Απίστευτο: Δόθηκε άδεια για κυνήγι στο νησί της Ρόδου- Θα αποτελειώσουν όσα ζώα σώθηκαν από τη φωτιά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Την ώρα που η Ρόδος ακόμα μετράει τις πληγές της από την τεράστια οικολογική καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς που κατέκαψε πριν από λίγο καιρό το νησί, οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να αποτελειώσουν την πανίδα που έχει απομείνει.

Μπορεί να είναι απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός της απόφασης του Δασαρχείου Ρόδου να δώσει στους κυνηγούς άδεια για κυνήγι. Και ήδη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου καλεί τα μέλη να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τις άδειές τους για την νέα κυνηγετική περίοδο και να σκοτώσουν ό,τι επιτρέπεται απο το νόμο σαν να μην έχει συμβεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στο νησί.

Φυσικά η απάντηση που δίνουν είναι ότι στα μέρη που κάηκαν δεν θα επιτραπεί να κυνηγήσουν, σύμφωνα και με το νόμο, αλλά θα πάνε στα υπόλοιπα. Ποια είναι τα υπόλοιπα; Δεν θέλει και πολλή σκέψη, Εκεί που κατέφυγαν τα ζώα και δη τα ελάφια αφού καταστράφηκε το μέρος και οι φωλιές τους από τη φωτιά.

Τα γνωστά ελάφια της Ρόδου, το σύμβολο του νησιού, στην κυριολεξία αποδεκατίστηκαν από τις φωτιές. Κάηκε ένας τεράστιος αριθμός από αυτά. Και συνεχίζουν να εντοπίζονται νεκρά ελάφια καθώς πεθαίνουν από την έλλειψη νερού και φαγητού. Οι εθελοντές από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν χωρισμένοι σε ομάδες να πηγαίνουν στα καμένα μέρη και να αφήνουν φαγητό και νερό για τα ζώα που ζούσαν εκεί. Αλλά οι εκτάσεις είναι τεράστιες.  Πολλά μάλιστα ελάφια για να καταφέρουν να επιβιώσουν έχουν κατέβει μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Αυτά λοιπόν τα ζώα αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να αποτελειώσουν. Να ξεκάνουν ότι έχει απομείνει.

Και εμείς αναρωτιόμαστε. Γιατί δόθηκε το οκ για κυνήγι στη Ρόδο μετά από μια τέτοια καταστροφή; Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκεφτεί ό,τι θέλει.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Η επιστολή:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
Πριν μερικές μέρες σας είχαμε στείλει επιστολή ζητώντας να μην επιτραπεί το κυνήγι όσων ζώων είχαν απομείνει μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΝΟΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.
Λίγο μετά μάθαμε ότι το Δασαρχείο Ρόδου είχε δώσει άδεια κυνηγιού στο καμένο νησί.
Είχε προηγηθεί εγκύκλιος του ΥΠΕΝ στις δασικές υπηρεσίες της χώρας να εκδώσουν άδειες κυνηγιού πριν τη Ρυθμιστική απόφαση θήρας που εκδίδεται κάθε χρόνο.
Το παράδοξο είναι το εξής: Απαγορεύεται το κυνήγι στα καμένα – που όμως ελάχιστα ζώα υπάρχουν γιατί δεν μπορούν να τραφούν- αλλά επιτρέπεται στις κοντινές περιοχές που έχουν καταφύγει όσα ζώα γλιτώνουν από τις πυρκαγιές.
Σε ένα νησί όπως η Ρόδος, αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό αφού τα ζώα κινούνται σε ένα εντελώς περιορισμένο χώρο.
Προχθές δημοσιεύτηκε και η φετινή Ρυθμιστική για το κυνήγι, την οποία χαιρέτησαν με ικανοποίηση οι κυνηγοί σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε όλα τα αιτήματά τους, αφού:
– Μεγαλώνει την κυνηγετική περίοδο για μια σειρά αποδημητικά πουλιά
– Παρατείνει το κυνήγι του κότσυφα ακόμη και στην περίοδο που κάνει φωλιά για τα αβγά του
– Συνεχίζει να επιτρέπει το κυνήγι του απειλούμενου τρυγωνιού σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ
– Παρατείνει το κυνήγι των αγριογούρουνων
Γιατί το κάνετε αυτό;
Γιατί παραδίδετε την Άγρια ζωή στο έλεος των κυνηγών;
Έχετε μήπως την εντύπωση ότι οι κυνηγοί επηρεάζουν περισσότερο κόσμο από ό,τι όσοι νοιάζονται για τα ζώα και το περιβάλλον;
Κάνετε λάθος! Δεν έχετε υπολογίσει ότι ο κόσμος αλλάζει. Το φιλοζωικό κίνημα μεγαλώνει και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επεκτείνουν τις ανησυχίες τους στην Άγρια Ζωή αλλά και στα άλογα, τα γαϊδούρια, τις αγελάδες και τα άλλα παραγωγικά ζώα.
Είμαστε ολοένα και περισσότεροι αυτοί που καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τα άγρια και τα οικόσιτα ζώα, εκτός από την ηθική διάσταση, έχει και την περιβαλλοντική και τη διάσταση της επιβίωσης των ανθρώπων.
Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι από τον πολιτικό κόσμο δείχνουν να το καταλαβαίνουν. Και επειδή μετράτε τα πάντα με όρους μικροκομματικού κόστους και οφέλους, θα πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε πολλοί. Πολλοί περισσότεροι από τους κυνηγούς.
Είμαστε πολλές και πολλοί όσοι πιστεύουμε ότι το κυνήγι δεν είναι σπορ αλλά μια καταστροφική, απειλητική και επικίνδυνη δραστηριότητα.
ΖΗΤΑΜΕ:
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ».

 

Φωτογραφία από το προφίλ της Τριανταφυλλιάς Μαύρου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο