Καλαμπάκα: Ο πρόεδρος της “Στέγης” Χρήστος Κτενάς και ο Δήμος συνυπεύθυνοι για τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε φριχτούς χώρους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε στις 9 Μαϊου στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας μια φιλόζωη κυρία, η Ελένη Μαργαρίτη, η οποία εντόπισε αδέσποτα σκυλάκια εγκλεισμένα σε φριχτές συνθήκες στα Νέα Σφαγεία Καλαμπάκας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Όπως θα διαβάσατε σε προηγούμενη δημοσίευση του http://petpet.news/news-desk/37192 , μετά φυσικά από τις πληροφορίες της κυρίας Μαργαρίτη, ο χώρος αυτός είναι πέρα για πέρα παράνομος και δεν έχει καμιά πιστοποίηση για νόμιμο καταφύγιο. Και δεν πρόκειται για έναν απλό χώρο αλλά για ένα κολαστήριο ζώων, τα οποία φυλάσσονται στην κυριολεξία έγκλειστα, σε πολύ στενούς χώρους, πάνω σε ακαθαρσίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάποια δε από αυτά, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες πιο κάτω, έχουν και σοβαρά δερματικά προβλήματα.

Οι καταγγελίες που είχαμε για το ποιος έκλεισε σε αυτά τα μπουντρούμια τα ζώα επιβεβαιώθηκαν. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, δεν θέλει και πολλή σκέψη. Την ευθύνη για αυτό το αίσχος έχουν ο Χρήστος Κτενάς, πρόεδρος της φιλοζωικής Καλαμπάκας “Η Στέγη”, τα υπόλοιπα μέλη της φιλοζωικής που δεν αντιδρούν για αυτή την παρανομία και φυσικά ο Δήμος, ο οποίος ανέχεται, κάνοντας τα στραβά μάτια, αυτήν την παράνομη κατάσταση από έναν πολίτη.

Και εδώ έρχεται η παραβίαση της νομοθεσίας. Για ποιο λόγο κλείστηκαν τα ζώα αυτά εκεί; Ποιοι γνωμοδότησαν για αυτό; Υπάρχει επίσημη αναφορά για αυτό; Και ποιο είναι το μέλλον αυτών των ζώων; Να μείνουν εκεί φυλακισμένα για πάντα; 

Επίσης, με ποια δικαιοδοσία ένας πρόεδρος μιας φιλοζωικής κάνει κάτι τέτοιο; Από μόνος του; Και ο Δήμος τι κάνει; Ο δήμαρχος κ. Χρήστος Σινάνης και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννούλας, γνωρίζουν, ως οφείλουν, όλα αυτά; Έχουν όντως εξουσιοδοτήσει τον κ. Κτενά για αυτό;

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύριος Γιαννούλας, σε συνέντευξή του στο ράδιο Σταγών, τον Φεβρουάριο του 2019 είπε ότι τα αδέσποτα κοστίζουν στο Δήμο 25 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Επίσης ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου κ. Χρήστο Κτενά για τον αγώνα που δίνει καθημερινά με τα αδέσποτα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ας δούμε τώρα την απάντηση του Δήμου σε όλες αυτές τις καταγγελίες

Οι άνθρωποι όμως που αγαπάνε πραγματικά τα ζώα παλεύουν για αυτά, ακόμα και αν δέχονται απειλές ή συκοφαντίες. Πριν από δυο μέρες η κυρία Ελένη Μαργαρίτη και η κυρία Ευαγγελία Πλιάτσικα, εθελόντριες που έχουν κάνει πολλά για τα αδέσποτα στην περιοχή, αποφάσισαν να μην αφήσουν το θέμα εκεί. Και ούτε να μείνουν στη μήνυση που κατέθεσε η κυρία Μαργαρίτη. Αλλά να κάνουν κάτι ώστε να σωθούν άμεσα τα ζώα αυτά που, όπως λέγεται, είναι χωρίς κανέναν λόγο ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ εκεί.

Με δική τους πρωτοβουλία συναντήθηκαν πριν από δυο μέρες με τον κύριο αντιπρόεδρο του Δήμου Μετεώρων, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Καλαμπάκα, τον κύριο Κώστα Γιαννούλα, και ζήτησαν να μάθουν τι γνωρίζει ο δήμος για αυτό. Ο κύριος Γιαννούλας απάντησε ότι δεν γνώριζε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο αυτό. Ότι τα ζώα είχαν μπει αρχικά εκεί για στείρωση και αποθεραπεία. Στη συνέχεια το χώρο οικειοποιήθηκε, χωρίς κάποια συμφωνία, σύμφωνα πάντα με το Δήμο, ο κύριος Κτενάς όπου έχει αποκλειστικά και το κλειδί.

Στη συνέχεια και κατόπιν προτροπής των δυο γυναικών ο κύριος Γιαννούλας μετέβη μαζί τους στο χώρο αυτό, των Νέων Σφαγείων να δει την κατάσταση από κοντά.

Το δια ταύτα  

Μετά από όλα αυτά ο Δήμος συμφώνησε να επιτρέψει τις επόμενες μέρες στην κυρία Μαργαρίτη και σε κάποιους άλλους εθελοντές να κάνουν ακριβή καταγραφή των ζώων, να εκτιμήσουν την κατάστασή τους και να περιθάλψουν τα ζωάκια που έχουν δερματικά και είναι αφημένα εκεί με κίνδυνο να κολλήσουν και τα άλλα. Επίσης να φωτογραφηθούν τα σκυλιά ώστε να προωθηθούν σε φιλοξενίες και υιοθεσίες για να φύγουν άμεσα από εκεί. Τέλος συμφώνησε να παραχωρήσει δυο υπαλλήλους του Δήμου ώστε μαζί να καθαρίσουν το χώρο.

Το ξαναλέμε λοιπόν και όχι για να το ακούσουμε εμείς οι ίδιοι: Η πρακτική του να βάζω ένα ζώο όπου να ‘ναι, χωρίς ο χώρος να έχει τις προδιαγραφές που πρέπει και να είναι νόμιμος, αδιαφορώντας για την ευζωία του και το κρατάω εκεί για χρόνια, συνιστά εκτός από παράνομη πράξη και κακοποίηση. Επίσης κάτι τέτοιο το κάνουν με νόμιμες διαδικασίες οι ΔΗΜΟΙ και όχι ο οποιοσδήποτε ιδιώτης, ακόμα και Πρόεδρος να είναι μια φιλοζωικής.

Ο Δήμος λοιπόν όφειλε να γνωρίζει την κατάσταση και να έχει μεριμνήσει ώστε τα ζώα αυτά να βγουν από εκεί. Επίσης όφειλε να έχει περιθάλψει τα άρρωστα. Είναι παράνομο να αφήνουμε την τύχη των αδέσποτων στα χέρια του καθένα, ακόμα και αν εκείνος έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει.

Και για όσους δεν γνωρίζουν ο κύριος Κτενάς κατεβαίνει υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Θοδωρή Αλέκου “Ώρα για Δράση”.

Και για το τέλος

Δεν αμφισβητήσαμε κανενός την πρόθεση να βοηθήσει στο άλυτο στην Ελλάδα πρόβλημα των αδέσποτων. Με τον κύριο Κτενά και με όποιον άλλον θέλει να κάνει κάτι θα είμαστε δίπλα του. Όταν όμως αντιλαμβανόμαστε κάτι παράνομο και επικίνδυνο για τα ζώα, που συνιστά εμφανή κακοποίηση, θα είμαστε αμείλικτοι. Και απέναντί του.

Ο πρόεδρος της φιλοζωικής “Η Στέγη”, Χρήστος Κτενάς (αριστερά), δίπλα στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Θοδωρή Αλέκο

Δείτε τη φρίκη των έγκλειστων εδώ και δυο χρόνια ζώων

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο