Δυσάρεστα τα νέα για το γαϊδουράκι που κακοποιήθηκε στη Ζίτσα: Υπέφερε και οδηγήθηκε σε ευθανασία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα νέα για το γαϊδουράκι που κακοποιήθηκε στο χωριό Γραμμένο του Δήμου Ζίτσας από τον αντιδήμαρχο δεν είναι καλά. Η κατάστασή του ήταν πολύ άσχημη, μη αναστρέψιμη, και οδηγήθηκε σε ευθανασία. Το ζώο είχε πολλαπλά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, εκ των οποίων το σοβαρότερο ήταν στο διάφραγμά του. Πέρα από αυτά είχε υποθερμία και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή.

Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα μεταφερθεί στα Μέγαρα Αττικής, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του. Όμως σύμφωνα με τον ιππίατρο που το πήγε από την Κοζάνη είδε για να το εξετάσει, κρίθηκε εν τέλει πως δεν μπορεί να μεταφερθεί, καθώς σε πιθανή μετακίνησή του θα επέλθει βασανιστικός θάνατος.

Αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Σε ευθανασία υποβλήθηκε τελικά το γαϊδούρι που είχε τραυματιστεί βαρύτατα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, έπειτα από σχετική απόφαση εξειδικευμένου κτηνιατρικού κλιμακίου που εξέτασε το ζώο. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση από τους δυο ιππίατρους, κρίθηκε εν τέλει η λύση της ευθανασίας εξαιτίας των πολλαπλών τραυμάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Το άτυχο ζώο παρουσίαζε συμπτώματα υποθερμίας και ήταν αδύνατη η μεταφορά του σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική για τη θεραπεία του. Η ευθανασία επιλέχθηκε ως λύση για την ανακούφιση του πόνου δεδομένου της μη αναστρέψιμης πορείας της υγείας του».

Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας, Σταλίκας Γεώργιος, σόκαρε τους πάντες στο χωριό Γραμμένο Ιωαννίνων που ζει όταν τον είδαν να έχει δεμένο ένα γαϊδουράκι στην καρότσα του αγροτικού του και να το σέρνει πίσω στο δρόμο για περίπου 1 χιλιόμετρο. Το ζώο γδερνόταν στην κυριολεξία από το οδόστρωμα, το οποίο είχε γεμίσει αίματα.

Για αυτό έγινε αμέσως καταγγελία και συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν το έκανε επίτηδες και ότι δεν είχε καταλάβει ότι το ζώο σερνόταν κατά αυτόν τον τρόπο στο δρόμο, κάτι που δεν πείθει κανέναν.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Οι μόνοι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα. Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο.

Το γαϊδουράκι «ξεκουράστηκε». Πλήρωσε με τη ζωή του την αφοσίωσή του στον άνθρωπο. Καλό του ταξίδι. Δεν μας άξιζε.

Όσο για το δράστη, ο οποίος παύτηκε από τα καθήκοντά του ως αντιδήμαρχος μετά από αυτό, δεν θα πρέπει να έχει κανένα ζώο. Και το λέμε γιατί, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που τον γνωρίζουν, έχει πολλά ζώα, τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Και αν όντως έκανε εν γνώσει του αυτό που έκανε (που δεν έχουμε καμία, μα καμία, αμφιβολία για αυτό), είναι επικίνδυνος. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι επικίνδυνος. Τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Κάποιος που κάνει μια τέτοια φριχτή και απίστευτα σαδιστική πράξη, μπορεί να μην είναι επικίνδυνος για όλους;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο