Μια σκυλίτσα θεραπείας βοηθάει τυφλό και αυτιστικό παιδάκι να βγει από το σπίτι και να γνωρίσει τον κόσμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η Destiny Fiaschetti, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ήξερε από μικρή ότι ήθελε να αποκτήσει παιδιά. Η επιθυμία της ήταν να υιοθετήσει κάποιο παιδί και όχι να κάνει δικό της.

Στα 22 της ξεκίνησε να ψάχνει το θέμα. Δεν ήθελε να καθυστερήσει άλλο. Ήταν έτοιμη να γίνει μητέρα. Ήρθε σε επαφή με κάποια υπηρεσία στο Τέξας και ζήτησε να γίνει ανάδοχη μητέρα. Αφού έγιναν όλες οι διαδικασίες, οι υπεύθυνοι της ανέφεραν ότι υπάρχει ένα αυτιστικό παιδάκι που έχει μεγάλη ανάγκη για σπίτι. Ο 2χρονος Junie, ο οποίος ήταν εντελώς τυφλός λόγω μιας σπάνιας διαταραχής, της δυσπλασίας οπτικού διαφράγματος. Επίσης έπασχε από πανυποφυσισμό που προκαλεί επινεφριδική ανεπάρκεια. Το σώμα του δεν παράγει ορμόνες του στρες και θα χρειαζόταν καθημερινά να κάνει τεστ άγχους.

Η Destiny δεν το σκέφτηκε καθόλου. Είπε αμέσως ναι. Και ο μικρός έφτασε σπίτι της, στο Seffner της Φλόριντα, για μια νέα ζωή. Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 2020.

«Ήταν δύο χρόνων και δεν περπατούσε. Σερνόταν. Επίσης δεν μιλούσε και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει. Μου είπαν να προσέξω γιατί δαγκώνει όποιον τον πλησιάζει. Φοβόταν επίσης πολύ εύκολα και δεν άφηνε να τον πλησιάσουν», θα πει στο περιοδικό People η Destiny, η οποία προσθέτει: «Μην υποτιμάτε τα παιδιά και τη δύναμη της αγάπης. Οι άνθρωποι βλέπουν παιδιά σε ανάδοχη οικογένεια και σκέφτονται αρνητικά.»

Τα επόμενα χρόνια η Destiny έκανε τα πάντα για να βοηθήσει το μικρό αγοράκι. Και όταν έφτασε 5, εκείνο μιλούσε και είχε γίνει ένα κοινωνικό παιδί που απολάμβανε τη συντροφιά των άλλων. Επίσης του άρεσε να βγαίνει έξω και να κάνει πράγματα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν. Όμως πιο πολύ από όλα του αρέσει να κρατάει στην αγκαλιά του, τη Merlot, ένα λαμπραντόρ σκύλο-θεραπείας, τον φύλακα άγγελό του.

Ο σκύλος δόθηκε στο μικρό ως μέρος ενός προγράμματος ενός οργανισμού που στηρίζει τυφλά παιδάκια μεταξύ 5 και 17 ετών.

Τα παιδιά της ηλικίας του Junie μαθαίνουν πώς να ταΐζουν τα σκυλιά, πώς να τα χτενίζουν και γενικά πώς να τα περιποιούνται. Παράλληλα διδάσκονται βασικές δεξιότητες υπακοής, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με το σκύλο τους. Έτσι θα μπορέσουν στο μέλλον να βρουν τον κατάλληλο για αυτούς σκύλο-οδηγό.

Η Merlot είναι ένα υπέροχο πλάσμα που έχει βοηθήσει τον Junie να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Οι δυο τους κοιμούνται μαζί, κάνουν μπάνιο μαζί, τρώνε μαζί. Μαζί εξερευνούν τον κόσμο. Πηγαίνουν σε πάρκα, σε βουνά, σε όλα τα μέρη που θέλει ο μικρός. Και η Merlot είναι πάντα δίπλα του. Τον προστατεύει και του μαθαίνει τον κόσμο. Και ο μικρός δίπλα στο σκύλο νιώθει δυνατός και έτοιμος για νέες εμπειρίες. Η βελτίωση της κατάστασης του Junie, όπως λέει η μητέρα του, είναι θεαματική. Με τη σκυλίτσα δίπλα του έχει γίνει ένα άλλο παιδί, που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ήταν όταν υιοθετήθηκε.

ΕΙΚΟΝΕΣ: SOUTHEASTERN GUIDE DOGS

Πηγή: People.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο