Έκρηξη ηφαιστείου Λα Πάλμα: Γυναίκα σώζει εγκαταλελειμμένα ζώα από κατοίκους που άφησαν τα σπίτια τους

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα νεότερα της έκρηξης του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στην ανατολική ακτή του νησιού Λα Πάλμα, σύμφωνα με την κάνουν λόγο για τις αρχές εκεί αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων να δίνουν νωρίς σήμερα το πρωί εντολή στους κατοίκους περιοχής να κλειστούν στα σπίτια τους καθώς η λάβα που εκλύεται από το ηφαίστειο  πλησιάζει στη θάλασσα.
Η λάβα θερμοκρασίας 1.250 βαθμών Κελσίου μπορεί να φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό τις επόμενες ώρες, προκαλώντας πιθανώς εκρήξεις και δημιουργώντας νέφη τοξικών αερίων πάνω από το νησί, προειδοποίησε σήμερα το πρωί η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων των Καναρίων Νήσων. Ο πληθυσμός θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών και να παραμείνει στα σπίτια του με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η υπηρεσία αυτή.
Σήμερα το πρωί μετά το ξημέρωμα, το ηφαίστειο ήταν πιο ήσυχο από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. Από τις 19 Σεπτεμβρίου που το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται, η λάβα που έχει εκλυθεί έχει καλύψει περισσότερα από 2.300 στρέμματα, σύμφωνα με την υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης της ΕΕ Copernicus, καταπίνοντας εκατοντάδες σπίτια, όπως και δρόμους, σχολεία, εκκλησίες και φυτείες μπανάνας, και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
Μέσα σε αυτόν το φόβο και την καταστροφή, τι γίνεται με τα ζωάκια; Τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα που έμειναν μόνα τους καθώς σε πολλά μέρη οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να σωθούν; Κάποιοι τα πήραν μαζί τους. Κάποια άλλοι όμως δυστυχώς τα άφησαν πίσω.
Η Άλισον Τζόουνς από την Ουαλία ζει στα Κανάρια εδώ και 16 χρόνια. Λατρεύει τα ζώα και προσπαθεί να τα βοηθήσει.
Και ήρθε η στιγμή που πρέπει να δράσει. Στο σπίτι της στο Σουόνσι μαζί με την οικογένειά της έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης, που περιλαμβάνει εκκλήσεις για συγκέντρωση χρημάτων, τροφών αλλά και πραγμάτων περίθαλψης ώστε να μπορέσει να κάνει κάτι. Τα ζώα είναι πολλά. Το ίδιο και οι ανάγκες. Τα σπίτια άλλωστε που έχουν θαφτεί κάτω από τη λάβα είναι χιλιάδες και 5,500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από το μέρος που έμεναν.
Η 57χρονη από το Bishopston ήρθε στο νησί πριν από 16 χρόνια για να διδάξει αγγλικά. Η ίδια θα πει: “Η έκρηξη ήταν κάτι που εν το περιμέναμε. Συζητούσαμε με τους γείτονες ότι ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε το μέρος και τα σπίτια μας. Το επίσημο μήνυμα ήταν να μείνουμε ήρεμοι σπίτια μας αλλά τις επόμενες μέρες μας έπιασε φόβος. Πολλοί έφυγαν. Κάποιοι δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τα κατοικίδιά τους. Και για αυτό έμειναν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δυστυχώς σε πολλά μέρη που εκκενώθηκαν τα σπίτια οι Αρχές δεν άφησαν τον κόσμο να πάρει μαζί του τα κατοικίδιά του.
Μέχρι τώρα κατάφερε να σώσει 85 σκυλιά, πρόβατα και κατσίκες και να τους βρει ασφαλή μέρη να πάνε ώστε να προστατευτούν. Ψάχνει καθημερινά μέρη που μπορεί να βρίσκονται ζώα και τα παίρνει από εκεί.

Φωτογραφίες Alison Jones

Euronews

φωτογραφία apimages

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο