Λέσβος: Σε φιλοξενία βρίσκεται πλέον το αλογάκι που ζούσε μήνες στους δρόμους, με δεμένα τα πόδια και παρατημένο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εθελοντές φιλόζωοι είναι οι εγκαταλείψεις. Αμέτρητα ζώα, μωρά, ενήλικα, γέρικα, άρρωστα, εγκαταλείπονται σε όλα τα μέρη της χώρας μας από ανεύθυνους κηδεμόνες. Από ανθρώπους που δεν στείρωσαν το κατοικίδιό τους, που το βαρέθηκαν, που δεν το θέλουν πια επειδή γέρασε ή αρρώστησε.

Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο σκυλιά και γάτες αλλά και όλα τα άλλα ζώα. Στα επαρχιακά μέρη και κυρίως στα νησιά οι εγκαταλείψεις των ιπποειδών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο φυσικά κανείς υπεύθυνος δεν κάνει κάτι. Με αποτέλεσμα να πηγαίνει και αυτό στους λιγοστούς εθελοντές που τρέχουν στην κυριολεξία μέρα νύχτα να σώσουν ό,τι σώζεται.

Κάτι τέτοιο συνέβη αυτές τις μέρες και στη Λέσβο όπου για πολλούς μήνες περιφερόταν στους δρόμους στον οικισμό Τάρτι ένα άλογο αδέσποτο, το οποίο ήταν μάλιστα και παστουρωμένο. Ναι, κάποιος του είχε δέσει τα δύο πόδια να βασανίζεται. Και ας απαγορεύεται το παστούρωμα στη χώρα μας. Ποιος όμως τηρεί τους άλλους νόμους για να τηρήσει και αυτόν;

Για το αλογάκι είχαν κάνει έκκληση οι εθελοντές της Κιβωτού Μυτιλήνης Κιβωτός, Μυτιλήνη, των οποίων το μεγάλο έργο με τα αδέσποτα-και όχι μόνο- στο νησί της Λέσβου είναι γνωστό. Η έκκλησή τους ήταν μήπως και κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι ή μήπως θα ήθελε κάποιος να βοηθήσει. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, το αντίθετο θα ήταν παράξενο, και το άλογο συνέχιζε να ζει δεμένο στο δρόμο.

Οι άνθρωποι της Κιβωτού, όπως μαθαίνουμε, αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Το αλογάκι βρίσκεται πλέον σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Και αναζητείται υπεύθυνη υιοθεσία. Το ζώο, όπως αναφέρουν, θα δοθεί τσιπαρισμένο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η Κιβωτός αναφέρει:

«Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παναγιώτη, που έβγαλε τον άλογο από το δρόμο στο Τάρτι, και τον κ. Στρατή, που το φιλοξενεί προσωρινά στο Παππάδο. Αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν ικανοί για να κάνουν όσα δεν μπορεί να κάνει μια ολόκληρη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία επί 1 και χρόνο δεν έχει δημιουργήσει ομάδα περισυλλογής και χώρο φύλαξης αδέσποτων ιπποειδών, όπως απαιτεί η Ελληνική Νομοθεσία. Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης θα απευθυνθεί στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για να καταλογιστούν ευθύνες όπου αναλογούν.

Δυστυχώς αυτό το περιστατικό δεν θα είναι το τελευταίο. Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε «αδέσποτα» άλογα στους δρόμους μας όσο δεν εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για «ατσιπάριστα» ιπποειδή. Συνολικά 117 άλογα είναι τσιπαρισμένα σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη Λέσβο ενώ ΜΟΝΟ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπως πρόσφατα δήλωσε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, ζουν περίπου 400! Πόσο δύσκολο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρευρεθούν στα διάφορες εκδηλώσεις «καλλιστείων», «επιδείξεων» και «παρελάσεων» αλόγων που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σχεδόν σε όλα τα χωριά της Λέσβου και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι νόμοι;»

Οι εθελοντές της Κιβωτού κάνουν έκκληση για οικονομική βοήθεια καθώς το κόστος ενοικίασης του τρέιλερ που μεταφέρθηκε το ζώο και η μεταφορά του κόστισαν 60 ευρώ. Αν κάποιος θέλει να προσφέρει, ακόμα και ελάχιστα χρήματα, ας επικοινωνήσει με το 698 784 9063. Η σελίδα της φιλοζωικής είναι Κιβωτός, Μυτιλήνη.

Βοηθάμε τους εθελοντές να διασώζουν ζώα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο