Ο δήμος Κομοτηνής αναφέρει ότι αποφάσισε να δαπανήσει σε ένα χρόνο 320,000 ευρώ για τα αδέσποτα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τουλάχιστον 320.000 ευρώ θα δαπανήσει σε ένα έτος για τη διαχείριση των αδέσποτων ο Δήμος Κομοτηνής ενώ αν προκύψουν περισσότερες ανάγκες, τα χρήματα αυτά δύναται να αυξηθούν. Η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της ενέκρινε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς για το έτος 2022 που αφορούν στα αδέσποτα, 70.000 ευρώ για προμήθεια τροφών για το Δημοτικό Κυνοκομείο, 89.000 ευρώ για την προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού για το Δημοτικό Κυνοκομείο και 161.000 ευρώ για ιδιώτη που θα αναλάβει για ένα έτος την περισυλλογή, ημερήσια φροντίδα και επανένταξη αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Δεν είναι καλή η κατάσταση με τα αδέσποτα παραδέχεται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών
Την ανάγκη να δοθούν αυτά τα χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων, αναδεικνύει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, επισημαίνοντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ταυτόχρονα την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας που αφορά στα αδέσποτα. Παραδέχεται ότι «η κατάσταση με τα αδέσποτα δε μας αρέσει» και σημειώνει την επιβάρυνση που δέχεται ο Δήμος Κομοτηνής από όμορους Δήμους όντας ο μοναδικός στη Ροδόπη που διαθέτει Δημοτικό Κυνοκομείο.
Ειδικά για το πρόγραμμα περισυλλογής, ημερήσιας φροντίδας και επανένταξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ακριβώς επειδή ο Δήμος Κομοτηνής δεν διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο, αλλά ούτε και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, οι εργασίες περισυλλογής και επανένταξης των αδέσποτων ζώων, η σίτιση αυτών, το στάβλισμα των κελιών και η παροχή καθημερινού πόσιμου νερού δεν μπορούν να γίνουν από προσωπικό του Δήμου.
Για τους παραπάνω λόγους οι εργασίες ανατίθενται σε ειδικό συνεργείο κατάλληλο για την ασφαλή περισυλλογή, φροντίδα και μεταφορά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014, και ισχύει προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων τραυματισμών από επιθετικά ζώα και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
Στόχος είναι η αποτελεσματική προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής, η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, καλής μεταχείρισης και ευζωίας τους, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ζωοφιλίας και προστασίας των ζώων.
Ειδικότερα επιδιώκεται η σταθεροποίηση και μελλοντικά η μείωση του πληθυσμού τους εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα περισυλλογής και επιστροφή τους στο φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό.

 

Πηγή: Xronos.gr | Δικτυακός τόπος της Εφημερίδας και του Ραδιοφώνου Χρόνος στην Κομοτηνή, πληροφορίες και ειδήσεις για την Ροδόπη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο