Η καφεΐνη είναι τοξική- Τι πρέπει να κάνουμε αν το ζώο μας πιει καφέ

από Μυρτώ Τζώρτζου

Καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά, κόκα κόλα. Χωρίς αυτά δεν ξεκινάμε τη μέρα μας και χωρίς αυτά δεν κάνουμε. Τι γίνεται όμως με τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Τι επίδραση έχει η καφεΐνη που περιέχουν όλα αυτά σε εκείνα;

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η αντίδραση των ζώων που πίνουν ή τρώνε κάτι με καφεΐνη μοιάζει κατά πολύ με τη δική μας. Μένουν ξάγρυπνα, είναι ιδιαίτερα ζωηρά, γίνονται αγχώδη και νευρικά. Και επειδή είναι μικρότερα από εμάς, αρκεί μια μικρή ποσότητα για να έχει τις πιο πάνω αντιδράσεις.

Η καφεΐνη, αν μάλιστα είναι και αρκετή, είναι ιδιαίτερα τοξική για αυτά, γιατί σε αντίθεση με εμάς δεν μπορεί οργανισμός τους να τη μεταβολίσει. Έτσι θα συσσωρευτεί στο αίμα τους και θα επηρεάσει την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά. Το ζώο θα αρχίσει τους εμετούς, την ταχυκαρδία, τη ζαλάδα και την υπερούρηση. Και μπορεί να επέρθει ο θάνατος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αντιδρούν όλα τα ζώα το ίδιο. Και αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα που θα λάβουν  αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό τους. Αλλιώς θα αντιδράσει ένας μεγαλόσωμος ποιμενικός σκύλος και αλλιώς ένα μικρόσωμο τσιουάουα. Είναι λογικό.

Τι κάνουμε

Αν ένα ζώο καταναλώσει καφεΐνη, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μια ώρα για να κορυφωθούν τα συμπτώματα. Αν λοιπόν υποψιαστείτε κάτι τέτοιο και δείτε και τα ανάλογα σημάδια, όπως νευρικότητα, υπερδιέγερση, εμετούς, υπερβολική δίψα, καρδιακές αρρυθμίες, μυϊκός τρόμος και δυσκολία στην αναπνοή, τότε δε θα πρέπει να αφήσετε ούτε λεπτό να περάσει. Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο. Τα σημάδια θα διαρκέσουν από 6 μέχρι 12 ώρες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να προκαλέσει στο ζώο σας εμετό ώστε να μην απορροφήσει ο οργανισμός του άλλη καφεΐνη. Τα περισσότερα ζώα που πηγαίνουν έγκαιρα στον κτηνίατρο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σώζονται.

👉Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι καφεΐνη περιέχουν επίσης: πολλά αναλγητικά φάρμακα, σιρόπια για το βήχα, κακάο, σοκολάτες, τα οποία θα πρέπει και αυτά να βρίσκονται μακριά από τα κατοικίδιά μας, σε μέρος που δεν μπορούν να τα φτάσουν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο