Γνωρίστε τη γυναίκα που σώζει άρρωστους, τραυματισμένους και κακοποιημένους σκαντζόχοιρους

από Μυρτώ Τζώρτζου
H 42χρονη Penny Moore είναι μια διαφορετική διασώστρια. Η μεγάλη της αγάπη στους σκαντζόχοιρους την έκανε να δημιουργήσει μαζί με το σύζυγό της Cal το Prickly Edge Hedgehog Rescue στο χωριό Methle, στο δυτικό Yorkshire της Αγγλίας. Μια οργάνωση που έχει σκοπό να σώσει κάποια ζώα που δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Ποια είναι αυτά; Οι σκαντζόχοιροι.
Σκαντζόχοιροι άρρωστοι, τραυματισμένοι ή εγκαταλελειμμένοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή χάρη στην Penny. Η οποία τους περιποιείται, τους περιθάλπει, τους πάει σε σπίτια προσωρινής φιλοξενίας και όταν γίνουν καλά, τους απελευθερώνει πίσω στην άγρια φύση.
Αυτή τη στιγμή στο χώρο που έχει φτιάξει για αυτό το σκοπό το 2019 φροντίζει πάνω από 70 σκαντζόχοιρους. Το εγχείρημα αυτό βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές εθελοντών που αγαπούν τα συγκεκριμένα ζώα.
Η ίδια έχει λέει στην εφημερίδα Yorkshire Evening Post: “Στις αρχές της Άνοιξης αλλά και το Χειμώνα οι σκαντζόχοιροι προσπαθούν με δυσκολία να βρουν τροφή για να επιβιώσουν. Και όλα αυτά φυσικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έχουμε πολλούς σκαντζόχοιρους τραυματισμένους από κοπτικά μηχανήματα κήπου, από αυτοκίνητα, άρρωστους αλλά και από κλοτσιές παιδιών. Και όσο για τους ανθρώπους, πολλοί που νιώθουν μόνοι, και ειδικά τώρα στην πανδημία, φιλοξενούν αυτά τα ζωάκια και γίνονται εθελοντές. Είναι κάτι πολύ όμορφο”.
Τέλος αναφέρει τι πρέπει να κάνουν όσοι βρίσκουν έναν σκαντζόχοιρο άρρωστο ή τραυματισμένο:
 1. Βάλτε τον προσεχτικά σε ένα βαθύ χαρτόκουτο, με ένα μπουκάλι ζεστό νερό, σκεπασμένο με πετσέτα. Ώστε να είναι στα ζεστά.
2. Σκεπάστε τον με μια πετσέτα και έχετε δίπλα του λίγο νεράκι.
3. Πήγαινετέ τον σε ένα κτηνίατρο. Στο μέρος που ζει οι κτηνίατροι έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να τον πάρουν για περίθαλψη.
4. Αν δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα κτηνίατρο, δώστε του μια μικρή ποσότητα πολτοποιημένης τροφής για γάτες ή σκύλους ή μπισκότα μέχρι να βρείτε ιατρική φροντίδα.

(Photo: Steve Riding)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο