Ουκρανία: Κατάφεραν και έβγαλαν γατούλα που είχε παγιδευτεί σε βομβαρδισμένο κτίριο

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η πόλη του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο δύο ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήγμα δέχτηκε αποθήκη καυσίμων.
Το Λβιβ βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία και είχε μέχρι στιγμής σχετικά γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες που έχουν ισοπεδώσει ουκρανικές πόλεις σε κοντινότερη απόσταση με τη Ρωσία. Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1998. 
Σημειώνεται πως στο Λβιβ έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Ουκρανοί πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα για να διαφύγουν από τη χώρα.
Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Για την πολύπαθη περιοχή του Χαρκόβου οι πληροφορίες είναι συνεχείς και αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. Όπως λέγεται οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Κάποιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν πέσει το Χάρκοβο, τότε πέφτει όλη η Ουκρανία»
Αυτό ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Χάρκοβο, για όσους δεν γνωρίζουν, (ουκρ.: Харків, ρωσικά: Харьков) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας, και σήμερα διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Χάρκοβο, καθώς και της επαρχίας Χάρκοβο εντός της περιφέρειας. Η πόλη βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας. Το 2006 ο πληθυσμός της ήταν 1.461.300.
Σε μία από τις βομβαρδισμένες πολυκατοικίες της πόλης ζούσε και η γατούλα που βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες. Στο βομβαρδισμό εγκλωβίστηκε μέσα στο διαμέρισμά της, το οποίο καταστράφηκε. Ήταν όμως αδύνατον να βγει από κάπου.
Διασώστες κατάφεραν, μπήκαν στο διαμέρισμα, και την πήραν. Η διάσωση δεν ήταν εύκολη αλλά όμως τα κατάφεραν. Είναι ένα από τα τυχερά ζωάκια καθώς από τους βομβαρδισμούς και τις φωτιές των κτιρίων έχουν πεθάνει πολλά. Όπως αναφέρει η σελίδα Kharkiv Animal Rescue η γατούλα λέγεται Timka, είναι καλά στην υγεία της και θα επιστρέψει στα χέρια των ανθρώπων που την είχαν.
Aυτό πραγματικά που μας έχει συγκινήσει και εντυπωσιάσει, θα λέγαμε, είναι η αγάπη μιας πολύ μεγάλης μερίδας του λαού της Ουκρανίας στα ζώα, όπου συχνά με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προσπαθούν να τα σώσουν. Έχουν ένα απίστευτο δέσιμο ανάμεσά τους. για αυτό κάνουν τα πάντα, με όλους τους τρόπους, να τα πάρουν μαζί τους. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις, και δυστυχώς όχι μόνο μία, που στην προσπάθειά τους αυτή έχασαν τη ζωή τους. Όμως συνεχίζουν.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
Ουκρανία, συγκλονιστική εικόνα: Ηλικιωμένη προσπαθεί να σώσει γατάκι στη βομβαρδισμένη πόλη Ιρπίν (petpet.news)
Σε ένα χωριό της Ουκρανίας σκυλάκος κάθεται μόνος πάνω στο βομβαρδισμένο σπίτι του (petpet.news)
Stepan, ο πιο διάσημος γάτος της Ουκρανίας- Σώθηκε από τον πόλεμο και είναι πια στη Γαλλία (petpet.news)
Ουκρανία: Εθελοντές προσπαθούν να ταΐσουν αμέτρητα πεινασμένα ζώα (petpet.news)
Ουκρανία: Γνωρίστε την Katya Kurlez, μια γυναίκα που πηγαίνει σε βομβαρδισμένα μέρη και σώζει ζώα – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο