Αυτοί είναι οι λόγοι που τα ζώα υποδύονται κάποιες φορές τα πεθαμένα- Σίγουρα σας έχει τύχει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν τα ζώα δουν κάποιο κίνδυνο τι κάνουν; Αυτό που κάνουμε και εμείς. Είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο και πολεμούν είτε το βάζουν στα πόδια για να του ξεφύγουν. Αυτές είναι οι δυο πιο συνηθισμένες αντιδράσεις. Υπάρχει όμως και μια τρίτη που σίγουρα κάποιοι την έχουμε δει πιθανόν και από τα δικά μας κατοικίδια. Ποια είναι αυτή; Κάνουν τον… ψόφιο κοριό.

Πιθανόν να έχετε δει την εξής εικόνα: Να προσπαθείτε να βγάλετε από ένα δωμάτιο το σκύλο ή το γάτο σας και να μη βγαίνει με τίποτα. Και αρχίζετε να νευριάζετε. Τότε, μόλις σας βλέπει νευριασμένο, για να μην έχει κάποια επίπτωση στη μη υπακοή του ξαπλώνει κάτω και δεν κουνιέται παριστάνοντας τον ψόφιο. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που σας κάνει να σκάσετε από τα γέλια. Αυτή η απίστευτη πονηριά του είναι πραγματικά μοναδική.

Πολλά λοιπόν ζώα, όταν αντιμετωπίζουν κάποιον κίνδυνο, προσπαθούν να τον γλυτώσουν κάνοντας ότι είναι νεκρά. Το να φαίνεσαι ευάλωτος και παθητικός είναι τα χειρότερα πράγματα για να αντιμετωπίσεις έναν κίνδυνο. Όμως καμιά φορά τον να παίξεις το ψόφιο κοριό μπορεί να αποβεί και σωτήριο.

Σύμφωνα με το  https://www.worldatlas.com/ το να κάνεις τον πεθαμένο είναι μια στρατηγική που σε κάνει να σωθείς από το να γίνεις η λεία ενός άλλου ζώου. Και είναι κάτι που συχνά πιάνει και έχει αποτελέσματα.

Όταν κάποια ζώα φοβούνται υπερβολικά, το ένστικτό τους τα οδηγεί στο να μπουν σε μια κατάσταση που μοιάζει με κώμα. Αν το αρπακτικό, το οποίο αναζητάει ζωντανή λεία, δει ένα ζώο που μοιάζει πεθαμένο ή άρρωστο, χάνει το ενδιαφέρον του για αυτό και φεύγει για να βρει κάτι άλλο. Έτσι ο ψόφιος κοριός τη σκαπουλάρει, όπως θα λέγαμε.

Υπάρχει και ένας άλλος αστείος λόγος που κάποια ζώα κάνουν τα νεκρά. Ποιος είναι αυτός ο λόγος; Για να βρουν ταίρι. Και αυτό είναι κάτι σαν τελετουργικό. Η αράχνη για παράδειγμα. Η αρσενική αράχνη προσφέρει έναν έντομο στη θηλυκή. Εκείνη προσπαθεί να του το πάρει και να φύγει. Και φυσικά να αφήσει την αρσενική πίσω μόνη. Τότε η αρσενική κάνει πώς είναι νεκρή. Η θηλυκή τότε μαζί με το έντομο σέρνει και την υποτίθεται νεκρή αράχνη. Και όταν εκείνη αρχίζει να τρώει το έντομο, η αρσενική “ανασταίνεται”.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο