Ουκρανία: Δείτε με τι τρόπους εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ζώα που έχουν μείνει μόνα σε σπίτια

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 32η ημέρα. Από το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Μαρτίου οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς στην πόλη Λβιβ. Την ίδια ώρα, 100.000 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, που έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή. Η συμφωνία περιλαμβάνει να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη.
Την ίδια ώρα άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω προσπαθούν να σωθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Και να σώσουν και τα ζώα, είτε αυτά είναι αδέσποτα είτε παρατημένα είτε σε καταφύγια.
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει και για την κατάσταση στα καταφύγια αδέσποτων εκεί. Αλλά και τα ζώα στους δρόμους, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Δεν μπόρεσαν όλοι οι άνθρωποι να πάρουν τα κατοικίδιά τους όταν έφυγαν. Δεν είναι και απλό πράγμα αυτό. Έτσι πολλά κατέληξαν στο δρόμο να περιφέρονται μέσα στον πανικό. Το χειρότερο όμως είναι τα ζώα που έμειναν μέσα στα σπίτια μόνα τους. Δυστυχώς πολλά αργοπεθαίνουν χωρίς φαγητό και νερό. Και πολλά έχουν πεθάνει.
Οι ομάδες διάσωσης που έχουν γίνει αλλά και απλοί εθελοντές προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτά τα εγκλωβισμένα ζώα. Να μπουν στα σπίτια και να τα πάρουν. Εύκολο πράγμα είναι αυτό; Φυσικά όχι. Μια από τις ομάδες που κάνει τέτοιες διασώσεις αλλά και γενικά διασώσεις ζώων είναι η ЗооПатруль.
Υπάρχουν όμως και οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Άνθρωποι που έχουν φύγει από το σπίτι τους να πάνε σε καταφύγια αλλά δεν αφήνουν τους διασώστες, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, να μπουν και να πάρουν τα ζώα τους. Ίσως θεωρούν ότι θα επιστρέψουν έγκαιρα. Οι διασώστες σε αυτήν την περίπτωση κάνουν μια τρύπα στην πόρτα, ίσα ίσα, για να βάζουν φαγητό και νερό στα ζώα. Το νερό μπαίνει με σωλήνες και το φαγητό από τις τρύπες. Αν από την άλλη έχουν το οκ από τους κηδεμόνες τους, μπαίνουν μέσα ή γκρεμίζουν ένα πολύ μικρό μέρος του τοίχου για να βγει το ζώο. Γενικά προσπαθούν να βρουν ευφάνταστους τρόπους ώστε να μην πεθάνουν τα ζώα αυτά από έλλειψη νερού και φαγητού.
Βλέποντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο πραγματικά δεν έχουμε λόγια.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Δείτε ΕΔΩ πώς η ομάδα διάσωσης μπαίνει στα σπίτια
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 1
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 2
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 3
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 4
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 5
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 6 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο