Ουκρανία: Σκυλάκι κάθεται στο δρόμο δίπλα στο σκοτωμένο άνθρωπό του

από Μυρτώ Τζώρτζου
Πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή από τη Ρωσία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Περίπου το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.
Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η πόλη ήταν μέχρι πρόσφατα υπό την κατοχή της Ρωσίας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα πως σκότωσε αμάχους εν ψυχρώ και πως υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί σε ομαδικούς τάφους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον 50 από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί, αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έπεσαν θύματα εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.
Από την πλευρά της η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες για θηριωδίες στην Μπούκα, με το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του να υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «προβοκάτσια».
Οι φωτογραφίες είναι θλιβερές, είναι φριχτές. Όλες οι φωτογραφίες πολέμου είναι φριχτές. Μια από αυτές μας θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας. Είναι τραβηγμένη λίγο έξω από το Κίεβο. Στη φωτογραφία είναι ένας νεκρός άντρας, τον οποίο σκότωσαν την ώρα που ήταν πάνω στο ποδήλατό του. Ή την ώρα που κρατούσε το ποδήλατό του. Δεν ξέρουμε. Και δεν έχει άλλωστε καμία σημασία. Ο άντρας αυτός είναι πεσμένος νεκρός στο πεζοδρόμιο. Το ποδήλατό του αναποδογυρισμένο. Και δίπλα ο σκύλος του. Να κάθεται στο δρόμο. Ίσως να περιμένει τον άνθρωπό του να σηκωθεί. Ίσως έχει καταλάβει ότι κάτι κακό έχει συμβεί.
Ο πόλεμος φέρνει μόνο δυστυχία. Νεκρούς, κατεστραμμένες πόλεις, αμέτρητους πρόσφυγες με αβέβαιο μέλλον και ανθρώπους να μένουν πίσω στα συντρίμμια χωρίς πραγματικά να ξέρουν τι να κάνουν. Πώς θα ζήσουν.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
Ουκρανία: Δείτε με τι τρόπους εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ζώα που έχουν μείνει μόνα σε σπίτια (petpet.news)
Ουκρανία: Κατάφεραν και έβγαλαν γατούλα που είχε παγιδευτεί σε βομβαρδισμένο κτίριο (petpet.news)
Ουκρανία, συγκλονιστική εικόνα: Ηλικιωμένη προσπαθεί να σώσει γατάκι στη βομβαρδισμένη πόλη Ιρπίν (petpet.news)
Σε ένα χωριό της Ουκρανίας σκυλάκος κάθεται μόνος πάνω στο βομβαρδισμένο σπίτι του (petpet.news)
Stepan, ο πιο διάσημος γάτος της Ουκρανίας- Σώθηκε από τον πόλεμο και είναι πια στη Γαλλία (petpet.news)
Ουκρανία: Εθελοντές προσπαθούν να ταΐσουν αμέτρητα πεινασμένα ζώα (petpet.news)
Ουκρανία: Γνωρίστε την Katya Kurlez, μια γυναίκα που πηγαίνει σε βομβαρδισμένα μέρη και σώζει ζώα – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο