Γιατί ο σκύλος μου τρώει μόνο όταν εγώ είμαι στο σπίτι;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όπως όλα τα ζώα έτσι και οι σκύλοι έχουν διάφορες παράξενες συμπεριφορές. Αυτό που θα πρέπει εμείς να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ακόμα και η πιο αλλόκοτη από αυτές εξηγείται. Έτσι αντί να μαλώνουμε το αγαπημένο μας ζωάκι, πρώτα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της συμπεριφοράς του ρωτώντας είτε τον κτηνίατρό μας είτε κάποιον εκπαιδευτή.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι και η άρνησή του να φάει το φαγητό του όταν εμείς δεν βρισκόμαστε στο σπίτι. Πολλά είναι εκείνα τα σκυλιά που τρώνε μόνο με την παρουσία του κηδεμόνα τους. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

Άγχος αποχωρισμού

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος δεν τρώει όταν είναι μόνος του στο σπίτι είναι λόγω άγχους που έχει επειδή είναι μόνος, το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού. Όπως συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους που το άγχος τους κόβει την όρεξη, έτσι γίνεται και με πολλά σκυλάκια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και έχουν την ανάγκη να είναι παρέα με τους ανθρώπους που τα έχουν.

Για να καταλάβουμε τώρα αν ο λόγος που δεν τρώει ο σκύλος μας είναι ο πιο πάνω, δηλαδή το άγχος αποχωρισμού, θα πρέπει να δούμε και τι άλλο κάνει ή δεν κάνει όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι. Για παράδειγμα, μασουλάει ό,τι βρίσκει, καταστρέφει έπιπλα, κάνει την ανάγκη του όπου βρει, κλαίει ή γαβγίζει; Αν ναι, τότε πιθανόν όντως να πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Και σε αυτή, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, το να συμβουλευτούμε έναν ειδικό είναι απαραίτητο.

Συνήθεια

Μια άλλη αιτία είναι επειδή έχει έτσι συνηθίσει. Επειδή από την αρχή, σαν κουταβάκι δηλαδή, έτρωγε μαζί μας. Έτσι είναι λογικό να έχει συνδέσει το φαγητό με εμάς κοντά του. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που τη μαθαίνουμε στο ζώο μας χωρίς να το θέλουμε. Μόνο και μόνο που είμαστε δίπλα του, αυτό από μόνο του αρκεί στο να συνδυάσει το φαγητό με εμάς.

Πώς βοηθάμε ένα σκύλο με αυτό το θέμα

Το πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με την αιτία του. Αν το σκυλάκι μας έχει άγχος αποχωρισμού, η θετική εκπαίδευση και η σωστή άσκηση θα μπορέσουν να το βοηθήσουν. Μπορείτε να το πάτε, για παράδειγμα, μια καλή βόλτα πριν φύγετε για τη δουλειά. Ώστε να επιστρέψει σπίτι έχοντας αποβάλει την πολλή ενέργειά του και όντας πιο χαλαρό.

Επίσης θα πρέπει να δείτε αν στο περιβάλλον του είναι κάτι που του προκαλεί αυτό το άγχος. Αν φοβάται από κάτι. Κάποια σκυλιά, για παράδειγμα, αγχώνονται από το θόρυβο του ασανσέρ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσατε να αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ώστε να μην ακούγεται τόσο αυτός ο θόρυβος. Ή να αφήνετε ένα ρούχο σας στο κρεβατάκι του ώστε να σας μυρίζει όσο εσείς λείπετε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό με τον οποίο μαζί θα φτιάξετε ένα σχέδιο ώστε να μη συμβαίνει αυτό και να τρώει κανονικά το φαγητό του ακόμα και όταν εσείς λείπετε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο