Έντεκα πεταμένες ψυχές έσωσαν οι εθελοντές που πήγαν σε δυο ακατοίκητες βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μια αποστολή διάσωσης που δεν έχει ξαναγίνει. Επτά διασώστες. Τόπος προορισμού: μια ακατοίκητη βραχονησίδα στο Ανατολικό Αιγαίο στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου.
Η βραχονησίδα αυτή έχει γίνει τόπος μαρτυρίου για ζώα, τα οποία μεταφέρονται εκεί και πετάγονται από τα γειτονικά νησιά σαν σκουπίδια προκειμένου κάποιοι να τα ξεφορτωθούν. Για να πεθάνουν φυσικά από την πείνα και την έλλειψη νερού με μαρτυρικό τρόπο.
Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Τρεις εθελοντές της Alma Libre – Hellenic Animal Rescue ξεκινούν από την Αθήνα για το μέρος αυτό. Να βρουν και να σώσουν τους σκύλους που έχουν κάποιοι έχουν παρατήσει εκεί.
Οι ίδιοι αναφέρουν:
«Ενημερωθήκαμε για βραχονησίδα στο ανατολικό Αιγαίο στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου όπου έχει εξελιχθεί σε σημείο εγκατάλειψης «ανεπιθύμητων» σκυλιών. Η βραχονησίδα είναι ακατοίκητη, δεν υπάρχουν πηγές φαγητού πέρα από σκουπίδια από περαστικούς ψαράδες, ούτε νερού, πέρα από τη βροχή, ούτε κανένα καταφύγιο.
Τα ζώα αυτά απλά περιμένουν να έρθει η ώρα τους να καταβληθούν από την πείνα και τη δίψα και να ξεψυχήσουν μόνα τους. Το έγκλημά τους ώστε να αξίζουν αυτή τη μοίρα; Απλώς… σε κάποιους δεν ήταν πια χρήσιμα εργαλεία. Άλλοι πετούν τα κουτάβια τους σε κάδους σκουπιδιών, άλλοι στα βουνά. Εδώ τα ξεφόρτωσαν σε μία ακατοίκητη βραχονησίδα, ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν, μένοντας στην παραλία και κοιτώντας καρτερικά με το βλέμμα της προσμονής, για έναν άνθρωπο που δεν θα επέστρεφε ποτέ πίσω για αυτά. Και στο βλέμμα τους να είναι χαραγμένο βαθιά ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ…»
Εκεί οι εθελοντές- διασώστες ενώνουν τις δυνάμεις τους με 4 ακόμα άτομα από 2 τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις. Μαζί τους έχουν όλα τα απαραίτητα υλικά παγίδευσης, εμπειρία και πολλή θέληση.
Φτάνοντας στη βραχονησίδα ξεκινούν αμέσως την έρευνα. Σε μία μισογκρεμισμένη παράγκα ψαράδων και ανάμεσα σε ξεσκισμένα φουσκωτά πλεούμενα, απομεινάρια των μεταναστευτικών ροών, μία σκυλίτσα είχε γεννήσει πέντε κουταβάκια. Με την κατάλληλη παγίδα και μετά από μεγάλη προσπάθεια, το ζώο πιάστηκε. Πριν είχαν πάρει και τα μικρά της.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και συνέχισαν την έρευνα. Μετά από ώρα εμφανίστηκε μία αγέλη με τρία ακόμα σκυλιά. Τοποθετούνται και πάλι παγίδες. Τα ζώα, εξαντλημένα από την πείνα, πιάνονται μέσα. Στα μάτια τους επικρατούσε ο φόβος. Τους έλειπε το τρίτο. Δεν μπορούσαν να το βρουν. Θα επέστρεφαν την επόμενη μέρα.
Έτσι τη Δευτέρα επέστρεψαν και πάλι στη βραχονησίδα προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες και να επιχειρήσουν να πιάσουν το σκυλάκι που είχε μείνει πίσω. Στην παγίδα που είχαν βάλει το σκυλάκι ήταν μέσα. Και ενώ είχαν σταματήσει τις έρευνες, γιατί πίστευαν ότι δεν υπάρχει άλλο ζώο εκεί, εντόπισαν άλλο ένα σκυλί. Κατάφεραν και το έπιασαν και αυτό.
Τελευταία μέρα της αποστολής έκαναν ακόμα μία διάσωση, καθώς κατάφεραν να διασώσουν ένα ακόμα σκυλάκι, το οποίο βρισκόταν εντελώς μόνο του πάνω σε μία άλλη γειτονική, πολύ μικρότερη βραχονησίδα. Για το σκυλάκι αυτό, παρόλο που δεν ήξεραν ότι υπήρχε, είχαν αφήσει παγίδα. Ένα μικροσκοπικό σκυλάκι που, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρισκόταν στη μικρή αυτή βραχονησίδα πάνω από τρεις μήνες…
Η αποστολή εξετελέσθη. Έντεκα σωσμένα ζώα σε 3 ημέρες υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Έμεινε ένα ακόμα που, αν και πιάστηκε κι αυτό, κατάφερε να διαλύσει την παγίδα και να δραπετεύσει. Αλλά, όπως αναφέρει η ομάδα, θα πιαστεί στο μέλλον.
Η ομάδα σημειώνει:
Ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς φορείς που συνέδραμαν στην επιχείρηση καθώς και τους τοπικούς Φιλοζωικούς Συλλόγους Οινουσσών και Χίου. Ευχαριστούμε επίσης και τον Δήμο Οινουσσών που αγκάλιασε και στήριξε την αποστολή μας.
Εθελοντές μας που συμμετείχαν στην αποστολή: Dimitris Grammatikakis, Alexis Mantzoros, Petros Bolierakis
Eθελοντές που μας συνέδραμαν: Kostas Ntoysl, Μαρία Ντινιακουδάκη, Nίκος και Κούλα από Φιλοζωικό Σύλλογο Οινουσσών, Katiana Houli από Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου
Ευχαριστούμε επίσης τους καπετάνιους μας κ. Γιώργο Βογιατζή (λατζέρης) και κ. Τάσο (βαρκάρης) για τη βοήθεια και συνεργασία τους!
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Η στιγμή της αποβίβασης μας σε μία μικρή βραχονησίδα και η ανάκτηση ενός μικρού σκυλάκου που ζούσε απομονωμένος σε αυτήν για μήνες (Εθελοντής που συμμετείχε: Petros Bolierakis)

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Νατάσα Ιωαννίδου 21 Ιανουαρίου, 2022 - 1:29 μμ

Συγχαρητήρια. Και ντροπή σε αυτούς που πέταξαν τα ζώα εκεί. Μπορεί να μην ξέρουμε ποιοι είστε, αλλά ο Θεός που τα βλέπει όλα θα σας κρίνει αναλόγως πολύ σύντομα όταν θα φέρει το τέλος αυτού του σάπιου συστήματος που υπάρχει και καθοδηγείται από τον Σατανά. Γιατί μόνο άνθρωποι που καθοδηγουνται από τον Σατανά μπορούν να κάνουν τέτοιες πράξεις.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο