Ουκρανία, συγκλονιστική εικόνα: Ηλικιωμένη προσπαθεί να σώσει γατάκι στη βομβαρδισμένη πόλη Ιρπίν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα τελευταία νέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνουν λόγο για το θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ρωσικά πυρά στην πόλη Ιρπίν της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον Brent Renaud που κάλυπτε τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή της η εφημερίδα New York Times διευκρίνισε πως ο 50χρονος φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης εργαζόταν για τους New York Times κατά το παρελθόν, όμως δεν εργαζόταν τώρα για αυτή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο δημοσιογράφος δέχθηκε πυρά ρωσικών δυνάμεων ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του και έναν Ουκρανό πολίτη. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν η πόλη Ιρπίν (Ірпі́нь) απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, και αποτελεί ουσιαστικά προάστιό του. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 62.456 κάτοικοι.
Η πόλη, που σχεδόν είναι κατεστραμμένη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και καθημερινά όλο και περισσότεροι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν.
Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι σκοτωμένοι, άνθρωποι να προσπαθούν με ό,τι μέσο έχουν, να φύγουν και να σωθούν. Άλλοι να έχουν μείνει πίσω και να μην ξέρουν τι να κάνουν. Εθελοντές να βοηθούν ανθρώπους και ζώα, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Εικόνες χάους. Εικόνες απόγνωσης. Εικόνες πολέμου, με απλά λόγια.
Μια από αυτές τις εικόνες που είναι δύσκολο να ξεχάσεις είναι αυτή του Andriy Dubchak που δημοσίευσε το donbas.frontliner. Σε αυτή βλέπουμε μια ηλικιωμένη γυναίκα, στα ερείπια του Ιρπίν, να κρατάει στην αγκαλιά της ένα γατάκι, το οποίο προσπαθεί να προστατέψει. Την ίδια στιγμή δύο άνθρωποι προσπαθούν να προστατέψουν την ηλικιωμένη.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι δικό της το γατάκι ή αδέσποτο. Δεν έχει άλλωστε καμία σημασία. Η εικόνα είναι συγκλονιστική.
Δεν έχουν να κάνουμε κανένα σχόλιο πέρα από το ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.
από τη Μυρτώ τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο