Επιστολή των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης να επέμβουν οι Αρχές στα δύο άθλια καταφύγια της πόλης- Δείτε πώς ψηφίζετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η κατάσταση στα δύο κυνοκομεία Σπάρτης είναι άθλια. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια είναι λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται για να την αλλάξουν. Μετά τον πρόσφατο θάνατο του άρρωστου κουταβιού, που οι υπεύθυνοι του κυνοκομείου είχαν αφήσει έξω στην παγωνιά με τον ορό στο ποδαράκι, οι εθελοντές του Strays Sparta Greece Strays Sparta Greece – SSG και των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης -Υιοθεσίες, οι οποίοι ανέδειξαν το συμβάν, στέλνουν μια επιστολή ώστε οι αρμόδιοι να επέμβουν σε αυτά τα δύο κολαστήρια.  

Η επιστολή: 
ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ
ΠΡΟΣ ΚΌΜΜΑΤΑ ΒΟΥΛΉΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ
ΠΡΟΣ ΜΜΕ
ΠΡΟΣ ΥΠΑΑΤ
ΠΡΟΣ ΠΦΠΟ
ΣΠΑΡΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021Αξιότιμες Κυρίες,
Αξιότιμοι Κύριοι,
Οι εθελοντές των ομάδων Strays Sparta Greece και των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης δηλώνουμε συγκλονισμένοι,
– από τον άδικο θάνατο του άρρωστου κουταβιού που δεχόταν ορό το περασμένο Σάββατο κάτω από το δέντρο, απέναντι από την είσοδο του Καταφυγίου της Αγίας Κυριακής του Δήμου Σπάρτης, χωρίς κουβέρτα ενώ έτρεμε (δώσαμε εμείς ένα πουλόβερ αν δείτε στις φωτογραφίες), και υπό ψιλόβροχο και χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να μας δίδεται για φιλοξενία πριν τη Δευτέρα από τους εργαζόμενους εκεί, γιατί χρειαζόμασταν έγγραφο από τον κτηνίατρο – αλήθεια πώς πιστοποιείται ότι ξαναπήγε στον κτηνίατρο μετά το Σάββατο που το είδαμε όπως ισχυρίζονταν χθες, ενώ το Σάββατο ξεκάθαρα μάς είχαν πει ότι θα έμενε στο καταφύγιο;
– καθώς και από την απίστευτη θλιβερή εικόνα του καταφυγίου της Αγίας Κυριακής το περασμένο Σάββατο, όπου αρκετά μόνιμα δεμένα ζώα αλλά και λίγα ελεύθερα βρίσκονταν εκτεθειμένα πλήρως στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Κι ενώ εγγράφως προς το Δήμο Σπάρτης, με καλή προαίρεση, μέσω email, καθώς δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν, είχαμε ζητήσει ριζικές αλλαγές από τον Απρίλιο του 2020, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά μας για εθελοντική εργασία, εφόσον τίποτα δεν άλλαξε, ζητάμε τώρα πλέον την επείγουσα παρέμβαση της Ανώτατης Δικαστικής Αρχής για την απόδοση ευθυνών και άμεσο πλήρη έλεγχο των ζώων, ειδικά των κουταβιών (πόσα είναι, αν είναι άρρωστα, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται) που αυτή τη στιγμή “ζουν” στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης.
Έχουμε καταγγείλει επωνύμως στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης δύο φορές από το μήνα Μάιο του έτους 2020 τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (Ξηροκαμπίου και Αγίας Κυριακής), που παραβιάζουν τις προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων, σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 4235/2014 και συνιστούν παθητική κακοποίηση.
Εξ όσων γνωρίζουμε έως και σήμερα, υπήρχαν σε αυτά τουλάχιστον δυο 2 άτυχα νεκρά κουτάβια.
Η πρώτη μήνυση που κατετέθη κατά παντός υπευθύνου μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Σπάρτης.
Η δεύτερη μήνυση που κατετέθη κατά παντός υπευθύνου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα κι έχουν περάσει ήδη οχτώ μήνες από την κατάθεσή της.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα, τον Ιούνιο του έτους 2020, ως εθελοντές είχαμε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Σπάρτης για να παρέμβει, ώστε να εκπολιτιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα εν λόγω κυνοκομεία, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας που είχαν απαράδεκτη καθυστέρηση (1 μήνα και πάνω). Η Εισαγγελική Αρχή είχε τότε ευθέως αρνηθεί, επικαλούμενη αδυναμία να παρέμβει στα δημοτικά πράγματα.Με την παρούσα μας επιστολή, απαιτούμε παράλληλα ΑΜΕΣΩΣ τα ακόλουθα:

1) να δημιουργηθεί ΆΜΕΣΑ ως το ερχόμενο Σάββατο ανθεκτικό υπόστεγο και πλαϊνά καλύμματα και να τοποθετηθεί μπετόν στο έδαφος και στα δύο καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), ώστε να μην είναι εκτεθειμένα τα δύσμοιρα ζώα στις καιρικές συνθήκες, στο ψύχος και στις λάσπες.

2) να διαμορφωθούν οι χώροι στα κυνοκομεία, ώστε ΚΑΝΈΝΑ ΖΩΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΦΑΛΗ ως την επόμενη εβδομάδα (έτσι, ώστε να σταματήσει επιτέλους η παθητική κακοποίηση των ζώων).
3) να δημιουργηθεί ΑΜΈΣΩΣ χώρος ΞΕΧΩΡΙΣΤΌΣ ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΉ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, γιατί πολλά κουτάβια πεθαίνουν από τύφο.
4) να δημιουργηθεί άμεσα ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ, ώστε να μην είναι μαζί τα υγιή ζώα με τα άρρωστα που κάνουν θεραπεία.
5) να υπάρχει πρόγραμμα ΣΟΒΑΡΉΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.
6) να υπάρξει ωράριο επισκεψιμότητας στα καταφύγια για τους εθελοντές και το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο.
7) να μας επιτραπεί άμεσα η είσοδος στα καταφύγια, ώστε να ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ τα ζώα και να προωθηθούν για φιλοξενίες και υιοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται άμεσα, ευέλικτα και διαδικτυακά και όχι με παλαιολιθικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως τώρα.
8) να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους κηδεμόνες να υιοθετούν το ζώο άμεσα, εντός λίγων ωρών, καθώς μπορεί να γίνεται προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών ψηφιακά και να υπάρχει η επιλογή ηλεκτρονικής υπογραφής αντί δια ζώσης λόγω πανδημίας. Μάλιστα σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να υιοθετούν ζώα εκτός των διαδικασιών του Δήμου (δηλαδή αν πληρώνουν οι ίδιοι τα εμβόλια, τις εξετάσεις και τη στείρωση και σε κτηνίατρο της επιλογής τους, τα ζώα να φεύγουν αμέσως την ίδια μέρα με υπεύθυνη δήλωση ανάληψης ευθύνης του ζώου και της ευζωίας του, χωρίς να περιμένουν στη σειρά).
9) να γίνονται και οι φιλοξενίες με ανάλογο γρήγορο τρόπο, με ψηφιακή προσκόμιση εγγράφων και επιλογή ηλεκτρονικής υπογραφής λόγω πανδημίας, σε λίστες φιλόζωων που θα έχουν προσκομίσει οι φιλοζωικές ομάδες.
10) να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων και την ευθύνη τους, το τσιπάρισμα και τη στείρωση. Μετά από 6 μήνες να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα.
11) να αυστηροποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι από την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή για να περιοριστεί το τραγικό φαινόμενο των εγκαταλείψεων ενηλίκων σκύλων και κουταβιών, που είναι η αιτία δημιουργίας του αδέσποτου πληθυσμού.
12) να δημιουργηθεί πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων γατών.
13) να αυξηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου σε τουλάχιστον 6 για το θέμα των καταφυγίων από 2 που είναι σήμερα, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατη η καθημερινή σωστή φροντίδα 400+ ζώων από 2 μόνο άτομα που δουλεύουν τώρα.
Θα προσφέρουμε με χαρά κι εμείς την εθελοντική βοήθειά μας στις ώρες που δεν εργαζόμαστε.
Το κόστος για τα υλικά αναδιαμόρφωσης του χώρου των κυνοκομείων (τσίγκοι, αλουμίνια, μπετόν) είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από όσο κόστισαν 3 αστέρια από αυτά (τα πολύ όμορφα ομολογουμένως) που στόλισαν φέτος την πόλη μας.
Αλλά κι αν δεν μπορεί ο Δήμος μας, να βάλουμε όλοι από μισό ευρώ.
Έχει ανακοινωθεί, ορθώς, η δημιουργία νέου καταφυγίου με το πρόγραμμα “Φιλόδημος” από το Δήμο, αλλά στην Ελλάδα αυτό σημαίνει κάποια χρόνια μπροστά μας.Ως τότε;
Για αυτές τις ψυχούλες δεν αξίζει να γίνουν αξιοπρεπείς οι παρούσες συνθήκες και να προωθηθούν με ζήλο οι υιοθεσίες για όσα περισσότερα γίνεται, ώστε να μην πεθαίνουν άδικα και βασανιστικά;
Παρακαλούμε από καρδιάς κάθε φιλόζωο και κάθε φιλοζωική ομάδα της χώρας που συμφωνεί με τα ανωτέρω να προσυπογράψει και να μας ενημερώσει στο email: strays_sparta_greece@hotmail.com, zoesp@gmail.com.

Αναμένουμε, έστω αυτή την ύστατη στιγμή ο Δήμος Σπάρτης να νοιαστεί πραγματικά για την κατάργηση των σύγχρονων Άουσβιτς για τα άτυχα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας και για τον οριστικό εκπολιτισμό των συνθηκών διαβίωσης τους, και να ενεργήσει σύμφωνα με τους νόμους 4039 /2012 και 4235/2014.

Με εκτίμηση,
Strays Sparta Greece
Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης
Υγ1: βίντεο από το Σάββατο 16/1/2021 στο Κυνοκομείο της Αγίας Κυριακής του Δήμου Σπάρτης

Strays Sparta Greece

Πώς να ψηφίσετε:

Στείλτε εδώ το μήνυμά σας με το μέιλ σας.

strays_sparta_greece@hotmail.com, zoesp@gmail.com.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο