Η θεραπεία της γάτας: Τα 5 πανίσχυρα οφέλη που έχουν όσοι ζουν με γάτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

H αντιμαχόμενη και μπερδεμένη συμπεριφορά των γάτων είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπων. Ίσως εξαιτίας αυτού, οι τεχνικές, όπως η θεραπεία της γάτας, γίνονται δημοφιλείς στο πεδίο της συναισθηματικής υγείας.

Για χρόνια, η θεραπεία με άλογα είχε απίστευτα αποτελέσματα στα παιδιά με αυτισμό, με προβλήματα αυτοεκτίμησης ή με εγκεφαλική παράλυση. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, έχει βρεθεί ότι ως συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα του ασθενή και τις συναισθηματικές του ικανότητες.

Με τον ίδιο τρόπο, η θεραπεία της γάτας έχει δείξει πως η συντροφιά μιας γάτας μπορεί να κάνει φυσικές και συναισθηματικές βελτιώσεις. Το να έχετε μια γάτα είναι περισσότερο ωφέλιμο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τι είναι η θεραπεία της γάτας;

Είναι μια θεραπεία για το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και δημιουργεί μια πολύ ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ του αιλουροειδούς και του κηδεμόνα του. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα σταδιακά βελτιώνονται αφού ζήσουν με γάτα.

Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια έρευνα με σκυλιά είχε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι κηδεμόνες σκύλων, σε αντίθεση με τους κηδεμόνες γάτων, δεν έδειξαν την ίδια βελτίωση.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτοί που έχουν γάτα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από έμφραγμα από αυτούς που δεν έχουν.

Οι γάτες συστήνονται συνήθως σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, ειδικότερα τους ηλικιωμένους. Ακόμα και οι άνθρωποι με άνοια ή Αλτσχάιμερ μερικές φορές ανακαλούν αναμνήσεις όταν τις έχουν με κατοικίδιο.

Υπάρχουν σπουδαία νέα: αυτό μπορεί να καθυστερήσει τον νευρικό εκφυλισμό της αρρώστιας. Το γουργούρισμα του ζώου διεγείρει συγκεκριμένες θεμελιώδεις νευρικές απολήξεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακαλέσουν ιστορίες από το παρελθόν.

«Αν έπρεπε να διαλέξεις έναν ήχο για να προτείνεις την ειρήνη, θα ψήφιζα το γουργούρισμα». -B.D. Diamond

Μια σύντομη ιστορία για τις γάτες

Για εκατοντάδες χρόνια οι γάτες θεωρούνταν διαβολικά πλάσματα. Πίστευαν ότι ήταν πιστή συντροφιά μαγισσών, ότι έφερναν κακή τύχη και ότι ήταν απεσταλμένοι του διαβόλου. Η αδάμαστη και απρόβλεπτη φύση τους τρόμαζε και τους ανθρώπους στα χωριά αλλά και αυτούς που είχαν δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, σε κάποιους πολιτισμούς, ήταν ιερές. Στην Αίγυπτο τις σέβονταν επειδή ήταν οι προστάτες του πιο σημαντικού τους Θεού: του Ρα. Ο μύθος λέει ότι γεννιόταν και πέθαινε σε κάθε ανατολή και σε κάθε δύση του ηλίου.

Ως αποτέλεσμα, το βράδυ γίνονταν εύκολη λεία για τους εχθρούς του. Τα μάτια των αιλουροειδών, που σχετίζονται με αυτά του λιονταριού, αντανακλούσαν τις ακτίνες ήλιου για να τον προστατεύουν αυτή την περίοδο.

Με τους μύθους κατά μέρος, είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι οι γάτες ξεκίνησαν να γίνονται αποδεκτές ως κατοικίδια. Σε αντίθεση με τους σκύλους, που χρησιμοποιούνταν ως φύλακες για τα πρόβατα και ως κυνηγοί, οι γάτες από την αρχή παρέμειναν άγριες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πιστεύεται ότι από μόνες τους αποφάσισαν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους με την ελπίδα να πάρουν φαγητό. Η ευγενική τους φύση έκανε τους κτηματίες και τους αγρότες να τις ταΐσουν επειδή ήταν πολύ καλές στο να κυνηγάνε τρωκτικά.

Δε θα ήταν παρά μόνο μερικούς αιώνες αργότερα όπου οι γάτες θα γίνονταν αποδεκτές ως συντροφιά για τους ανθρώπους. Μέχρι το δέκατο ένατο αιώνα φαινόταν ασυνήθιστο και απρεπές να είναι κατοικίδιο. Οι άνθρωποι αυτόν τον καιρό θεωρούσαν σπατάλη χρημάτων το να τις φροντίζουν.

5 οφέλη της θεραπείας με γάτα

1. Βοηθάνε στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους

Οι γάτες κάνουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη. Το γουργούρισμά τους είναι χαλαρωτικό, διεγείρει τη συγκέντρωση και δημιουργεί μια ευπρόσδεκτη ατμόσφαιρα.

2. Προσφέρουν παρέα

Για ένα άτομο που ζει μόνο του, μια γάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι πολύ ανεξάρτητη όταν θέλει αλλά επίσης και πολύ στοργική. Μερικές φορές ωστόσο θα είναι και ενοχλητική που θα θέλετε να φύγει!

Είναι διασκεδαστικές και παιχνιδιάρες και πάντα θα σας διασκεδάζουν. Να θυμάστε πόσο σημαντικό είναι να τις ταΐζετε σωστά και να είστε ενήμεροι για τα εμβόλιά τους.

3. Βοηθάνε στο Αλτσχάιμερ, στον αυτισμό και στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας

Όπως προαναφέρθηκε, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν γάτες ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις αυτισμού, Αλτσχάιμερ ή ΔΕΠ-Υ. «Το να τις χαϊδεύεις, να ακούς το γουργούρισμα, το νιαούρισμά τους και το να τις παρατηρείς να παίζουν είναι διεγερτικά για πολλούς ασθενείς μου».

4. Κάνει υπεύθυνα τα παιδιά

Μια γάτα στο σπίτι είναι σπουδαία ευθύνη για τα παιδιά. Η φροντίδα, το τάισμα και η εκπαίδευσή της δεν είναι πάντα εύκολες δουλειές. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας έτσι ώστε να γνωρίζουν τη σημασία τους.

Μην ξεχάσετε να ξεκαθαρίσετε ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι. Δεν πρέπει να τη χτυπάνε, να τη ρίχνουν κάτω ή να την τραβάνε από την ουρά. Πρέπει να τη σέβονται και να την αγαπούν. Τα κατοικίδια θα είναι πιο ευτυχισμένα αν τα παιδιά τα φροντίζουν σωστά.

5. Δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα

Σε αντίθεση με αλλά ζώα, εκτός από τα εμβόλια και το φαγητό, οι γάτες δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα. Είναι καθαρά ζώα. Μόλις μάθουν να χρησιμοποιούν την άμμο τους, πάντα θα το κάνουν.

Επίσης πάντα καθαρίζουν τον εαυτό τους και τα μικρά τους και δεν απαιτούν συνέχεια προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι τις ταΐζετε με το σωστό φαγητό και μην ξεχνάτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Πηγή: cityPatras.gr

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Kyriakos Giou. 26 Ιουλίου, 2021 - 10:50 πμ

Για τον Γιωργο τι να πω τα ξερουμε ολα.
Οι πραξεις του γισ τη φιλοζωια ειναι ιδιαιτερες.
Τωρα ελπιζω και η συντροφος του να τον ακολουθησει.

Reply
ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΥ 13 Ιουλίου, 2022 - 7:55 μμ

Η γνώση είναι μαγική δύναμη!

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο