Διασώθηκε με επιτυχία το γατάκι που είχε εγκλωβιστεί σε αποβάθρα του ηλεκτρικού στον Πειραιά

από Μυρτώ Τζώρτζου
διάσωση

Ευχάριστα είναι τα νέα για το γατάκι που πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκε εγκλωβισμένο σε αποβάθρα του ηλεκτρικού σταθμού.

Το ζώο το είδαν να κάθεται μέσα στην αποβάθρα στο σταθμό του Πειραιά με κατεύθυνση προς αεροδρόμιο στο πρώτο βαγόνι στο πορτάκι από κάτω. Όπως καταλαβαίνουμε το μικρό κινδύνευε ανά πάσα στιγμή από το τρένο.

Αμέσως έγινε έκκληση μέσω διαδικτύου ώστε να βοηθήσουν κάποιοι για να γίνει προσπάθεια να πιαστεί με ασφάλεια. Ο άνθρωπος που το είδε κάλεσε τους υπεύθυνους αλλά δεν κατάφερε να τους βρει στο τηλέφωνο ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί έπρεπε να φύγει.

διάσωση

Τα νέα, όπως είπαμε, είναι καλά καθώς υπήρξε ενημέρωση ότι το γατάκι πιάστηκε με ασφάλεια από την εθελοντική ομάδα AlmaLibreAnimalRescue, η οποία καθημερινά διασώζει ζώα που κινδυνεύουν και είναι αδύνατον να πιαστούν.

Δείτε την ανάρτηση των εθελοντών της Alma Libre για το περιστατικό και πώς έγινε η διάσωση:

« Η σταθμάρχισσα γάτα – έκκληση για φιλοξενία
Ενημερωθήκαμε από δημόσια ανάρτηση για γάτα εντός του σιδηροδρομικού δικτύου στο νεοπαραδοθέντα σταθμό μετρό στον Πειραιά. Η γάτα εκινείτο ανάμεσα στις ράγες και την αποβάθρα με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της με αποτέλεσμα η απομάκρυνσή της να ήταν επιβεβλημένη.
Άμεσα ήρθαμε σε επικοινωνία με αρμόδιο υπάλληλο της εταιρείας προκειμένου να μεταβούμε από κοινού στο σημείο για έλεγχο και να συντονίσουμε επιχείρηση παγίδευσης κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε ένα σταθμό μετρό και υπό το καθεστώς των υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Φτάνοντας στο σημείο ελέγξαμε σχολαστικά όλο το μήκος της αποβάθρας και από τις δυο πλευρές, πλην όμως γάτα δεν εντοπίστηκε άμεσα αλλά υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία θα μπορούσε να είχε βρει καταφύγιο και κρυψώνα και στα οποία θα ήταν αθέατη.
Μάλιστα για ένα ζώο αυτού του μικρού μεγέθους διαπιστώθηκε ότι είχε πρόσβαση στο χώρο κάτω από την αποβάθρα από όπου διέρχονται καλώδια υψηλής τάσης και ο οποίος χώρος είναι αχανής και απροσπέλαστος για άνθρωπο.
Σύμφωνα δε με μαρτυρίες και του σταθμάρχη και άλλων υπαλλήλων του σταθμού η συγκεκριμένη (μαύρη) γάτα κατά πάσα πιθανότητα ήταν η ίδια που είχε εντοπιστεί κι άλλες φορές στους χώρους του σταθμό, καθώς βρισκόταν στο χώρο για μεγάλο διάστημα, ήδη από τον καιρό που ο σταθμός ήταν εργοτάξιο και δεν είχε παραδοθεί ακόμα (προ Οκτωβρίου 2022!).
Κατά συνέπεια είχε μάθει όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου σε όλους τους χώρους και μπορούσε να κινείται όπως ήθελε. Δυστυχώς ήταν ιδιαίτερα φοβική με αποτέλεσμα να μην προσεγγίζεται αλλά ούτε και να μπορεί να επιτηρηθεί καθώς έτρεχε και χανόταν με άνεση. Υπό αυτές τις συνθήκες επιλέχθηκε σε πρώτη φάση η χρήση αυτόματης παγίδας με δόλωμα υψηλής έλξης, προκειμένου να εξαντληθεί αυτή η πιθανότητα πριν προχωρήσουμε σε έλεγχο και στα ενδότερα του σταθμού όπου έβρισκε καταφύγιο η «σταθμάρχισσα», όπως αποδείχθηκε, γάτα.
Όλα αυτά την Κυριακή το βράδυ. Πράγματι, ετοιμάσαμε κατάλληλη παγίδα και δόλωμα και στη συνέχεια πιστοποιημένος υπάλληλος της εταιρείας εισήλθε εντός του δικτύου ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το σκοπό αυτό και τοποθέτησε την παγίδα σε κατάλληλο σημείο «πέρασμα» από το οποίο κρίναμε ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί η γάτα.
Σαφώς κάτι τέτοιο θα έπαιρνε αρκετό χρόνο, έτσι στη συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο με τον έλεγχο της παγίδας να αναλαμβάνει ο σταθμάρχης υπηρεσίας εκείνο το βράδυ και το επόμενο πρωί.
Ευτυχώς η μυρωδιά από το δόλωμα είχε αποτέλεσμα και η παγίδα λειτούργησε, όπως έπρεπε, χωρίς κανένα κίνδυνο ασφάλειας. Την επόμενη ημέρα το πρωί η παγίδα με τη γάτα ανασύρθηκε από τον ίδιο υπάλληλο της εταιρείας και παραλήφθηκε στη συνέχεια από τον εθελοντή μας προκειμένου να οδηγηθεί για στείρωση ώστε να μην επανενταχθεί αστείρωτη.
Καθώς η γάτα αυτή ζει σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον ζητούμε φιλοξενία για την γατούλα αυτή που έχει ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην κόψη του ξυραφιού, ώστε να μην επανενταχθεί έξω στο δρόμο.
Εθελοντής μας που συμμετείχε: Alexis Mantzoros
Ευχαριστούμε για την συνεργασία, για ακόμα μία φορά, τον Βασίλης Κατσαρέας εκ μέρους της ΣΤΑ.ΣΥ. χωρίς την οποία η διάσωση θα ήταν αδύνατη.»

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που γάτα που εγκλωβίζεται σε αποβάθρες του ηλεκτρικού ή του Μετρό ή ακόμα και του τραμ.
Όπως και να έχει η περιπέτειά του έλαβε τέλος. Και, όπως λέμε, τέλος καλό όλα καλά.

διάσωσηδιάσωση

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο