Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που ο σκύλος σας ουρεί μέσα στο σπίτι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στο σκύλο μας είναι να κάνει τις ανάγκες του εκτός σπιτιού. Όταν μάλιστα πρόκειται για κουτάβι, τα πράγματα συνήθως είναι πιο εύκολα, κάτι που φυσικά δεν είναι κανόνας. Το να ουρεί το ζωάκι μας εκτός σπιτιού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, όμως με σωστή εκπαίδευση το μαθαίνει. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι κουταβάκι αλλά σε μεγαλύτερη ή προχωρημένη ηλικία και μια μέρα ανακαλύπτετε λιμνούλες από ούρα; Και αυτό μάλιστα είναι κάτι που επαναλαμβάνεται;

Δείτε 5 λόγους, παθολογικούς και ψυχολογικούς, που μπορεί να συμβαίνει αυτό και αντιμετωπίστε τους.

1. Από μεγάλο ενθουσιασμό

Τα σκυλιά σε αντίθεση με τις γάτες είναι εξωστρεφή και κοινωνικά ζώα. Όταν μάλιστα χαίρονται, το δείχνουν πολύ έντονα. Με χαρούλες, πηδήματα, τρέξιμο, με κούνημα της ουράς. Στον πολύ δε μεγάλο ενθουσιασμό τους ουρούν όπου βρουν μέσα στο σπίτι.

2. Από υποταγή, φόβο

Η ούρηση από φόβο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συνηθισμένη στα μικρά σκυλάκια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος (είτε ξένος είτε ο κηδεμόνας τους) τους φωνάξει πολύ ή πηγαίνει προς το μέρος τους ή σκύψει πάνω τους.

3. Από λάθος εκπαίδευση

Αν ο σκύλος σας δεν έχει μάθει ότι το μόνο σωστό μέρος για να ουρεί είναι έξω από το σπίτι, είναι άδικο να περιμένετε να μην ουρεί μέσα. Συχνά πίσω από τις κακές συνήθειες των κατοικιδίων μας κρύβεται η δική μας λάθος εκπαίδευση ή η καθόλου εκπαίδευση. Θα πρέπει να περιμένετε από το ζώο σας μόνο αυτά που το έχετε διδάξει.

4. Για να μαρκάρει το χώρο του

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σκυλιά “μαρκάρουν” το μέρος τους για διάφορους λόγους. Δυστυχώς αν αρχίσουν, θα τους γίνει συνήθεια και θα βλέπετε λίγα ούρα σε πολλά σημεία. Και συχνά θα ωθήσουν και τα άλλα σκυλιά ή γατιά του σπιτιού να κάνουν το ίδιο, να μαρκάρουν δηλαδή και εκείνα την περιοχή τους. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε την αιτία που το κάνουν αυτό, το λόγο δηλαδή που έχουν στρεσαριστεί, και να κάνουμε κάτι για αυτόν.

5. Λόγω παθολογικών αιτιών και δυσλειτουργιών

Πολλές είναι οι παθολογικές αιτίες που μπορεί να κάνουν το σκύλο σας να ουρεί μέσα στο σπίτι και σε διάφορα σημεία, όπως πέτρες στην ουροδόχο κύστη, διαβήτης, παθήσεις των νεφρών, κάποια μόλυνση. Το ζώο, λόγω αυτών, δεν προλαβαίνει να πάει έξω για την ανάγκη του. Εσείς, όπως και να’χει, δεν θα πρέπει να το αφήσετε έτσι. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Αφήστε ένα Σχόλιο