Απτόητοι στην Ύδρα: Συνεχίζουν να φορτώνουν τα ιπποειδή ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο νησί της Ύδρας με το μουλάρι που του φόρτωσαν πάνω του για να κουβαλήσει ένα ψυγείο και μια νέα παρόμοια φωτογραφία μας εξοργίζει ξανά. Ύδρα και πάλι. Ένα δύστυχο ιπποειδές φορτωμένο με μια μεγάλη και φυσικά πολύ βαριά ηλεκτρική οικιακή συσκευή.

Τη φωτογραφία τράβηξε η Eva Rouba στα τέλη Μαΐου, η οποία βρισκόταν στο πανέμορφο, κατά τα άλλα, νησί για διακοπές. Όπως μάλιστα μας λέει η ίδια το βάρος ήταν τέτοιο που το ζώο δεν το βαστούσαν τα πόδια του. Άραγε πόσα κιλά σήκωνε; Τα ζύγισε κανείς; Ήταν καλά στην υγεία του; Μήπως ήταν άρρωστο; Μήπως ήταν αδύναμο; Μήπως ήταν γέρικο; Απλά ρωτάμε, μπας και κάποιος υπεύθυνος φιλοτιμηθεί να μας δώσει καμιά απάντηση της προκοπής. Γιατί την προηγούμενη φορά ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης δυστυχώς δεν μας έπεισε. Και δεν μας έπεισε γιατί κατέληξε στην ανάρτηση-απάντησή του για το συμβάν με απειλές. Και όποιος απειλεί…

Για να δούμε όμως τι είχε πει τότε:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στο in.gr το άρθρο με τίτλο: “Η Ντροπή του Ανθρώπου στην Ύδρα: Φόρτωσε Ψυγείο πάνω σε Γαϊδουράκι”.

Αρχικά, θα πρέπει για τους “φιλόζωους” που προκάλεσαν ή έγραψαν, χωρίς καμία επιφύλαξη ή έρευνα, το συγκεκριμένο άρθρο, να διευκρινιστούν δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι το φορτωμένο ζώο της φωτογραφίας δεν είναι “γαϊδουράκι“, αλλά μουλάρι. Σύμφωνα με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα μουλάρι μπορεί φορτωθεί μέχρι 100 κιλά. Οι οικιακές συσκευές, όπως οι ηλεκτρικές κουζίνες, τα πλυντήρια και τα ψυγεία, στις συσκευασίες τους αναγράφουν το βάρος τους. Σε καμία περίπτωση το βάρος αυτών των οικιακών συσκευών δεν ξεπερνά τα 100 κιλά.

Δεύτερον και ως συμπέρασμα της πρώτης παρατήρησης σε καμία περίπτωση το “ζωάκι”, όπως περιγράφεται στο εν λόγω άρθρο, δεν “δυσκολευόταν να σταθεί με τόσο βάρος στη ράχη του”. Το βάρος της συγκεκριμένης οικιακής συσκευής δεν ξεπερνά τα 70 κιλά.

Στην Ύδρα, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τροχοφόρων και μοτοποδηλάτων, γεγονός που σε συνδυασμό με τον αμφιθεατρικό χαρακτήρα της πόλης μας, καθιστά εδώ και αιώνες, τη χρησιμοποίηση ζώων εργασίας επιβεβλημένη. Ο οικισμός της Ύδρας, ο οικισμός χωρίς αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα, με τη μοναδική αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά, έχει κτισθεί από ανθρώπους και ζώα μέσα σε πλήρη αρμονία και σε σχέση αμοιβαίας αγάπης και συνύπαρξης.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε στο νησί μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγωγιατών της Ύδρας φροντίζει και περιποιείται τα ζώα εργασίας με ιδιαίτερο ζήλο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή τα ζώα αυτά τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην, αλλά πρωτίστως διότι οι ίδιοι είναι φορείς φιλοζωικής κουλτούρας στην πράξη και όχι στα λόγια. Αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν τα θυμούνται μόνο το καλοκαίρι για να αναρτήσουν μία παραπλανητική φωτογραφία και ένα ανακριβές σχόλιο στο διαδίκτυο και να προκαλέσουν εντυπώσεις.

Σχετικά με την αναφορά του άρθρου για τη Δημοτική Αρχή ότι τάχα μου τη “φαντάζεται με κλειστά μάτια και αυτιά” σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Πέρα από τον ανακριβή και συκοφαντικό αυτόν ισχυρισμό, το άρθρο αγνοεί επιδεικτικά την έντονη φιλοζωική δραστηριότητα του Δήμου Ύδρας. Μόλις πριν 15 μέρες, με έξοδα του Δήμου Ύδρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με την Animal Action Hellas, ακόμη μια δράση φροντίδας ιπποειδών, η οποία περιελάμβανε δωρεάν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα, καθώς εκπαίδευση των αγωγιατών και ιατρικές συμβουλές. Η αγάπη των Υδραίων για τα ζώα τους αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, καθώς σε 92 ζώα παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες κτηνιατρικής φροντίδας και σε 60 ζώα τοποθετήθηκαν microchip.

Κατόπιν των όσων προαναφέρθηκαν, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προκαλεί παραπληροφόρηση και δυσφήμιση για το νησί μας και τους κατοίκους του. Επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας».

Και εμείς λοιπόν τον ρωτάμε για τα στέγαστρα που πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν -συνήθως βγαίνουν επειδή, όπως λένε, φυσάει αέρας -, με αποτέλεσμα τα ζωάκια που περιμένουν στο λιμάνι σαν ταξί να μεταφέρουν τους επισκέπτες να λιώνουν στην κυριολεξία κάτω από τον ήλιο, έτοιμα να πέσουν κάτω, θα μας πει κάτι; Ή και όταν είναι τα στέγαστρα, πολλά ζώα δεν χωράνε και βρίσκονται έξω από αυτά και κάτω από τον ήλιο…και για αυτό θα μας πει κάτι; Ή θα μας μηνύσει επειδή ρωτάμε και τον αδικούμε;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο