Γιατί τα μπολ φαγητού του ζώου μας μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία όλων;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Παρόλο που τα σφουγγάρια στην κουζίνα μας παραμένουν οι βασιλιάδες των μικροβίων, εντούτοις υπάρχει μια ακόμα μεγάλη εστία μόλυνσης που ίσως δεν μας περνάει από το μυαλό. Ποια είναι; Τα πιατάκια του φαγητού των κατοικιδίων μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Kitchn.com τα μπολάκια του σκύλου ή της γάτας μας είναι από τις πιο βρώμικες επιφάνειες ενός σπιτιού, γεμάτες μικρόβια, μικροοργανισμούς, μύκητες, μούχλα και βακτήρια, όπως το E.coli. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το ότι αμελούμε να τα καθαρίσουμε. Οι περισσότεροι δε που ταϊζουμε τα κατοικίδιά μας ξηρά τροφή νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος. Είτε υγρή είτε ξηρά τροφή, τα πιατάκια αυτά πρέπει να καθαρίζονται κανονικά.

Η έρευνα αυτή αναζήτησε τα πιο βρώμικα πράγματα σπιτιών με κατοικίδια. Τα μπολάκια βρίσκονται στην τέταρτη θέση, κάτω από τα σφουγγάρια και τα πανάκια καθαρισμού της κουζίνας, τους νεροχύτες και τη θήκη της οδοντόβουρτσας, κορυφαία μέρη εστίας βρώμας σε ένα σπίτι. Αν ο σκύλος σας γλείψει το κάθισμα της τουαλέτας σας θα πάρει 10 φορές λιγότερα βακτήρια απ’ ό,τι αν γλείψει το μπολ του! Φανταστείτε λοιπόν τι παραμονεύει πάνω στο μπολ του.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Dr. Jessica Vogelsang, μικρόβια όπως η σαλμονέλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μένουν πολύ στα μπολάκια νερού ή φαγητού των ζώων μας, με αποτέλεσμα την πρόκληση ασθενειών τόσο σε αυτά όσο και σε εμάς. Για αυτό θα πρέπει να καθαρίζονται με νερό και καυτό σαπούνι καθημερινά και να απολυμαίνονται μια φορά την εβδομάδα. Όσοι μάλιστα ταϊζουν ωμή τροφή τα ζώα τους θα πρέπει να είναι απίστευτα σχολαστικοί στην καθαριότητα. Η Vogelsang συμβουλεύει τα μπολάκια που έχουν ωμό φαγητό να είναι μιας χρήσης. Και να αποφεύγουμε τα πλαστικά.

Τέλος μαζί με τα μπολάκια καλό θα είναι να πλένουμε και να απολυμαίνουμε και τα παιχνίδια των ζώων μας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο