Ουκρανία: Τυφλός άντρας φεύγει να σωθεί με τη βοήθεια του σκύλου-οδηγού του

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 33η ημέρα. Όπως ανακοινώθηκε ένας νέος γύρος διπλωματικών επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου αύριο έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου.
Από το απόγευμα του Σαββάτου (26/3) συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ. Την ίδια ώρα, 100.000 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, που έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Από τη μεριά του ο Ουκρανός Πρόεδρος επιμένει στο αίτημά του για αποστολή όπλων. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους με πυροβόλα όπλα και πολυβόλα, από τα οποία έχουμε πάρα πολλά αποθέματα», τονίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα 12 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου, 26 Μαρτίου. Και τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.
Οι εικόνες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πόλεις και τα χωριά τους είναι συγκλονιστικές. Φεύγουν με όποιον τρόπο μπορούν. Παίρνουν λίγα πράγματα μαζί τους, αφήνοντας την υπόλοιπη ¨ζωή” τους πίσω. Τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τους ανθρώπους τους. Και φεύγουν για μια καλύτερη ζωή κάπου αλλού. Οι φωτογραφίες αυτών των ανθρώπων κάνουν το γύρο του κόσμου. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι εκείνες που έχουν μαζί τους τα αγαπημένα τους ζωάκια.
Μια από τις φωτογραφίες που μας συγκίνησε είναι αυτή στην οποία βλέπουμε μια οικογένεια να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το Irpen. Το Irpen υπέστη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία. Γκρεμισμένες πολυκατοικίες, διαλυμένα τοπία, μια στην κυριολεξία κόλαση.
Η οικογένεια στη φωτογραφία φεύγει μακριά. Ο νεαρός που πηγαίνει μπροστά είναι τυφλός και τον βοηθάει ο σκύλος-οδηγός του. Πίσω του ακολουθούν η μητέρα και η γιαγιά του. Το πού πάνε οι άνθρωποι αυτοί είναι άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι και αν τελικά καταφέρουν να σωθούν.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Фото: Олександр Ратушняк (Alexander Ratushnyak)

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο