Κίεβο Ουκρανίας: Ο άνθρωπος που έχει καταφύγιο με 400 ζώα δήλωσε ότι, παρά τον πόλεμο, θα μείνει εκεί μαζί τους

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας πηγαίνει για 4η μέρα, με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να έχουν καταλάβει και να ελέγχουν τμήματα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σε βόρεια συνοικία του Κιέβου. Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή, ενώ όσοι βρίσκονται στο Κίεβο επιχειρούν να βρουν καταφύγιο στους σταθμούς του Μετρό και στα υπόγεια των ξενοδοχείων.
Και εκεί στη μέση της τραγωδίας βρίσκεται ο Ιταλός Andrea Cisternino Andrea Cisternino. Ένας πραγματικός ήρωας. Ο Andrea είναι γνωστός στην Ευρώπη-και όχι μόνο- για την τεράστια αγάπη του στα ζώα. Πρώην φωτογράφος μόδας επισκέφτηκε πριν από 10 χρόνια μαζί με τη γυναίκα του, Vlada Shalutko, την Ουκρανία για να καταγγείλει το έργο των λεγόμενων «κυνηγών σκύλων» που ειδικεύονταν στο πιάσιμο και τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων. Οι «κυνηγοί σκύλων» ήταν βαλμένοι από το κράτος για να εξοντώνουν τα αδέσποτα. Ώστε να μην υπάρχουν στους δρόμους.
Η κατάσταση ήταν μια πραγματική κόλαση για τα ζώα. Και αποφάσισε να αφιερωθεί σε αυτά. Έτσι δημιούργησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ένα καταφύγιο με το όνομα Italia KJ2, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες ζώα που δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης. Το καταφύγιο είναι τεράστιο και χωρισμένο σε διαφορετικούς χώρους. Ένας χώρος για γάτες, για σκύλους, άλλος για αγελάδες που θα μπορούν να βόσκουν ελεύθερες, χώροι για άλογα, κοτέτσια. Επίσης υπάρχουν στάβλοι, αποθήκες, κουζίνες. Με λίγα λόγια τα πάντα.
Το 2011 ο Andrea δημοσίευσε το φωτογραφικό βιβλίο Stray Dogs: Stories of Men and Animals και το 2012, όταν έμαθε για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Έτσι από τα κέρδη του βιβλίου έφτιαξε το καταφύγιο.
Ένα χρόνο μετά αργότερα το εγκαινίασε. Παράλληλα άρχισε να πραγματοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης, όχι μόνο για τους σκύλους και τις γάτες αλλά και για άλλα ζώα.
Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, αυτή του η επιλογή τον έκανε στόχο των κυνοσυλλεκτών, που από τις πρώτες στιγμές εναντιώθηκαν στον ίδιο, τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του. Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια, το καταφύγιο κάηκε. Πέθαναν 71 σκυλιά και καταστράφηκε το έργο του: «Κανείς δεν ήρθε να μας βοηθήσει, ούτε καν οι πυροσβέστες», είχε πει τότε ο ίδιος.
Δεν το έβαλε όμως κάτω. Το έφτιαξε και πάλι. Μεγαλύτερο και καλύτερο. Σήμερα ζουν εκεί 400 ζώα. Όλα είναι από διασώσεις. Τα έχει περιθάλψει, τα έχει εκεί και τα λατρεύει. Είναι όλη του η ζωή.
Αυτές τις μέρες τα πράγματα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πολύ δύσκολα. Η είδηση που γράφτηκε από κάποιους ότι εγκατέλειψε το καταφύγιο λόγω πολέμου είναι ψευδής. Στη σελίδα του στο Facebook καθημερινά ενημερώνει τι γίνεται εκεί, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει τα ζώα του ό,τι και να γίνει.
Ο άνθρωπος αυτός διακινδυνεύει τη ζωή του. Κάποια στιγμή ανέφερε χαρακτηριστικά: « Σήμερα το πρωί ο ουρανός πάνω από το καταφύγιο ήταν κόκκινος. Συνεχείς βολές πυροβολικού, ακόμα και τη νύχτα. Αδύνατον να κοιμηθείς. Είδα πριν από 15 λεπτά μια οβίδα πυροβολικού να πέφτει μακριά από το καταφύγιο αλλά μύριζα πολύ καλά την πυρίτιδα».
Τις τελευταίες μέρες ο Andrea εξαφανίστηκε από τα social media. Ο κόσμος που το ακολουθεί δεν σταμάτησε να του στέλνει μηνύματα αγωνιώντας τι του έχει συμβεί. Σε ένα βίντεο ο Andrea, πριν από μερικές μέρες, είχε δείξει τα ρωσικά αεροπλάνα να πετάνε πολύ χαμηλά, πάνω από το καταφύγιό του.
Λογικό ήταν ο κόσμος, με την εξαφάνισή του, να πανικοβληθεί. Μετά από πολύ ψάξιμο κάποιων ανθρώπων, ειπώθηκε ότι είναι καλά, βρίσκεται στο καταφύγιο αλλά δεν έχει ρεύμα ούτε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Βίντεο: Ρωσικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το καταφύγιο του Andrea

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο