Μαθήματα φιλοζωίας από το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου με τη βοήθεια αστυνομικού σκύλου

από Μυρτώ Τζώρτζου

To Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου ενημερώνει μέσω στης σελίδας του στο facebook ότι συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας, στα τέλη του προηγούμενου μήνα στο Δημοτικό Σχολείο των Μυτιληνιών με τον αρχιφύλακα κ. Καζόγλου Δημήτρη. Διαβάστε τι γράφει:

“Ένα τέτοιο πρόγραμμα θεωρείται από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου μας, επειδή τα παιδιά και οι νέοι είναι αναμφίβολα οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας. Έγιναν δύο παρουσιάσεις, πρώτα για την τρίτη και την τετάρτη τάξη και στη συνέχεια για την πέμπτη και την έκτη. Συνολικά παρακολούθησαν αυτό το μάθημα 60 παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Κεντρικό ρόλο έπαιξε και πάλι ο αρχιφύλακας κ. Καζόγλου Δημήτρης με το σκύλο του Τζάκσον, ο οποίος έκανε εξαιρετική παρουσίαση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν κατενθουσιασμένοι. Τις εξηγήσεις του κ. Καζόγλου συμπλήρωσαν και μέλη του σωματείου μας.

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, το χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητές τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές πληροφορίες στους μαθητές, οι οποίοι τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή. Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του.

Ο Τζάκσον κέρδισε γρήγορα τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε τονίσει από πριν ο κ. Καζόγλου, περίμεναν όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στον καθένα για τον χαϊδέψουν με μεγάλη τρυφερότητα.

Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά, πώς ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται προσοχή το πώς προσεγγίσουμε ένα σκύλο. Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά, απλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάζουμε.

Από μέλη του σωματείου μας έγινε αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισής τους. Επίσης εξηγήσαμε στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων), να μην αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και τους ενημερώσαμε σχετικά για αυτήν τη διαδικασία.

Πολύ ενδιαφέρουσες για τα παιδιά ήταν οι εξηγήσεις της νηπιαγωγού κα. Κέλλυ Μητσού για το μικρό σκυλάκι της, που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει το διαβήτη. Ήταν μάλιστα τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που αγνόησαν ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού.

Το σωματείο μας ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο μάθημα: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κυρία Πέλλα Παππά, τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών κα. Παπαεμμανουήλ Μακρή, τους δασκάλους, το διευθυντή της αστυνομίας κ. Μαϊστρέλη Δημήτρη, τη νηπιαγωγό Μήτσου Κέλλυ και προ πάντων τον αρχιφύλακα κ. Καζόγλου Δημήτρη και το σκύλο του Τζάκσον. Το εκπληκτικό μάθημα του θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά. Φυσικά θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο