Κρήτη: Βρήκαν μωρό φώκιας 10 ημερών μόνο του- Σώθηκε και πήγε για περίθαλψη στην Αθήνα

από Μυρτώ Τζώρτζου
φώκια

Ένα ορφανό μωράκι φώκιας, μόλις 10 ημερών, βρέθηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε παραλία της Κρήτης. Εντοπίστηκε χωρίς τη μητέρα του στην παραλία Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο Λασιθίου και σε πολύ μεγάλη απόσταση από κάθε καταγεγραμμένη σπηλιά αναπαραγωγής.

Εθελοντές της Ομάδας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας (που τα τελευταία χρόνια βοηθούν εξαιρετικά και στην παρακολούθηση της μεσογειακής φώκιας στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας) περισυνέλλεξαν το φωκάκι, το οποίο με όχημα του Λιμεναρχείου μεταφέρθηκε στη Σητεία όπου και του χορηγήθηκε ισοτονικό υγρό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου απ’ όπου ταξίδεψε με το Blue Horizon στον Πειραιά, όπου και παρελήφθη από την Ομάδα Διάσωσης της MOm MOm – Monachus monachus | Facebook. Το όνομα αυτού…Μίνωας!

Το δύσκολο έργο της περίθαλψης έχει ξεκινήσει ήδη και οι άνθρωποι που το φροντίζουν ελπίζουν ότι σε μερικούς μήνες ο μικρός Μίνωας θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στις θάλασσες όπου ανήκει!

«Φέτος, έχουμε δύο μικρά. Ο Ερμής βρέθηκε τον Οκτώβριο στο Πήλι της Ευβοίας και τώρα το Νοέμβρη μας ήρθε ο Μίνωας από την Κρήτη, από τη Σητεία. Και τα δύο είναι μωρά, είναι η εποχή που κανονικά θα έπρεπε να θηλάζουν από τις μητέρες τους αλλά αυτά παρασύρθηκαν από τις φουρτούνες, ήταν και άρρωστα. Δίνουμε φαρμακευτική αγωγή σε συνεννόηση με την υπεύθυνη κτηνίατρο και ελπίζουμε ότι, μετά τους τρεις μήνες που θα τα έχουμε εδώ, θα τα απελευθερώσουμε και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως κάνουμε κάθε φορά.  Εμείς τα ταΐζουμε τώρα με ψαροπολτό με απαραίτητες βιταμίνες, μέχρι να περάσουν στο επόμενο στάδιο, που θα είναι να τους δίνουμε να τρώνε ψάρια. Και αφού φτάσουν τα κιλά που πρέπει να φτάσουν, γύρω στα 60 κιλά και έχουν μάθει να τρώνε ψάρια τα απελευθερώνουμε » λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Τούντα, βιολόγος της Mom.

Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς στην προσπάθεια αυτή υιοθετώντας συμβολικά μια μεσογειακή φώκια στο https://www.mom.gr/yiothesia-fokias

smart

smart

smart

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο