Η απαράδεκτη διαφήμιση του Jumbo για το Πάσχα που χλευάζει όσους δεν τρώνε κρέας

από Μυρτώ Τζώρτζου
Jumbo-vegan

Το πόσο παρακμιακές και άθλιας αισθητικής είναι οι διαφημίσεις του Jumbo όλοι το γνωρίζουμε. Πιθανόν και οι ίδιοι που τις φτιάχνουν ξέρουν καλά τι φτιάχνουν και πού απευθύνονται.

Η φετινή όμως για το Πάσχα ξεπερνάει κάθε όριο κακογουστιάς αλλά και προσβολής. Προσβολής για όσους δεν τρώνε κρέας και ζωικά παράγωγα, τους vegans δηλαδή. Και που πλέον δεν είναι λίγοι.

Στη διαφήμιση τραγουδάει ο Τάσος Μπουγάς-τον οποίο αποκαλούν πλανητάρχη-ένα τραγούδι που ειρωνεύεται όσους δεν τρώνε κρέας με τον πιο χαζό τρόπο.

Καλό θα είναι να ενημερωθούν οι κύριοι του Jumbo ότι οι vegans πλέον στη χώρα μας δεν είναι λίγοι.

Η ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των ζώων από τη βιομηχανία τροφίμων και ρούχων, το σπισισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της υγείας καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα (π.χ. οι άνθρωποι που “εργάζονται” στα σφαγεία) έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των vegan σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας δούμε και κάποια ενδιαφέροντα νούμερα που δημοσιεύει το fytofagia.gr: 

👉Σε ανάρτηση  που έγινε τον Οκτώβριο του 2019 από το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με τίτλο “Ημέρα διατροφής 2019: Οι επτά αναδυόμενες Διατροφικές και Καταναλωτικές Τάσεις για την επόμενη δεκαετία (2020-2030)”, η χορτοφαγία αναφέρεται πρώτη, ενώ αναφέρεται επίσης ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν χορτοφάγοι είναι της τάξης του 3%, δηλαδή περίπου 300.000 άνθρωποι. Η έρευνα μιλάει για τους vegetarian και όχι και τους vegan. Σε αυτήν την περίπτωση τα νούμερα είναι μεγαλύτερα.

👉Επίσης, αναφέρεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ όπου το ποσοστό των χορτοφάγων φτάνει ακόμα και το 15%.

👉 Σε άλλη ανάρτηση που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 από το businessdaily.gr, αναφέρεται ότι «το ποσοστό των vegans και vegetarians φτάνει το 4-5%», δηλαδή περίπου 400.000-500.000 άνθρωποι.

👉Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό των vegan στην Ελλάδα αυξάνεται είναι το ότι αυξάνονται τα vegan εστιατόρια που ξεκινούν την λειτουργία τους όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

👉Το ποσοστό των vegan στην Ελλάδα, ως αριθμός έχει σίγουρα την αξία του, αλλά δεν αποτυπώνει τις υποβόσκουσες δυναμικές που υπάρχουν, καθώς και το ρυθμό αύξησης που διαμορφώνεται, τα οποία αποτελούν εξίσου σημαντικά δεδομένα διότι μπορούν να μας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της μεγαλύτερης εικόνας.

Οπότε κύριοι του Jumbo το να χλευάζουμε το 4-5% των ανθρώπων είναι απλά ηλιθιότητα.

Οι υπεύθυνοι του Jumbo όμως είναι και φιλόσοφοι καθώς κάτω από το συγκεκριμένο βίντεο γράφουν: 

«Πώς θα εξελιχθεί το διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας; Ποια θα είναι η θέση της κρεατοφαγίας; Πώς θα εξελιχθεί ο veganισμός; Τα Jumbo, στέκονται διορατικά και ατενίζουν το ελληνικό Πάσχα στο μέλλον, με μια προφητική ταινία…. Ποια θα είναι η θέση του Πλανητάρχη σε αυτή τη διατροφική διένεξη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά μπορούν να μας «χωρίσουν» στο μέλλον. Θα μας ενώνει όμως πάντοτε, η πασχαλινή λαμπάδα και τα αγαπημένα Jumbo. Καλή προβολή και χαρούμενο Πάσχα σε όλους!»

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο