Ένας χρόνος Alma Libre: Οι εθελοντές της διέσωσαν πάνω από 1000 ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα χρόνο συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες η ομάδα διάσωσης Alma Libre – Hellenic Animal Rescue ως οργανωμένη και συντεταγμένη ομάδα εθελοντών που ασχολούνται αποκλειστικά με διάσωση κάθε είδους ζώου που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Είτε επειδή αυτό έχει εγκλωβιστεί, είτε επειδή έχει τραυματιστεί/νοσεί και πρέπει να πιαστεί επειγόντως για κτηνιατρική φροντίδα.

Για τα γενέθλια του ενός χρόνου και όσα συνέβησαν σε αυτόν, ας αφήσουμε καλύτερα την ίδια την ομάδα να μιλήσει:

“Όλοι μας έχουμε μία πιο μακροχρόνια διαδρομή στα φιλοζωικά δρώμενα πέρα από αυτόν τον ένα χρόνο, με ευρεία φιλοζωική δράση και εμπειρία σε διασώσεις ζώων. Σίγουρα δεν πέσαμε από τον ουρανό και συστηθήκαμε για διασώστες ζώων. Βασικά δεν παρουσιαστήκαμε καν ως διασώστες, αλλά ως φιλόζωοι εθελοντές διότι έτσι αντιλαμβανόμαστε την παροχή βοήθειας σε ζώα που έχουν ανάγκη: από φιλοζωική συνείδηση και σε εθελοντική βάση.

Με αφορμή αυτή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας, κρίναμε σκόπιμο έναν μικρό απολογισμό της δράσης μας! Σε αυτή τη σύντομη, είναι η αλήθεια, πορεία μας, είχαμε κάποια σημαντικά ορόσημα τα οποία και τα θεωρούμε ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας:

> Πρόσκληση και συμμετοχή -αποκλειστικά της ομάδας μας- στη δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Αττικής κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του νέου φιλοζωικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, προφανώς όσον αφορά θέματα που αφορούν διάσωση ζώων.
> Σύναψη συνεργασίας με την Αγγλική Φιλοζωική Οργάνωση GAWF / Animal Action Greece, η οποία, βλέποντας το έργο των εθελοντών μας, επέλεξε την ομάδα μας προκειμένου να αναδείξει και στηρίξει την καθημερινή προσπάθειά μας με εξειδικευμένο εξοπλισμό, οικονομική στήριξη και προώθηση.
> Πυρκαγιές Αυγούστου 2021. Μαζική καθημερινή ανταπόκριση των εθελοντών μας παντού σε όλα τα σημεία όπου κινδύνευσαν ζώα από την πύρινη λαίλαπα επί 3 εβδομάδες συνεχόμενα – παράλληλα με αμείωτη ανταπόκριση στα «συνήθη» περιστατικά στον αστικό ιστό. Η ομάδα μας τέθηκε «επί ποδός πολέμου» και συνείσφερε αποτελεσματικά σε αναρίθμητα περιστατικά που μας ζητήθηκε βοήθεια.
> Συνεργασία με τη γερμανική επαγγελματική ομάδα διάσωσης ζώων Berufstierrettung Rhein Neckar, η οποία, αναζητώντας τοπικό συνεργάτη στην Ελλάδα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή διασωστών της, επέλεξε την ομάδα μας, βλέποντας και αξιολογώντας το μέχρι τότε έργο, παρουσία και ανταπόκριση στις πυρκαγιές του Αυγούστου.
> Συνεργασία με το Γερμανικό Φιλοζωικό Σωματείο Frieden für Pfoten – Peace 4 Paws e. V. για τη στήριξη της από κοινού προσπάθειάς μας με τη γερμανική ομάδα στην Εύβοια τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και για τη στήριξη της παροχής φροντίδας στα διασωθέντα ζώα μας.
> Συνεργασία με την Ακαδημία του φιλοζωικού οργανισμού Zero Stray Pawject (Zero Stray Academy), η οποία μας επέλεξε ως ομάδα διάσωσης ζώων για να διδάσκουμε στους δήμους πώς να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα. Έτσι, οι εθελοντές μας διδάσκουν κάθε μήνα σε 10 διαφορετικούς δήμους πώς να διασώζουν και να απεγκλωβίζουν ζώα σε δύσκολα σημεία και στον αστικό ιστό διευκολύνοντας το διασωστικό έργο των φιλόζωων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.
> Έπειτα από πρόσκληση από το Δήμο Αθηναίων, είχαμε παρουσία με δικό μας περίπτερο ως ομάδα διάσωσης στην εκδήλωση Your Pet Day της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων.
> Ειδική αποστολή στις βραχονησίδες ανοιχτά της Χίου: Το φιλοζωικό σωματείο των Οινουσσών επέλεξε την ομάδα μας για την εξειδικευμένη αποστολή διάσωσης 10+ εγκαταλελειμμένων φοβικών σκύλων σε ακατοίκητες βραχονησίδες του νησιωτικού συγκροτήματος που ολοκληρώσαμε με επιτυχία.
> «Κακοκαιρία Ελπίδα», παρατεταμένη επιφυλακή και ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης των εθελοντών μας εν μέσω μαζικής χιονόπτωσης.
> Συνεργασία με το Αγγλικό Φιλοζωικό σωματίο Greek Animal Rescue / GAR που επέλεξε την ομάδα μας ως την αξιοσημείωτη φιλοζωική πρωτοβουλία για το 2021 στα πλαίσια της διαρκούς στήριξης της φιλοζωίας στην Ελλάδα!
> Επαναλαμβανόμενη αποστολή στη Σπάρτη στα κυνοκομεία – κολαστήρια της περιοχής με συμμετοχή εθελοντών μας για συλλογή και μεταφορά εφοδίων και παρατεταμένη στήριξη στα βασανισμένα αυτά ζώα με κάθε τρόπο.
> 9000 και πλέον followers στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook μέσα σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας, αριθμός που αποτυπώνεται και στο engagement των αναρτήσεών μας, ειδικά σε περιπτώσεις εκκλήσεων είτε για οικονομική στήριξη κτηνιατρικών εξόδων κάποιων περιστατικών είτε για εύρεση φιλοξενίας / υιοθεσίας κάποιων ζώων από τα περιστατικά μας!
Χίλια διασωθέντα ζώα...
Το μεγαλύτερο και αναμφισβήτητο ορόσημο ωστόσο δεν είναι κάποιο από τα παραπάνω αλλά η καθημερινή μας παρουσία σε αναρίθμητα περιστατικά διάσωσης ζώων σε όλη την Αττική. Εδώ προφανώς υπάρχει αντικειμενική δυσκολία σταχυολόγησης των περιστατικών αυτών, καθώς για το σκοπό αυτό θα χρειαζόμασταν άτομο αποκλειστικά για γραμματειακή υποστήριξη! Ωστόσο τους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας της ομάδας μας καταφέραμε να κάνουμε απολογισμό της δράσης μας σε μηνιαία βάση – από εκεί και μετά ήταν αδύνατο ακόμα και για εμάς τους ίδιους να παρακολουθήσουμε τον καταιγισμό περιστατικών.
Τους δυο πρώτους μήνες λοιπόν κατά μέσο όρο είχαμε 50 με 60 περιστατικά (όχι όμως αντίστοιχα και 50 με 60 ζώα – αυτά ήταν ακόμα περισσότερα) το μήνα, όλα καταγεγραμμένα με ξεχωριστές αναρτήσεις στη σελίδα μας.
Ο αριθμός αυτός, το επόμενο διάστημα και μέχρι σήμερα, είχε αυξητική τάση και μαζί με την «έκρηξη» διασώσεων το μήνα των πυρκαγιών Αύγουστο μπορούμε έστω κατά προσέγγιση να εκτιμήσουμε πως μέχρι σήμερα από τη συνδυασμένη δράση όλων των εθελοντών μας έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο περί τα ~1000 ζώα στην Αττική και στις επιχειρήσεις μας σε Εύβοια και Οινούσσες. Και η εκτίμηση αυτή είναι συντηρητική καθώς πλέον σε μία συνηθισμένη μέρα έχουμε σταθερά πάνω από 2 με 3 σοβαρά περιστατικά. Την ημέρα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είχαμε έξι! Χίλια ζώα διασωθέντα σε ένα χρόνο λοιπόν.
Πρόκειται αναμφίβολα για κάτι το μαγικό!!!
Οι εθελοντές της ομάδα μας, ξεκινώντας κυριολεκτικά από λευκό χαρτί, καταφέραμε να καθιερωθούμε στη συνείδηση της φιλοζωικής κοινότητας ως η μοναδική ομάδα διάσωσης ζώων που, πάντα με πρώτο και κυρίαρχο κριτήριο τη σωτηρία ζώων που κινδυνεύουν, ήμασταν και είμαστε πάντα παρόντες σε όλα τα περιστατικά που κληθήκαμε, χωρίς ποτέ να αρνηθούμε και χωρίς ποτέ να απαιτήσουμε κάποιο αντάλλαγμα χρηματικό ή άλλο προκειμένου να ανταποκριθούμε για τη σωτηρία ζώων σε κίνδυνο. Και το καταφέραμε αυτό, όχι με κάποιο μαγικό ραβδάκι, αλλά μέσω της σκληρής μας δουλειάς και της ανταπόκρισής μας σε κάθε δύσκολο περιστατικό όπου υπήρχε ανάγκη.
Πράγματι κάθε φορά που ένα ζώο κινδυνεύει, είτε επειδή είναι εγκλωβισμένο, είτε επειδή κινδυνεύει άμεσα επειδή τραυματίστηκε ή νοσεί, ο κόσμος γνωρίζει ότι οι εθελοντές της Alma Libre θα είμαστε εκεί. Και θα τα καταφέρουμε, ακόμα και με τα πιο δύσκολα περιστατικά, όπου κάθε ελπίδα είχε χαθεί. Ζώα εγκλωβισμένα που παγιδεύτηκαν σε επικίνδυνα σημεία αλλά και ζώα χαμένα και φοβικά ή με στοματίδα, καρκίνο, κατάγματα, αποστήματα και άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα πέθαιναν, αν έμεναν στο δρόμο, σώθηκαν χάρη στην επέμβασή μας. Πρόκειται για άμεσο, ορατό και χειροπιαστό αποτέλεσμα που είναι κάτι που εκτός από προφανή χαρά μας δίνει και τη δύναμη να συνεχίσουμε, βλέποντας τον κόπο μας να αμείβεται!

Η ομάδα διάσωσης ζώων Alma Libre Hellenic Animal Rescue είμαστε οι εθελοντές που την αποτελούμε. Ευχαριστούμε όλους όσους που μας στήριξαν σε αυτή μας την πορεία ώστε σήμερα να έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης (παγίδες, απόχες, καπακωτές, κάμερες κτλ) για όλους μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους πίστεψαν σε εμάς και όσους μας εμπιστεύτηκαν για τη σωτηρία των ψυχών που ανέλαβαν. Κι εμείς από την πλευρά μας δίνουμε την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στα ζώα που μας έχουν ανάγκη! Alma Libre – Hellenic Animal Rescue

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο