Μεσσηνία: Πάει καλύτερα το λαγουδάκι που βρέθηκε χτυπημένο από χορτοκοπτικό μηχάνημα και με κάταγμα στη κνήμη

από Μυρτώ Τζώρτζου
λαγός

Στο Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής βρίσκεται το λαγουδάκι που εντοπίστηκε τραυματισμένο πριν από μερικούς μήνες, σε ένα κτήμα, έξω από την Κορώνη Μεσσηνίας. Οι εθελοντές του κέντρου αναφέρουν ότι το λαγουδάκι χτυπήθηκε κατά λάθος από χορτοκοπτικό μηχάνημα και του προκλήθηκε κλειστό συντριπτικό κάταγμα στην αριστερή κνήμη.

Το νεαρό αρσενικό λαγουδάκι (Lepus europaeus) μόλις εντοπίστηκε ήταν 15 περίπου ημερών.

Σήμερα το ζωάκι είναι καλύτερα και, όπως μαθαίνουμε, αρχίζει να συνηθίζει το νάρθηκα και μειώθηκε ο πόνος χάρη στη σταθεροποίηση του κατάγματος και την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη θεραπεία που λαμβάνει. Σε λίγες ημέρες όταν το επιτρέψει η κατάστασή του, θα γίνει μία πλήρης σειρά εξετάσεων. Προς το παρόν το λαγουδάκι λαμβάνει αντιβίωση και πίνει μπόλικο μπόλικο γάλα (κατάλληλο για αυτά τα ζώα).

Αξίζει να διαβάσετε τι γράφουν οι άνθρωποι του Κέντρου:

«Η αξιολόγηση της κατάστασης του ζώου και των αναγκών του, για το εάν και πότε θα υποβληθεί σε περαιτέρω διαδικασίες που περιλαμβάνουν την επαφή με περισσότερους ανθρώπους (γιατρούς και άλλους εθελοντές ή νέο διαφορετικό άγνωστο περιβάλλον), καθώς και ο χειρισμός του, ειδικά των πιο ευαίσθητων ζώων, γίνεται αποκλειστικά από τους ειδικά καταρτισμένους εθελοντές μας, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα (οφέλη και κινδύνους). Και όχι από τους πολίτες.

Οι άνθρωποι που βρήκαν το συγκεκριμένο ζώο μας το έστειλαν το συντομότερο δυνατό. Σε ελάχιστο χρόνο από το συμβάν το ζώο βρισκόταν στα χέρια μας. Οπότε για ποιον λόγο τα γράφουμε αυτά;
Διότι ένα άγριο ζώο, ένα οποιοδήποτε άγριο ζώο, το οποίο κάποιος δεν βλέπει συχνά από κοντινή απόσταση, ειδικά εάν ανήκει σε αυτά που θεωρούνται από τον πολύ κόσμο άκακα, όπως ο Λαγός, είναι πολύ μεγάλος πειρασμός για κάποιον γονιό που θέλει να απασχολήσει τα παιδιά του για λίγες ώρες, τις οποίες ξεκλέβει για τον εαυτό του.
Έτσι ένα ζώο τραυματισμένο και στρεσαρισμένο, όχι μόνον εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει, αλλά και εξαιτίας της κοντινής επαφής με ανθρώπους (ειδικά όσα δεν αντιδρούν είναι αυτά που φοβούνται περισσότερο), αναγκάζεται σε επιπλέον ταλαιπωρία από μικρά παιδιά που θα το περιεργαστούν και θα το έχουν εκτεθειμένο για ώρες. Εάν θεωρείτε υπερβολικά αυτά που γράφουμε, σας πληροφορούμε ότι έχουμε δυστυχώς δεκάδες τέτοια παραδείγματα.
Αρκετά συχνά κάποιοι πολίτες κρατούν αυτά τα ζώα όταν τα βρίσκουν, είτε για λίγες ημέρες είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πέρα από παράνομο είναι και ανήθικο καθώς στερεί από το ζώο το σωστό χειρισμό που θα του επιτρέψει να διατηρήσει στο ακέραιο τα άγρια ένστικτά του, ώστε να μπορεί στον κατάλληλο χρόνο να επιστρέψει στη φύση. Του στερεί επίσης και τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας του.

Είναι κρίμα για τα ζώα αυτά, αλλά και για τους ίδιους που εμπεδώνουν λανθασμένα και δίνουν κακό παράδειγμα, ειδικά σε μικρά παιδιά, σχετικά με τον τρόπο που παρέχεται η βοήθεια σε ένα ανήμπορο άγριο ζώο, αλλά και σχετικά με την έννοια της αγάπης και του σεβασμού προς τα ζώα.»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο