Ο αδέσποτος Κώστας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα πιο πρωτότυπα και απολαυστικά παιδικά βιβλία με θέμα τη φιλοζωία που διαβάσαμε τη χρονιά που διανύουμε είναι “ο αδέσποτος Κώστας” του συγγραφέα Μάκη Τσίτα. Η ιστορία του έχει να κάνει με μια οικογένεια σκύλων, τον Φοξ, τον μπαμπά του και τη μαμά του, οι οποίοι έχουν για κατοικίδιο έναν άνθρωπο, το μικρό Κώστα. Τον αγαπούν και τον φροντίζουν σαν παιδί τους, όταν όμως έρθει η ώρα να φύγουν για τις διακοπές τους, θα τον παρατήσουν πολύ μακριά απ’ το σπίτι… Και τότε ο Κώστας θα γίνει αδέσποτος και θα περιπλανηθεί, χαμένος και φοβισμένος, στην αφιλόξενη και σκοτεινή πόλη, αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους. Πρόκειται για μια πολύ περίεργη ιστορία. Ή μήπως όχι;  Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Ο αδέσποτος Κώστας», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αντιστρέφει τους ρόλους σ’ ένα διδακτικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Δύο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του “Στην Πλατεία” και “Η Τηλεόραση” παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.

Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία για παιδιά, μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα “Μάρτυς μου ο Θεός”, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature).

9786180104431 23_tsitas23002-1920x1371

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο