Έχετε δει τη vegan καμπάνια στο Μετρό;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι Greek Vegans, με αφορμή τις αντίστοιχες διαφημίσεις στα μέσα μεταφοράς πολλών μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, αποφάσισαν πριν από λίγες μέρες να υλοποιήσουν ένα αντίστοιχο εγχείρημα στο μετρό της Αθήνας. Για 28 συνεχόμενες ημέρες ένας ολόκληρος συρμός του μετρό (συνολικά γύρω στις 200 αφίσες) θα είναι γεμάτος με μηνύματα σχετικά με το βιγκανισμό.

Οι αφίσες μπήκαν και είναι σκληρές. Οι αντιδράσεις; Αρκετές. Διαβάστε την ανακοίνωση της ομάδας στη σελίδα της στο facebook:

“Τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα ενημέρωσης που θα δείξουν στο ευρύ κοινό την αλήθεια για τη διατροφή του. Μηνύματα ενημέρωσης με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να παρακινήσουν τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το πόση βία κρύβεται στο πιάτο του. Μηνύματα ενημέρωσης που θα βοηθήσουν το κοινό να μάθει για το ηθικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος των καθημερινών του επιλογών. Ο στόχος είναι φιλόδοξος. Ο αντίκτυπος όμως στο ευρύ κοινό θα είναι τεράστιος. Για το εγχείρημα θα πρέπει να συγκεντρωθούν 7.440 ευρώ”.

Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε τον αγώνα των Greek Vegan, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://gogetfunding.com/vegan-kampania-sto-metro/

Οι πρώτοι φυσικά που αντέδρασαν στην καμπάνια αυτή ήταν οι άνθρωποι του κρέατος. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) κάνει λόγο για προκλητική δυσφήμιση του ελληνικού κρέατος. Για στοχοποίηση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, και για δυσφήμιση του ελληνικού κρέατος “.

Μεταξύ των άλλων, η οργάνωση υποστηρίζει ότι εγκρίνοντας τη δημοσιοποίηση «ομάδων χωρίς θεσμικό χαρακτήρα» η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ φαίνεται να παίρνει θέση σε ένα διάλογο «για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις».

Aναλυτικά σε ανακοίνωση της η ΕΔΟΚ αναφέρει τα εξής:

«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) πληροφορήθηκε ότι προ ημερών σε έναν τουλάχιστον συρμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες, που προωθούν τις απόψεις ομάδων “Vegan” και στοχοποιούν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΕΔΟΚ έχει έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται για το θέμα ως θεσμικός φορέας πανελλήνιας εμβέλειας, αναγνωρισμένος από το κράτος, που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας κρατικός φορέας, όπως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δίνει βήμα σε ομάδες χωρίς θεσμικό χαρακτήρα οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν με ακτιβισμό μια προσωπική τους διατροφική επιλογή.

Κατά αυτόν τον τρόπο όμως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε ένα διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα, η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Συνεπώς εκτιμούμε πως είναι τουλάχιστον ατυχής η απόφαση εκ μέρους σας, ως φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να παραχωρείτε διαφημιστικό χώρο σε αντιεπιστημονικές απόψεις που προωθούνται από συλλογικότητες, το τονίζουμε αυτό, και όχι από επίσημες οργανώσεις που έχουν νομικές υποχρεώσεις για τα λεγόμενά τους.

Όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα κατατάσσουν το κρέας στα βασικότερα είδη διατροφής αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου της μεσογειακής ισορροπημένης διατροφής, την οποία επίσημα προβάλλει και προωθεί η χώρα μας. Στην ΕΔΟΚ γνωρίζουμε και παρακολουθούμε από κοινού με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, τα ζητήματα που αναφέρονται στην ευζωία των ζώων, την κλιματική αλλαγή και την υγιεινή της διατροφής. Ταυτόχρονα βέβαια υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη.

Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού. Εν αναμονή της απάντησής σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία. Το ΔΣ της ΕΔΟΚ»

Δείτε την καμπάνια στο Μετρό:

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο