Γιατί οι σκύλοι δεν τα βρίσκουν εύκολα μετά από έναν καβγά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του πανεπιστημίου Messerli της Βιέννης, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Royal Society Open Science”, είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των σκύλων αμέσως μετά από έναν καβγά.

Σύμφωνα με αυτή τα σκυλιά έχουν χάσει την ικανότητά τους να συμφιλιώνονται μεταξύ τους μετά από έναν τσακωμό σε αντίθεση με τους προγόνους τους, τους λύκους.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα σκύλων και μια ομάδα λύκων, άγνωστους μεταξύ τους, που ζουν σε καταφύγιο και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Οι λύκοι είναι ζώα που ζουν σε αγέλες, δίνουν μεγάλη σημασία στην ιεραρχία και υπακούουν στους κανόνες της αγέλης τους για το φαγητό, το κυνήγι, το ζευγάρωμα και όλα τα άλλα. Ο λόγος που έχουν μάθει έτσι είναι για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ένας λοιπόν από τους κανόνες τους είναι αυτός που “υπαγορεύει” τη στρατηγική συμφιλίωσης μετά από έναν καβγά μεταξύ τους. Οι ερευνητές είδαν ότι οι λύκοι που τσακώνονταν, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, τα έβρισκαν ξανά. Ο ρυθμός δε που τσακώνονται είναι πολύ συχνός (περίπου κάθε μια ώρα) αλλά οι τσακωμοί αυτοί δεν κρατάνε πολύ. Μετά από περίπου 10 λεπτά θα παίξουν μαζί και πάλι.

Από την άλλη τα σκυλιά έδειξαν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Ο σκύλος είναι και αυτός ζώο που ζει σε αγέλη. Τα σκυλιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν άγνωστα μεταξύ τους. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι τσακωμοί τους ήταν πολύ πιο έντονοι από ό,τι των λύκων. Μετά δε τους τσακωμούς απέφευγε τον ένα το άλλο και δεν υπήρξε συμφιλίωση.

Και στις δυο περιπτώσεις η έννοια της επιβίωσης είναι αυτή που οδηγεί τα ζώα στη μετά τους τσακωμούς τους συμπεριφορά. Οι λύκοι, ζώντας στην άγρια φύση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αναγκάζονται να τα βρουν μετά από μια διαμάχη. Έτσι επιτάσσει το ένστικτό τους.

Τα σκυλιά όμως δεν έχουν πλέον αυτό το πρόβλημα της επιβίωσης. Σταδιακά, μετά την εξημέρωσή τους από τον άνθρωπο, έχουν χάσει την ικανότητά της συμφιλίωσης γιατί το θέμα επιβίωση το έχουν λίγο πολύ, όπως θα λέγαμε, εξασφαλισμένο. Για αυτό και δεν έχουν την ανάγκη να τα βρουν μεταξύ τους μετά από έναν τσακωμό. Ο ρόλος τους πλέον είναι αυτός δίπλα στον άνθρωπο. Περισσότερο μάλιστα τα ενδιαφέρει να έχουν καλή σχέση με εμάς από ό,τι με τα άλλα σκυλιά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο