Κολαστήρια Σπάρτης: Βρέθηκε έτσι δεμένο σε δέντρο να πεθάνει από ασιτία- Μια φρίκη που έχει το όνομα Πέτρος Δούκας

από Μυρτώ Τζώρτζου
H αυτοψία που έγινε αυτές τις μέρες από το σωματείο Save a Greek Stray Save a Greek Stray στα δύο δημοτικά κυνοκομεία Σπάρτης αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη φρίκη που ζούσαν τα ζώα εκεί. 400 ζώα σε άθλια κατάσταση. Οι καταγγελίες υπήρχαν χρόνια καθώς κάποιοι ελάχιστοι εθελοντές στη Σπάρτη, με μεγάλο πόλεμο, προσπαθούσαν να κάνουν κάτι. Όμως δεν γινόταν τίποτα. Και τα ζώα βασανίζονταν σε δύο αυτά κολαστήρια.
Χάρη λοιπόν στο Save a Greek Stray η υπόθεση προχώρησε και τους ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας.
Το σωματείο υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης. Ζητήθηκε επίσης να διαταχθεί από την Εισαγγελία η παράδοση των ετοιμοθάνατων και των πολύ άρρωστων ζώων. Ζήτησαν επίσης και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων.
Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση  και ήδη έγιναν οι τρεις πρώτες συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Αθανάσιος Καρλαύτης, Αντιδήμαρχος Προστασίας, Καθαριότητας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.
Η ομάδα από τη Σπάρτη αναχώρησε με 44 ψυχές σε πολύ άσχημη κατάσταση ώστε να τους παρέχουν την απαραίτητη περίθαλψη. Να κάνουν τα πάντα να τα σώσουν. Δεν ξεχνούν όμως τα υπόλοιπα 350 ζώα που βρίσκονται εκεί. Θα είναι δίπλα σε αυτούς που ήδη είναι εκεί να βοηθήσουν.
Μία από αυτές τις ψυχές που έφυγαν από τα κολαστήρια είναι το σκυλάκι της φωτογραφίας.
Η περιγραφή του Save a Greek Stray είναι συγκλονιστική:
«Τον είχαμε δει την Κυριακή έξω από το συρματόπλεγμα, στο βάθος. Ήταν τόσο μακριά μας που ίσα που φαινόταν ένα καφέ κουφάρι. Δεν κουνιόταν καθόλου, κι ας ήταν όλα τα σκυλιά ανάστατα, δεν αντιδρούσε στα γαυγίσματα, σε τίποτα. Νομίζαμε πως ήταν νεκρός, και μόνο κάνοντας ζουμ στο βίντεο είδαμε με το ζόρι την κοιλιά του ίσα ίσα να κουνιέται. Ανέπνεε.
Δυο ολόκληρες ημέρες μετά, την Τρίτη, με το που άνοιξε η πόρτα πήγαμε να τον βρούμε θεωρώντας πως θα έχει πια πεθάνει εκεί, αλυσοδεμένος, αλλά ζούσε. Όχι μόνο ζούσε, αλλά τον πήραμε από το λουρί, και μας ακολούθησε πιστά, με μια εμπιστοσύνη που μας έλιωσε. Το σκυλί είναι ένα δέρμα κολλημένο πάνω στο σκελετό, και πάρα τη δραματική του κατάσταση, έχει μια αξιοπρέπεια που μας κάνει να ντρεπόμαστε. Αναμένουμε τις εξετάσεις του και ελπίζουμε να έχει δυνάμεις να παλέψει και να ξανακερδίσει την ζωή που του αξίζει».
H Erietta, όπως αναφέρει το σωματείο, τον ονόμασε Νίκο, για να είναι ένα μωρό τυχερό σαν το δικό της.
Έχουν ξεκινήσει να έχουν αμυδρές ελπίδες για την επιβίωσή του, καθώς βρέθηκε αρνητικός σε όλα τα μεσογειακά νοσήματα.
Έχει έλκη από κατάκλιση, επιδερμικά ογκίδια, αναιμία, μια πολύ βαριά λοίμωξη, διογκωμένο προστάτη και ίζημα στην ουροδόχο, μεγάλη διάταση των εντέρων και αιμορραγική διάρροια που δεν επιτρέπει την καθαρή υπερηχογραφική απεικόνιση της σπλήνας. Θα χρειαστεί να επαναληφθεί σε λίγο καιρό, αν συνέλθει.
Το σώμα του δείχνει να έχει καταρρεύσει. Το μόνο που χαροποιεί τους ανθρώπους του σωματείου είναι η μέχρι στιγμής μεγάλη όρεξή του για φαγητό.
Στα μέχρι στιγμής ευρήματα, διαπιστώνεται ένας σκύλος που δέθηκε σε ένα δέντρο και αφέθηκε να πεθάνει από ασιτία στο Δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης.
Πραγματικά δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Γιατί ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας κοιμόταν ήσυχος; Φυσικά.
Για άλλη μια φορά μπράβο στ0 Save a Greek Stray Save a Greek Stray
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο