Νέα έρευνα: Τα σκυλιά δακρύζουν όταν βλέπουν μετά από κάποιον καιρό τον άνθρωπό τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες και έχει να κάνει με τα έντονα συναισθήματα των σκύλων που μπορεί να τους επιφέρουν δάκρυα. Ναι, τα σκυλιά δακρύζουν όπως εμείς.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία κάνουν λόγο για παραγωγή δακρύων από την πλευρά των σκύλων όταν αυτοί επανενώνονται με τους κηδεμόνες τους. Και αυτά τα δάκρυα συνδέονται με την ορμόνη της χαράς, τη γνωστή μας ωκυτοκίνη.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά σε κάτι τέτοιο που δείχνει ότι τα θετικά συναισθήματα ενός μη ανθρώπινου ζώου μπορούν να επιφέρουν δάκρυα, κάτι που, όπως καταλαβαίνουμε, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Γράφοντας στην εφημερίδα Current Biology, οι ερευνητές περιγράφουν επίσης και κάτι άλλο: Πώς η επαφή των ματιών (οπτική επαφή) μεταξύ ανθρώπων και σκύλων ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς στον άνθρωπο και του δημιουργεί την επιθυμία να  φροντίσει το σκύλο. Ο σκύλος δε από την πλευρά του  έχει την ικανότητα να σηκώνει το εσωτερικό του φρύδι ( εσωτερική γωνία των φρυδιών) και να «παρακινεί» με αυτόν τον τρόπο τον άνθρωπο να τον φροντίσει. Την ίδια επίδραση λοιπόν έχουν και τα δάκρυα που παράγει όταν βλέπει τον άνθρωπό του.

«Είχα μια θηλυκή σκυλίτσα poodle που ήταν έγκυος πριν από 6 χρόνια», θα πει στον Guardian ο ένας από αυτούς που δημοσίευσαν την έρευνα με τα δάκρυα του σκύλου, ο καθηγητής Takefumi Kikusui του πανεπιστημίου Azabu. «Την παρατηρούσα τον καιρό της εγκυμοσύνης της αλλά και μετά. Το πρόσωπό της ήταν αλλιώτικο όταν φρόντιζε τα μωρά της και παρατήρησα ότι τα μάτια της είχαν δάκρυα», προσθέτει.

Αυτό ήταν που του έδωσε την ιδέα ότι η ωκυτοκίνη παράγει δάκρυα. Και βρήκε και ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το σκύλο που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ξαναβλέπει τον άνθρωπό του.

Πώς έγινε το πείραμα

Στο πρώτο βήμα του πειράματος, η ομάδα μέτρησε τον όγκο των δακρύων που παρήγαγαν 18 σκυλιά όταν βρίσκονταν στο κανονικό τους περιβάλλον, στο σπίτι τους δηλαδή με τον κηδεμόνα τους, χρησιμοποιώντας το τεστ του Schirmer. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας ειδικής λωρίδας χαρτιού μέσα στο κάτω βλέφαρο και τη μέτρηση της απόστασης που κάνει η εκεί υγρασία.

Οι ερευνητές σύγκριναν την αντίδραση σκύλων που είχαν να δουν τον κηδεμόνα τους 5 λεπτά και την αντίδραση αυτών που είχαν να δουν τον άνθρωπό τους περισσότερο από 5 ώρες. Τα σκυλιά παρήγαγαν σημαντική ποσότητα δακρύων τη στιγμή που ξαναέβλεπαν τον άνθρωπό τους, κάτι που δεν κάνουν όταν είναι μόνα τους πχ στο σπίτι. Και το πιο σημαντικό: Τα δάκρυα αυτά δεν τα παράγουν αν δουν κάποιον άλλον άσχετο άνθρωπο.

Το δεύτερο πείραμα είχε να κάνει με τους ίδιους τους κηδεμόνες. Οι ερευνητές έδειξαν σε αυτούς φωτογραφίες με το σκύλο τους την ώρα που παράγει δάκρυα και φωτογραφίες που δεν είναι δακρυσμένος. Και τους ζήτησαν να πουν πόσο θα ήθελαν να φροντίσουν το ζώο τους βλέποντάς το με δάκρυα και χωρίς. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: Τα δακρυσμένα μάτια σκύλων κέρδισαν τους περισσότερους, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φροντίσουν τα ζώα τους όταν τα βλέπουν έτσι.

Τέλος οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία ακόμα ιδιαιτερότητα του σκύλου. Σε αντίθεση με άλλα ζώα, τα σκυλιά έχουν ένα είδος επικοινωνίας με τους ανθρώπους μέσω οπτικής επαφής. Και η επικοινωνία αυτή είναι μεγάλη και σημαντική.

Τέλος ο Kikusui αναφέρει: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σκυλιά παρουσιάζουν αύξηση δακρύων κατά τη διάρκεια μιας επανένωσης σκύλου-σκύλου. Δεν γνωρίζουμε επίσης πώς τα σκυλιά χρησιμοποιούν τα δάκρυα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πρέπει να καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε σε όλο της το φάσμα τη «λειτουργία» των δακρύων του σκύλου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο