Δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας: Ένας πρώην αδέσποτος σκύλος πρωταγωνιστεί σε μια σχολική γιορτή για το τέλος της χρονιάς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πενήντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου-Πρασινάδας στο Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας και ένας τετράποδος πρωταγωνιστής, ο Πόθος, ένωσαν τις φωνές τους σε μια ανατρεπτική θεατρική παράσταση για τη σχολική γιορτή λήξης που είχε ως βασικό πυρήνα την αγάπη για τα ζώα και το σεβασμό στο περιβάλλον. Μια γιορτή από την οποία δεν έλειπε τίποτα! Κέφι, χορός, έξυπνοι διάλογοι, τραγούδι και μάλιστα σε μια αρκετά δύσκολη και φέτος σχολική χρονιά. Η πιο συγκινητική στιγμή υπήρξε η ειρηνική πορεία των μαθητών του σχολείου με πανό με συνθήματα που αφορούσαν τα ζώα και το περιβάλλον.

«-Τα ζώα δεν είναι δώρα γιορτών ούτε παιχνίδια.

-Τα ζώα δεν είναι ευτυχισμένα στα κλουβιά ούτε στους δρόμους.

-Να μπαίνεις πάντα στη θέση ενός ζώου.

-Υιοθέτησε μέχρι ν’ αδειάσουν οι δρόμοι και τα κλουβιά.

-Στείρωσε το ζώο σου και μη γίνεσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος. Γίνε η λύση.

-Σώσε ένα αδέσποτο πλάσμα. Σώσε μια ζωή.

-Οι σκύλοι δεν έχουν γεννηθεί για να ζούνε δεμένοι στις αυλές ή να βρίσκονται παρατημένοι στα μπαλκόνια, μέσα στις ακαθαρσίες τους και τη μοναξιά τους.

-Τα ζώα μας δεν τα εγκαταλείπουμε ποτέ γιατί τα ζώα είναι οι παντοτινοί μας φίλοι. Δεν κλείνουμε ποτέ τα μάτια και το στόμα μας στην κακοποίηση.

-Είμαι η Γη και Θέλω να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη ανάμεσα στους λαούς που κατοικούν πάνω μου και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

-Είμαι το περιβάλλον και σου ζητώ να διατηρείς τις θάλασσες και τις ακτές καθαρές γιατί είναι το σπίτι των ζώων που κατοικούν μέσα σε αυτή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γράψει στα πανό τους οι ίδιοι οι μαθητές ενώ το κεντρικό σύνθημα ήταν «Όχι βία στα σχολεία. Αγάπη στα ζώα και στο περιβάλλον».

Την πορεία οδηγούσε ο Πόθος που ήταν και ένας από τους πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Η χώρα των Ακηδεμόνευτων Ζώων», ένας πρώην αδέσποτος κακοποιημένος σκύλος που μάλιστα είναι και συγγραφέας καθώς πριν έναν χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου» από τις εκδόσεις Welldone που έχει διακριθεί στις Χρυσές Λίστες. Ενώ πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο που «έγραψε» με τα αδέρφια του, τη Διώνη και τον Άξελ, το «Κλειδί των Θαυμάτων» με όλα του τα έσοδα, όπως και όλα τα βιβλία της Κατερίνας Παπαποστόλου, να στηρίζουν τις Ζω.Ε.Σ. και αδέσποτα ζώα. Ενώ πολύ συγκινητική ήταν και η στιγμή που οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης παρέα με τον Πόθο μοίρασαν στο κοινό σακουλάκια με τροφή για τα αδέσποτα πλάσματα του χωριού ως ένας τρόπος να δώσουν όλοι οι θεατές της παράστασης χαρά εκείνη τη μέρα στα αδέσποτα αλλά και να γίνει και μια αρχή για όσους δεν τα φροντίζουν να ξεκινήσουν!

Την ίδια μέρα ακούστηκαν τραγούδια που έχουν γραφτεί για το βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου «Η Μεγάλη Επιστροφή- Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» αλλά και στήθηκε μια πολύ όμορφη έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα ζώα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου οι γονείς και οι συγγενείς μπορούσαν να δουν τα έργα των παιδιών τους.

Ο Πόθος, ως Ποθητός, γιος του Βασιλιά Λυκούργου που αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα των Ακηδεμόνευτων για να γνωρίσει από κοντά αυτό το σημείο του πλανήτη που δεν έχει αδέσποτα, καθώς έχουν όλα υιοθετηθεί, δεν σταματούσε να μοιράζει χαμόγελα στους θεατές και να μην ξεχνά λέξη ή κίνηση από το ρόλο του, για τον οποίο στις πρόβες τον βοηθούσε πολλές φορές ο Άξελ, ο αδερφός του, ένας πρώην αδέσποτος σκύλος που βρέθηκε πολύ κακοποιημένος και εδώ και χρόνια συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα στις Ζω.Ε.Σ.

Ο Πόθος που κάποιος τον πέταξε σε μια σακούλα σκουπιδιών ως ένα ακόμη περιττό, βρώμικο και επιζήμιο αδέσποτο, και στη συνέχεια γνώρισε τι σημαίνει «ανεύθυνη κηδεμονία» καθώς τέσσερις οικογένειες που είχαν αποφασίσει να τον υιοθετήσουν τον επέστρεψαν για να βρει την παντοτινή του οικογένεια και αγάπη στην οικογένεια της γνωστής για τη φιλοζωική της δράση Κατερίνας Παπαποστόλου που έγινε η μαμά και η εκπαιδεύτριά του, έφερε τη χαρά και τα χαμόγελα σε όλους τους θεατές, ενώ οι μαθητές της Στ’ τάξης αποχαιρέτησαν το δημοτικό σχολείο, τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και τους τρεις σκύλους με τους οποίους πέρασαν μια ολόκληρη σχολική χρονιά που θα τους μείνει αξέχαστη για πάντα όπως είπαν.

seg_soft

Το συγκεκριμένο σχολείο είναι γνωστό πανελλαδικά για τη φιλοζωική του στάση καθώς τόσο ο Πόθος όσο και ακόμη δύο σκύλοι η Διώνη και ο Άξελ συμμετέχουν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία με θεαματικά θετικά αποτελέσματα στη σχολική επίδοση και συμπεριφορά των μαθητών. Ενώ πολύ συχνά αδέσποτα πλάσματα βρίσκουν το καταφύγιό τους στην αυλή και στις αγκαλιές των παιδιών. Τη σχολική χρονιά που πέρασε υιοθέτησαν έναν αδέσποτο γάτο στον οποίο βρήκαν την παντοτινή του οικογένεια, ενώ ένας ακόμη αδέσποτος σκυλάκος που έζησε στο σχολείο για λίγο καιρό και περισυλλέχθηκε από την Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της αμκε Ζω.Ε.Σ., υιοθετήθηκε μετά από μια εκπαιδευτικό του σχολείου.

Διευθύντρια του σχολείου είναι η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. που χρόνια τώρα έχει διασώσει πάρα πολλά αδέσποτα ζώα που πετούσαν συμπολίτες της στην αυλή του σχολείου, ενώ οι τρεις σκύλοι της είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να συμμετέχουν ως σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, ενώ είναι εγκεκριμένοι από το Υ.ΠΑΙ.Θ για πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που καταθέτουν οι Ζω.Ε.Σ. κάθε χρόνο για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής. Παράλληλα στα πλαίσια του προγράμματος «Θεραπευτική Αγκαλιά» επισκέπτονται ορφανοτροφεία, θεραπευτικά ιδρύματα αλλά και κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις σε παιδιά με καρκίνο μέσα από τη συνεργασία τους με την ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής».

Ο Πόθος, ένας από τους τρεις σκύλους που φορούν το σήμα της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. έχει συναντήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 200.000 μαθητές, ενώ το έργο του στα σχολεία ειδικής αγωγής της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντικό με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα σε αυτούς τους μαθητές.

** Η ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. εκπονεί διαδραστικά και πολυθεματικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ- τόσο σε σχολεία γενικής όσο και ειδικής αγωγής αλλά και σε θεραπευτικά ιδρύματα- όπως και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά, όλοι τους πρώην κακοποιημένοι αδέσποτοι που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια. Η Διώνη, η ψυχή του οράματος, είναι πιστοποιημένη από το IFZ (Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας με έδρα τη Λυόν της Γαλλίας), ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης.

Οι τρεις σκύλοι έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 350.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία της χώρας, ενώ σε κάθε επίσκεψή τους στα σχολεία συμμετέχει κάθε φορά ένας από αυτούς τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι Ζω.Ε.Σ. έχουν βραβευτεί τέσσερις φορές σε βραβεία εθελοντισμού, ενώ εκπαιδευτικό υλικό τους έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και τα βιβλία που έχει γράψει η ιδρύτρια Κατερίνα Παπαποστόλου αποτελούν εκπαιδευτικά υλικά πάνω στα οποία έχουν στηριχθεί εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα μέσω των εσόδων των βιβλίων αλλά και άλλων δράσεων που πραγματοποιούν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να στηρίξουν εκατοντάδες ζώα, ενώ το καλοκαίρι στην Εύβοια οργάνωσαν μια πολύ σημαντική δράση βοηθώντας πολλά ζώα και ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την πύρινη κόλαση.

seg_soft

nor_soft

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο