Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε τα μουστάκια του σκύλου μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι τρίχες στη μουσούδα του σκύλου, που οι άνθρωποι ονομάζουμε “μουστάκια”, είναι πολύ σπουδαίο εργαλείο για την επιβίωσή του. Παρόμοιες τρίχες εμφανίζονται πάνω από τα μάτια και κάτω από το πιγούνι. Αν και μοιάζουν με τις απλές τρίχες, είναι πιο σκληρές και η ρίζα τους βρίσκεται βαθύτερα στον ιστό του ζώου. Η αφαίρεσή τους με βίαιο τρόπο προκαλεί στο σκύλο έντονο πόνο και αιμορραγία.

Η χρησιμότητά τους είναι πολύ σημαντική. Λειτουργούν σαν αισθητήρες του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται και βοηθούν το ζώο να προσανατολίζεται και να αντιλαμβάνεται το χώρο γύρω του. Σε περιβάλλον που υπάρχει αρκετό φως, το “μήνυμα” από αυτούς τους αισθητήρες έχει λιγότερη βαρύτητα για το σκύλο ενώ αυτό που δέχονται από την όραση, τον πρώτο λόγο. Όταν όμως το φως είναι λιγοστό, οι αισθητήρες αυτοί τον βοηθούν να προσανατολιστεί στο χώρο.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτές τις τρίχες, πολύ απλοϊκά, με το μπαστούνι που χρησιμοποιεί ένας τυφλός άνθρωπος. Επίσης επειδή τα μάτια του σκύλου δεν μπορούν να εστιάσουν καλά σε κοντινές αποστάσεις, οι πολύτιμοι αυτοί αισθητήρες τον βοηθούν να εντοπίσει, αναγνωρίσει και να σηκώσει αντικείμενα από το έδαφος. Σε εξωτερικό χώρο οι τρίχες αυτές του δίνουν πληροφορίες για την κατεύθυνση του ανέμου. Είναι επίσης πολύ σημαντικές για τους ηλικιωμένους σκύλους με περιορισμένη όραση.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο οι αισθητήρες αυτοί αφαιρεθούν μην πανικοβληθείτε εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Μπορεί να χτυπάει σε έπιπλα όταν το φως στο δωμάτιο είναι λιγοστό ή μερικές φορές να δείχνει αποπροσανατολισμένος. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ο σκύλος γρύλιζε όταν κάποιος πλησίαζε να τον χαϊδέψει στο πρόσωπο. Αυτό συνέβη γιατί το σημείο που έχει αφαιρεθεί η τρίχα είναι ευαίσθητο και πονάει για ένα διάστημα.

Πηγή: https://www.livingwithdogs.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο