Θεσσαλονίκη: Οι Ζω.Ε.Σ. συμμετέχουν στην «Discover Dogs 2022», 9 και 10 Απριλίου

από Μυρτώ Τζώρτζου
Η «Discover Dogs 2022» είναι μια γιορτή που έχει σχεδιαστεί και για τους μικρούς μας επισκέπτες μέσα από εναλλακτικούς τρόπους φιλοζωικής εκπαιδευτικής προσέγγισης που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιδί και στην ανάπτυξη της σχέσης του με την κοινωνία και τα μέλη της ανάμεσα στα οποία είναι και τα ζώα!
Αρωγός της προσπάθειάς μας να εκπαιδεύσουμε φιλοζωικά όλα τα παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση με τους γονείς τους είναι οι Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων & Οργανισμών) Ζω.Ε.Σ, οι οποίες στο περίπτερο του περιοδικού «Κατοικίδια Εν Δράσει» θα αναλάβουν τις δράσεις για παιδιά, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο χώρο παιδικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους!
Μαζί μας θα είναι η συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου που θα αναλάβει τα φιλοζωικά workshops δημιουργικής γραφής, εικονογράφησης και μυθοπλασίας αλλά και τα βιωματικά εργαστήρια θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές. Βραβευμένη εκπαιδευτικός- ζωοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διδασκαλία της φιλοζωίας μέσα στα ελληνικά σχολεία, ενώ από το 2015 εργάζεται παρέα με τους τρεις σκύλους της, όλοι κακοποιημένοι πρώην αδέσποτοι που γύρισαν από την κόλαση και ήρθαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί μας, ώστε να πείσουν και τον πιο δύσπιστο να θελήσει να βάλει ένα παρατημένο ζώο στη ζωή του.
Οι Ζω.Ε.Σ., μετά την επίσκεψή τους σε περισσότερα από 650 σχολεία πανελλαδικά και έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 450.000 μαθητές, είναι έτοιμες μέσα από συμμετοχικούς ερευνητικούς τρόπους μάθησης, με διαθεματική και διεπιστημονική διάσταση να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη. Την προσαρμογή των παιδιών σε ένα νέο χαρούμενο κόσμο, γεμάτο ευτυχισμένους σκύλους με βασική αρετή την ενσυναίσθηση!
Σε αυτή τη μοναδική έκθεση για σκύλους, ένα παιδί μπορεί να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί μέσα από φιλοζωικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες αλλά και να καλλιεργήσει την αγάπη του για τους σκύλους για τους οποίους θα μάθει πάρα πολλά! Ενώ θα έχει τη χαρά να συναντήσει τον Άξελ, τον Πόθο και τη Διώνη, τρεις πρώην πολύ κακοποιημένους αδέσποτους σκύλους που διασώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και διαμεσολαβούν αρκετά χρόνια τώρα σε όλα τα ελληνικά σχολεία αλλά και σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά. Θα είναι οι πρωταγωνιστές του περιπτέρου.
Βασικός πυρήνας των δράσεων που έχουν οργανώσει οι Ζω.Ε.Σ. είναι η προαγωγή της ενσυναίσθησης καθώς το παιδί θα εκπαιδευτεί να μπαίνει στη θέση του άλλου και να νιώθει όπως εκείνος. Πώς είναι άραγε να μπαίνεις στη θέση ενός σκύλου; Πώς νιώθει ένας αδέσποτος σκύλος; Τι κάνει έναν σκύλο ευτυχισμένο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδέσποτους σκύλους;
Παιχνίδια, διαγωνισμοί με δώρα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εικαστικές κατασκευές και θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, θα μετατρέψουν το περίπτερο των παιδικών δράσεων σε έναν απόλυτο χώρο δημιουργικής ψυχαγωγίας και μάθησης του παιδιού σας.
Τα βιωματικά φιλοζωικά εργαστήρια που θα στηθούν το διήμερο της έκθεσης θα διαμορφώσουν μελλοντικούς ευσυνείδητους πολίτες που θα αλλάξουν τον κόσμο! Γιατί εμείς έχουμε αποφασίσει να συνεισφέρουμε σε αυτό!
Κοντά μας οι τρεις σκύλοι που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Διώνη που βρέθηκε μαχαιρωμένη και πυροβολημένη, ο Άξελ που έζησε αλυσοδεμένος τα πρώτα χρόνια της ζωής του και ο Πόθος που πετάχτηκε κουτάβι σε σακούλα σκουπιδιών.
Μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, της φιλοζωικής ενημέρωσης των μικρών επισκεπτών τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο όσο και μέσω της συμμετοχής και εξοικείωσής τους με έμπρακτες δραστηριότητες, είτε μέσω του οπτικοακουστικού υλικού είτε μέσω των σκύλων διαμεσολαβητών που θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις επιδιώκεται να προωθηθεί:
• Η υπευθυνότητα και ο εθελοντισμός
• Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις αξίες του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα και στο περιβάλλον
• Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών μέσα από προσιτές και εύκολες δραστηριότητες
• Η δημιουργία κινήτρων για να αναλάβει δράση ο καθένας τους για τους αδέσποτους σκύλους όπως μπορεί με την καθοδήγησή σας είτε του γονιού είτε του εκπαιδευτικού
• Η σταδιακή αλλαγή των στάσεων και αντιλήψεων στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, ως προς το περιβάλλον και τους σκύλους
• Η δημιουργία τάσεων, συμπεριφορών και η προώθηση ανάλογων μηνυμάτων προς την οικογένεια, τους φίλους, την κοινωνία και τους φορείς της
Κάθε μας εκπαιδευτική δράση για παιδιά θα έχει ως βασικούς στόχους:
👉Να δούνε όλοι τη ζωή μέσα από τα μάτια αδέσποτων σκύλων, ώστε να νιώσουν όπως νιώθουν και εκείνοι
 👉Να καταλάβουν πως και οι σκύλοι νιώθουν όπως νιώθουμε και εμείς και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες
👉 Να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στους σκύλους συντροφιάς και πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια
👉 Να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των σκύλων και να αντιληφθούν τη μέγιστη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου
👉 Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης σκύλων, για την προστασία των αδέσποτων σκύλων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών μέσω Δήμων
👉 Να μάθουν να κατονομάζουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων και να κατανοήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης, αναπτύσσοντας παράλληλα αισθήματα φροντίδας και υπευθυνότητας για όλες τις μορφές ζωής
👉 Να κατανοήσουν τι σημαίνει ευζωία ενός σκύλου και να γνωρίσουν τις βασικές υποχρεώσεις ενός υπευθύνου γονιού
Παιχνίδια, δώρα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και κατασκευές θα μετατρέψουν την έκθεση στον απόλυτο χώρο ψυχαγωγίας και μάθησης του παιδιού σας. Πώς είναι άραγε να μπαίνεις στη θέση ενός σκύλου; Τι σκέφτεσαι; Τι ονειρεύεσαι;
Face painting, μπαλονοκατασκευές, χειροποίητες κατασκευές, μουσικοκινητικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικά παιχνίδια, παρουσιάσεις βίντεο, διαγωνισμοί ζωγραφικής θα κάνουν πράξη την ευεργετική αλληλεπίδραση των παιδιών με τον σκύλο μέσα από ολοκληρωμένες βιωματικές εμπειρίες.
Στο περίπτερό μας θα βρείτε τα βιβλία της Κατερίνας Παπαποστόλου που αποτελούν οδηγούς φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και εξαιρετικές επιλογές για είδη δώρου. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν τις Ζω.Ε.Σ. στον αγώνα τους σε όλα τα σχολεία της χώρας αλλά και δεκάδες αδέσποτα ζώα.
Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός μπορείτε να κλείσετε όσο πιο έγκαιρα είναι εφικτό τη θέση σας για τα φιλοζωικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εικονογράφησης και μυθοπλασίας, στέλνοντας ένα e- mail στο info@zwes.gr με το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Αν είστε σχολείο ή ιδιωτικός φορέας εκπαίδευσης πχ φροντιστήριο ξένων γλωσσών, κδαπ κ.α, μπορείτε επίσης να κλείσετε έγκαιρα τη θέση σας με ένα e- mail στο info@zwes.gr με το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Επιστρέφουμε λοιπόν στη Θεσσαλονίκη!
Είσαι το φως στη ζωή τους!
Είσαι το υπέρλαμπρο αστέρι!
Είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!
Είσαι η δύναμη και η λύση στο κάθε εμπόδιο!
Είσαι η αγάπη!
Είσαι η φωνή!
Είσαι το στέμμα στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων!
Στην πιο πρωτοποριακή γιορτή για το σκύλο θα είμαστε εκεί να γίνουμε η φωνή όλων εκείνων των πλασμάτων που συχνά γίνονται αριθμοί.
Όχι από μας.
Έλα μαζί μας!
Έλα στη θετική πλευρά του κόσμου!
Ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε από κοντά!

Ζω.Ε.Σ
Discover Dogs Festival 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο