Κατοικίδια και θερμοπληξία: Τι κάνουμε και τι όχι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τα κατοικίδια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μάθετε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που το ζωάκι σας δεν νιώθει καλά και αποφύγετε πιο δυσάρεστες εξελίξεις:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ:

-Θα πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία του ζώου χρησιμοποιώντας χλιαρό/δροσερό νερό.
-Βρέξτε το εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας υγρές πετσέτες για να το τυλίξετε.
-Τρίψτε με οινόπνευμα τα πατουσάκια του.
-Τοποθετήστε το σε κλιματιζόμενο αυτοκίνητο για να το μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Μην αφήσετε να περάσει πολλή ώρα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί.
– Ακόμα και αν η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει, το κατοικίδιο σας δεν είναι εκτός κινδύνου ακόμα. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ο εσωτερικός ‘θερμοστάτης’ έχει παραβιαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι εάν το κατοικίδιο ζώο κρυώσει πάρα πολύ, η θερμοκρασία μπορεί να πάει πολύ χαμηλά, δημιουργώντας μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε το ζώο σας στην πλησιέστερη κτηνιατρική μονάδα, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθηθεί κανονικά η θερμοκρασία του σε συνδυασμό με την ακεραιότητα όλων των εσωτερικών οργάνων και λειτουργιών.
-Όπως και να’χει από την πρώτη στιγμή πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτός ξέρει καλύτερα το ζώο σας και αυτός θα σας καθοδηγήσει.

10-essential-summer-tips-from-Cesar dog-days-of-summer iStock_000026127846Small shutterstock_71218261-www sick_dog_iStock_00001268904

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο