Για κάποιους είναι ένα trendy lifestyle, μια μόδα που σίγουρα κάποια στιγμή θα τους περάσει. Για άλλους είναι στάση ζωής, δείγμα σεβασμού στα ζώα. Ο λόγος για τον βιγκανισμό ή χορτοφαγία, όρος που έχει μπει περισσότερο από ποτέ στη ζωή μας και έχει διχάσει επίσης περισσότερο από ποτέ την ιατρική κοινότητα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
Η λέξη vegan δεν πρέπει να συγχέεται με τη λέξη vegetarian καθώς μπορεί στους πολλούς που δεν γνωρίζουν να μοιάζουν ίδιες, όμως υπάρχουν βασικές διαφορές. Vegetarian είναι αυτός που έχει αποκλείσει από τη διατροφή του τα κρέατα και τα ψάρια αλλά τρώει ζωικά παράγωγα, όπως αβγά, τυρί, γιαούρτι, γάλα, μέλι κτλ.
Από την άλλη ο αυστηρά χορτοφάγος (vegan) έχει αποκλείσει από το τραπέζι του όχι μόνο το κρέας και τα ψάρια αλλά και τα ζωικά παράγωγα. Επίσης δεν κάνει και χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές.
Το να επιλέξει κανείς να γίνει vegetarian ή vegan είναι διαδικασία δύσκολη καθώς θα πρέπει να αντικαταστήσει τις περισσότερες τροφές που τρώει με άλλες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που ξεκίνησαν αλλά μετά από λίγο καιρό επέστρεψαν στις παλιές τους διατροφικές συνήθειες.
Τι λένε όμως οι ειδικοί; Σύμφωνα με τους περισσότερους γιατρούς και διατροφολόγους τα κρέατα και τα διάφορα ζωικά παράγωγα έχουν βιταμίνες και άλλα στοιχεία που είτε δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές είτε η απορρόφησή τους από τον οργανισμό δεν είναι η ίδια, με άσχημα αποτέλεσμα για την υγεία μας.
Από την άλλη δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι γιατροί που διαφωνούν και πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan όχι μόνο δεν έχει κανένα ρίσκο όσον αφορά την υγεία αλλά αντίθετα κάνει και καλό, καθώς δεν μπαίνουν στον οργανισμό μας τα αντιβιοτικά που καταναλώνουν τα παραγωγικά ζώα, που εκτός από τα κρέατα βρίσκονται και στο γάλα, το τυρί κτλ. Και επίσης θεωρούν ότι μπορούν όλες οι ζωικές τροφές να αντικατασταθούν με άλλες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, κάτι που όμως πρέπει να γίνει σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό.
Πάνω σε αυτό έρχεται πριν από λίγες μέρες ένας πρώην επιστήμονας της γενετικής και νυν μοναχός στο Θιβέτ, υπέρμαχος του διαλογισμού, ο Matthieu Ricard, ο οποίος εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες σε ένα βίντεο της PETA, της γνωστής οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, και μίλησε για το τι πιστεύει αυτός σχετικά με όλα τα παραπάνω.
Ο 71χρονος μοναχός, και στενός φίλος του Δαλάι Λάμα, αρχικά έκανε λόγο για τα εκατομμύρια ζώα που θανατώνονται κάθε χρόνο για να τραφεί ο άνθρωπος. Ζώα που δεν έχουν χαρεί τη ζωή, τον ήλιο, την αγάπη. Ζώα που θανατώνονται με φριχτούς τρόπους. Ζώα που τους κλέβουμε τη ζωή, όπως λέει, χωρίς πραγματικά να έχουμε κανένα δικαίωμα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνδέει την κατανάλωση κρέατος με πολλές ασθένειες, μεταξύ αυτών τον καρκίνο και τα καρδιακά επεισόδια. Η φράση του μάλιστα “Υποφέρουν τα ζώα, υποφέρει το περιβάλλον, υποφέρουμε και εμείς, εννοώντας με την κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του, είναι χαρακτηριστική των όσων πιστεύει. “Η πραγματική ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν προκαλείς στον άλλο πόνο. Για αυτό σας παρακαλώ, επιλέξτε να γίνεται vegan, όπως εγώ” λέει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο του βίντεο.
Οι ισχυρισμοί του δε για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, λόγω της κατανάλωσης κρέατος, έρχεται λίγες μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση μιας έρευνας Γάλλων ερευνητών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με διάφορες ασθένειες, φλεγμονές, ακόμα και άσθμα.
Όσοι μάλιστα πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με την έρευνα, και καταναλώνουν μπέικον, λουκάνικα και τα σχετικά περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να δουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν στα επόμενα 4 χρόνια ενώ όσοι τρώνε καπνιστό κρέας έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν χειρότερα στο μέλλον.
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όσα πιστεύει ο Ricard είναι ο συσχετισμός κρέατος και ευτυχίας. Ή καλύτερα vegan διατροφής, διαλογισμού και ευτυχίας. Ο Matthieu εδώ και πολλά χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, χαρακτηρισμό που έλαβε όχι αυθαίρετα αλλά μετά από 12ετή έρευνα σε σχέση με τον διαλογισμό με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Richard Davidson από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Ο τελευταίος τοποθέτησε στο κεφάλι του Ricard, o οποίος αξίζει να σημειώσουμε ότι άφησε μια καλή ζωή στο Παρίσι για να ζήσει στην Ινδία και να μελετήσει το Βουδισμό, 256 αισθητήρες διαπιστώνοντας ότι όταν εκείνος έκανε διαλογισμό, ο εγκέφαλός του παρήγαγε ένα επίπεδο κυμάτων γάμμα, εκείνων που συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μάθηση και την μνήμη. Επίσης τα ευρήματα των ειδικών έδειξαν υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του Ricard, γεγονός που του προσφέρει μια ασυνήθιστα υψηλή ικανότητα να νιώθει ευτυχισμένος και περιορίζει την τάση του σε αρνητικά συναισθήματα.
Ο Ricard λοιπόν θεωρεί ότι τα καλά αποτελέσματα αυτού του πειράματος έχουν να κάνουν με δυο και μόνο πράγματα, στο ότι διαλογίζεται συχνά και στο ότι είναι vegan, το ότι δηλαδή δεν βάζει μέσα του το κρέας και τα παράγωγά του, τροφές που έχει προηγηθεί πόνος από ένα ζωντανό πλάσμα.
Τελικά, μήπως ο πολιτισμός, εκτός από την ευτυχία, όπως λέει ο μοναχός, ξεκινάει από το πιάτο μας;