Πριν από μία εβδομάδα μια έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία έχει να κάνει με την κατανάλωση κρέατος και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ναι μεν ενδιαφέροντα, όμως ταυτόχρονα είναι και απογοητευτικά. Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί φυσικά στις προηγούμενες που κάνουν λόγο για τη μεγάλη ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον η κατανάλωση κρέατος.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή η ακόρεστη επιθυμία των Αμερικανών για κρέας έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης “νεκρής ζώνης” στον κόλπο του Μεξικό. Η τεράστια σε έκταση αυτή ζώνη έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της χημικής ρύπανσης που προέρχεται από την εντατική γεωργία, η οποία βασίζεται στην ευρεία χρήση χημικών λιπασμάτων. Το 2002 ο Κόλπος του Μεξικό είχε αποκτήσει μια «νεκρή ζώνη» επιφάνειας 21.965 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοικτά της Λουιζιάνας, του Τέξας και της Φλόριντα και ήταν η μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί έως τότε. Σ’ αυτή τη ζώνη, η ποσότητα του οξυγόνου στο νερό ήταν ιδιαίτερα μικρή ή ανύπαρκτη με αποτέλεσμα η θαλάσσια πανίδα στην πλειονότητά της, κυρίως όμως τα οστρακόδερμα και τα ψάρια, να μην μπορούν να επιβιώσουν.
Σε αυτή λοιπόν την καταστροφή του περιβάλλοντος μερίδιο ευθύνης, και μάλιστα μεγάλο, έχουν και τα κατοικίδια ζώα. Αυτό μπορεί να μας ξενίσει στην αρχή, όμως με μια δεύτερη σκέψη θα δούμε ότι είναι απολύτως λογικό.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα τα κατοικίδια (γάτες και σκύλοι) των Αμερικανών κατατάσσονται 5α στη σειρά στην κατανάλωση κρέατος και είναι υπεύθυνα για το 30% της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ο καθηγητής του UCLA Gregory Okin θα πει: ” Σκέφτομαι τα κοτόπουλα που είναι vegetarian και τρώγοντάς τα λαμβάνουμε πρωτεϊνες ενώ από την άλλη τα κατοικίδια ζώα τρώνε τα ίδια πρωτεϊνες λόγω κατανάλωσης κρέατος. Αλήθεια πόσο κρέας καταναλώνουν τα σκυλιά και οι γάτες μας;”.
Ο Okin στην έρευνά του βρήκε ότι η κατανάλωση κρέατος από τα κατοικίδια είναι υπεύθυνη για τους 64 εκατομμύρια τόνους co2 κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια τα ζώα μας τρώγοντας κρέας κάνουν την ίδια ζημιά στο περιβάλλον που κάνουν 13,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τις εκπομπές αερίων τους. ” Δεν έχω κάτι με τα κατοικίδια αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι και αυτά συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Φυσικά δεν συνιστώ να τα “ξεφορτωθούμε” ή να τα κάνουμε χορτοφάγα που δεν είναι καλό για την υγεία τους. Αλλά πρέπει να το σκεφτούμε λίγο. Τα κατοικίδια κάνουν καλό στον άνθρωπο αλλά βλάπτουν κατά πολύ το περιβάλλον”.
Και αν αναρωτιέστε ποιοι άλλοι συμπληρώνουν την πεντάδα όσων βλάπτουν περισσότερο το περιβάλλον οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει τις εξής χώρες: Αμερική, Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία. Τα κατοικίδια που συμπληρώνουν την πεντάδα παράγουν ετησίως 5,1 τόνους απορρίμματα όσο δηλαδή 90 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες. Εντυπωσιακό, θα λέγαμε.
Τα Ηνωμένα Έθνη, το World-Watch Institute και διάφοροι άλλοι οργανισμοί έχουν συντάξει εκθέσεις, στις οποίες διαπιστώνεται ότι η εκτροφή ζώων για κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι ο κορυφαίος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία αερίων θερμοκηπίου. Μάλιστα δείχνουν πως οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό, τι όλα τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, και όλες οι άλλες μορφές μεταφοράς στον πλανήτη μαζί.
Η σίτιση τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών και νερού στα ζώα εκτροφής και στη συνέχεια η θανάτωσή τους, η επεξεργασία, η μεταφορά, και η συντήρηση των κρεάτων είναι εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής έντασης. Επίσης, ένα τεράστιο ποσό του διοξειδίου του άνθρακα είναι αποθηκευμένο στα δέντρα και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καταστροφής των τεράστιων στρεμμάτων δάσους για τη δημιουργία βοσκοτόπων και για την καλλιέργεια τροφής για εκτρεφόμενα ζώα. Επιπλέον, η κοπριά των ζώων απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. “Η αγροκτηνοτροφία, και ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου” αναφέρει στην έκθεση χαρακτηριστικά.
Εδώ αξίζει να επισημάνουμε και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα της ηθικής. Τα ζώα που προορίζονται για την κατανάλωση, οι φριχτές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες εκτροφής και ο τρόπος θανάτωσής τους. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν είναι του παρόντος.
Επιστρέφοντας στην έρευνα ο Okin αναφέρει: “Τι μπορούμε να κάνουμε; Θα σας πω το απλό. Ένας σκύλος δεν είναι ανάγκη να τρώει συνέχεια φιλέτο ή μπριζόλα. Δεν είμαι vegetarian, όμως η κατανάλωση κρέατος έχει κόστος. Εμείς λοιπόν που καταναλώνουμε κρέας θα πρέπει να συζητήσουμε τις πιθανές αλλαγές στη διατροφή μας. Και τις αλλαγές στη διατροφή των κατοικίδιών μας”.