Μήπως το παρακάναμε με το κατοικίδιό μας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλα ξεκινούν με μια φωτογραφία που ανεβάζουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό στο Facebook ή στο Instagram. Σε αυτή παρουσιάζουμε με καμάρι και ενθουσιασμό το γατάκι ή το σκυλάκι που μόλις υιοθετήσαμε. Θέλουμε αυτή τη χαρά μας να τη μοιραστούμε με τους άλλους. Κάτι κακό σε αυτό; Απολύτως τίποτα. Ακόμα δηλαδή. Γιατί συχνά υπάρχει και συνέχεια.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες το προφίλ μας κατακλύζεται από φωτογραφίες του ζώου μας ή μάλλον κατακλύζεται αποκλειστικά με τις φωτογραφίες εκείνου. Το αγαπάμε, το λατρεύουμε και θέλουμε να το βροντοφωνάξουμε. Εδώ είναι λοιπόν που αρχίζει να υπάρχει θέμα. Για αυτό ας αναρωτηθούμε: Μήπως το έχουμε παρακάνει; Μήπως η αγάπη μας για αυτό γίνεται εμμονή; Μήπως αυτή η εμμονή είναι υπερβολική; Όλοι αγαπάμε τα ζωάκια μας και όλοι θέλουμε να είμαστε μαζί τους. Συχνά όμως ξεπερνάμε τα όρια και κάποιος ίσως θα έπρεπε να μας το πει. Να μας πει ότι συχνά η υπερβολή μας κάνει φαινόμαστε γραφικοί.

Ας δούμε λοιπόν 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι μάλλον έχουμε ξεπεράσει τα όρια.

1. Η φωτογραφική μας μηχανή έχει μόνο φωτογραφίες από εκείνο

Την ώρα που οι άλλοι έχουν στη φωτογραφική τους μηχανή εικόνες ή βίντεο από διάφορα πράγματα, όπως ταξίδια, φαγητά, ρούχα, την παρέα τους και άλλα, εμείς έχουμε μόνο-ή σχεδόν μόνο- της γάτας ή του σκύλου μας. Αμέτρητες γατο-selfies ή σκυλο-selfies. Όλες τις ώρες της μέρας, σε όλες τις φάσεις. Πώς τρώει, πώς κοιμάται, πώς παίζει, πώς ποζάρει, πώς γενικώς υπάρχει.

2. Η φωτογραφία στο προφίλ μας στα social media είναι εκείνου 

Ο καθένας φυσικά βάζει ό,τι φωτογραφία θέλει στο προφίλ του στα social media, όμως δεν είναι καλύτερα αντί για το σκύλο μας μόνο να έχoυμε μια φωτογραφία που να είναι και εκείνος αλλά και εμείς; Εκτός βέβαια αν η σελίδα είναι “δική” του, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στο εξωτερικό. Και πολλοί βγάζουν και χρήματα για αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση αλλάζει το θέμα. Όταν όμως είναι δικό μας το προφίλ, δεν πρέπει να είμαστε και εμείς στη φωτογραφία; Για να ξέρουν με ποιον μιλάνε, στο κάτω κάτω.

3. Του έχουμε βγάλει κάπως περίεργο όνομα

Όλοι βγάζουμε χαϊδευτικά παρατσούκλια στο σκυλάκο ή τη γατούλα μας, όμως μερικοί το παρακάνουν. Γιατί άλλο ένα έξυπνο, διαφορετικό όνομα, άλλο κάτι που είναι υπερβολικό ή εντελώς ξένο με εκείνο. Το οποίο φυσικά δείχνει περισσότερο την επιθυμία μας να ξεχωρίσουμε και να τραβήξουμε το ενδιαφέρον πάνω μας και λιγότερο γιατί έχουμε βαρεθεί τα συνηθισμένα ονόματα.

4. Έχει και αυτό τη δική του γκαρνταρόμπα  

Το ίδιο λάθος που κάνουν οι νέες μαμάδες το κάνουν και οι γατο-σκυλο-μαμάδες. Ό,τι βλέπουν σε ρούχο και σε αξεσουάρ θέλουν να το πάρουν στο καμάρι τους. Και στο τέλος καταλήγουν να έχουν ξοδέψει χρήματα σε πράγματα που δε θα φορέσει ποτέ ή θα φορέσει ελάχιστα. Και ναι, δεν λέμε, ένα ωραίο πουλοβεράκι και στυλ θα δώσει και θα κρατήσει ζεστό το σκυλάκι μας το χειμώνα αλλά μέχρι εκεί. Ας δώσουμε αυτά τα χρήματα σε μια φιλοζωική ώστε να αγοραστούν σπιτάκια, κουβερτούλες και τα σχετικά ώστε να περάσουν ένα ζεστό χειμώνα εκτός από το δικό μας και άλλα ζωάκια.

5. Δεν πάμε διακοπές λόγω αυτού

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν κάνουν ποτέ διακοπές λόγω του ζώου τους. Είτε γιατί δεν μπορούν να το πάρουν μαζί και νιώθουν ενοχές να το αφήσουν μόνο του πίσω είτε γιατί δεν έχουν μόνο ένα, και πού να πληρώνεις πανσιόν…

Το να μη φύγεις διακοπές λόγω χρημάτων είναι λογικό. Όμως το να μην μπορείς να φύγεις ούτε δυο μέρες λόγω του ότι δεν θες να αφήσεις το ζωάκι σου κάπου είναι είτε το θέλουμε είτε όχι υπερβολή. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για ξενοδοχείο ζώων, σκεφτείτε τη λύση κάποιου που κρατάει ζώα σπίτι του έναντι μικρής αμοιβής.

Αν τώρα δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα λίγα χρήματα, αφήστε το ζωάκι σας σε έναν συγγενή ή σε κάποιον φίλο που μπορεί να το κρατήσει μερικές μέρες. Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα. Είναι παράλογο να νιώθουμε ενοχές όταν θέλουμε μια στο τόσο να ξεφύγουμε από όλους και από όλα.

6. Πηγαίνουμε παντού μαζί με αυτό

Άλλη μια υπερβολή που κάνουν πολλοί που έχουν κατοικίδιο, και δη μικρόσωμο. Πάνε παντού μαζί. Και καλά στο εξωτερικό που τα pet-friendly μαγαζιά είναι πολλά, όμως εδώ τι γίνεται; Δυστυχώς οι περισσότεροι που κάνουν κάτι τέτοιο το κάνουν λόγω μόδας και όχι λόγω ανάγκης φτάνοντας στην υπερβολή.

7. Διαγράφουμε κάποιον που δεν τρελαίνεται για τα ζώα (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας)

Αν υπάρχει κάποιος στην παρέα μας που δεν τρελαίνεται για το κατοικίδιό μας και κρατάει απόσταση από αυτό, μπαίνει αμέσως σε μαύρη λίστα. Το ίδιο και αυτός που, σε μια επίσκεψη στο σπίτι μας, ζητήσει να απομονώσουμε το ζώο γιατί είτε το φοβάται είτε είναι αλλεργικός είτε απλά δεν το θέλει. Εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε να του επιβάλλουμε την αγάπη μας για αυτό και συχνά γινόμαστε επιθετικοί και αγενείς. Δεν είναι υπερβολικό; Το να μη θέλει κάποιος ένα τρελαμένο κουτάβι που πηδάει πάνω κάτω είναι κάτι που θα πρέπει να είναι σεβαστό από όλους.

8. Ο αρχηγός του σπιτιού είναι εκείνο

Όπως και με τα παιδιά, έτσι ακριβώς και τα κατοικίδιά μας θα πρέπει να μάθουν τα όριά τους. Να σέβονται τους κανόνες και να τους τηρούν. Αν ο γάτος μας κοιμάται σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη του σπιτιού, κάνει ό,τι θέλει και ό,τι ώρα το θέλει, αυτό δείχνει ότι η υπόθεση έχει μας ξεφύγει. Δεν είναι αγάπη αυτό. Δυστυχώς πρέπει να το καταλάβουμε. Χάσιμο της μπάλα σας είναι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο