τα στειρώνουν. Και τα μωρά τους τα πετάνε σε βουνά και λαγκάδια. Και τα μαζεύουμε εμείς οι κακόμοιροι μπας και τα σώσουμε. Ρωτήστε στην τελική έναν κτηνίατρο να σας πει για τη στείρωση. Που θέλετε να μπορούμε να αναπαράγουμε τα κατοικίδιά μας αβέρτα κουβέρτα στο σπίτι μας, σαν να είμαστε παράνομοι εκτροφείς. Στην πίσω αυλή. Ξέρετε πόσες πίσω αυλές υπάρχουν στη χώρα μας; Αμφιβάλλω.

3. Θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό θέλει να κάνει το χατίρι σε εκτροφείς και εισαγωγείς. Οι νόμιμοι εκτροφείς κ. Πολάκη θα συνεχίσουν τη δουλειά τους- αν και δεν συμφωνούμε για ηθικούς λόγους στις εκτροφές-. Οι νόμιμοι. Εκτός αν δεν θέλετε να τηρούνται οι νόμοι. Και θέλετε τις πίσω αυλές.

4. Πιστεύει ότι έτσι θα εξαφανιστεί ο Κρητικός Λαγωνικός. Πώς θα γίνει αυτό δεν μας λέει. Αν είναι δυνατόν.

5. Και το κερασάκι στην τούρτα. Ειρωνεύεται τον πρωθυπουργό ότι έγινε φιλόζωος. Ποιος; Ένας κυνηγός που είναι γεμάτο το διαδίκτυο από φωτογραφίες του με καραμπίνες και νεκρά ζώα.

Ένα πράγμα, σας παρακαλώ, κ. Πολάκη, που δηλώνετε αριστερός: “Δεύρο έξω από τη σπηλιά όσο είναι καιρός”. Λυπηθείτε μας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο