Εθελοντές κατάφεραν και διέσωσαν ηλικιωμένο σκύλο που εγκλωβίστηκε σε υπόγειο σωλήνα υπονόμου στο Καβούρι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια δύσκολη διάσωση έκαναν αυτές τις μέρες που οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές οι εθελοντές της ομάδας Alma Libre ΑlmaLibreAnimalRescue, οι οποίοι απεγκλώβισαν ένα γέρικο αδεσποτάκι, τον Λούι, από υπόγειο σωλήνα υπονόμου στο Καβούρι. Το ζώο, μεγάλο σε ηλικία, υπολογίζεται ότι είναι 16 ετών, ήταν ακίνητο στο βάθος του σωλήνα και δεν κουνιόταν καθόλου.

Οι εθελοντές της πολιτικής προστασίας 3Β που τον εντόπισαν, μην έχοντας τη δυνατότητα να τον βγάλουν από το σημείο, απευθύνθηκαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που ανταποκρίθηκε αλλά δεν κατάφερε κάτι λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο βρισκόταν ο σκύλος.

Έτσι ενημερώθηκε η Alma Libre, εθελοντές της οποίας πήγαν άμεσα στο σημείο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, όταν έφτασαν εκεί, βρήκαν τον σκύλο να βρίσκεται ακινητοποιημένος μέσα στο σωλήνα. Λόγω όμως της μεγάλης του ηλικίας τα πίσω του πόδια είχαν ατροφήσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα μετακινήσει καθόλου. Έτσι είναι πιθανό ότι μπήκε στο σωλήνα σαν καταφύγιο, αλλά μετά δεν μπορούσε να βγει.

Δείτε τι αναφέρει η ομάδα για τη δύσκολη αυτή διάσωση:

«Φτάσαμε στο σημείο προετοιμασμένοι για τα χειρότερα έχοντας μαζί μας τα απαραίτητα υλικά για κάθε πιθανή περίπτωση. Τελικά αξιολογώντας την εικόνα που είδαμε αποφασίσαμε να κάνουμε απευθείας απόπειρα παγίδευσής του με χρήση θηλιάς επί μεγάλου εξάμετρου κονταριού. Πράγματι με προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις κατέστη εφικτό ο σκυλάκος να ασφαλιστεί με τη χρήση του καλωδίου της θηλιάς ώστε να απομακρυνθεί από το σημείο.

Κατά την απομάκρυνσή του από το σωλήνα ο σκυλάκος κατάφερε να σηκωθεί όρθιος, αν και μόνο στα μπροστινά του πόδια και στο τελευταίο σκέλος περπατούσε μάλιστα. Σκεπάστηκε άμεσα ώστε να μη βλέπει και στρεσάρεται ακόμα περισσότερο από όσο ήδη είχε στρεσαριστεί και τοποθετήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο της κ. Tina Kasidokosta που στη συνέχεια ανέλαβε και τη μεταφορά του σε κτηνιατρείο.

Τα ζώα που μένουν στο δρόμο γενικά έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής αφού είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο. Είναι αξιοθαύμαστο ότι αυτός ο σκυλάκος έφτασε σε τέτοια ηλικία, γεγονός που αποδίδεται στο ότι είχε την τύχη να βρίσκεται σε μία περιοχή όπου είχε κάποια φροντίδα επί μονίμου βάσεως.
Θα ήταν ευχής έργον να βρισκόταν ένα σπίτι να άνοιγε την πόρτα του για αυτόν τον γεροντάκο ώστε έστω τις τελευταίες του μέρες να τις περάσει κοντά σε ανθρώπινη ζεστασιά και θαλπωρή, αντί να βρεθεί νεκρός σε κάποιο επόμενο φρεάτιο. Αν και σαφώς είναι κατανοητό πως τη στιγμή που ακόμα και νεαρά ζώα υιοθετούνται δύσκολα, οι πιθανότητες για τον Λούι είναι ελάχιστες…

Εθελοντές μας που συμμετείχαν: Βαγγέλης Σ, Αλέκος Κουντουράκης, Alexis Mantzoros».

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο