Ουκρανία ζωολογικός κήπος: Έκαναν 1000 χιλιόμετρα με κίνδυνο τη ζωή τους και πήγαν ζώα στην Πολωνία να σωθούν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα πράγματα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πλέον πολύ δύσκολα. Ώρα με την ώρα οι ειδήσεις είναι όλο και χειρότερες. Επικρατεί παντού τρόμος.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στην Ουκρανία που πήραν οι ρωσικές δυνάμεις υπό τον έλεγχό τους. Την είδηση επιβεβαίωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Τις εικόνες με τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν τις έχουμε όλοι δει. Συγκινητικές είναι και αυτές που φεύγουν έχοντας τα ζωάκια τους αγκαλιά. Δεν θέλουν να τα αφήσουν πίσω και με κάθε τρόπο τα παίρνουν μαζί τους.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως, όσον αφορά στα ζώα, είναι τα καταφύγια αδέσποτων. Εκεί τα πράγματα είναι φοβερά. Κάποια έχουν βομβαρδιστεί. Όμως τα ζώα, όπως μαθαίνουμε, έχουν σωθεί. Αλλά πολλά καταφύγια καταστράφηκαν. Δεν έχουν τροφή, φάρμακα.
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε προσπάθεια εκκένωσης του ζωολογικού κήπου στο Κίεβο. Μια πραγματικά πολύ δύσκολη εκκένωση.
Η οδύσσεια των ανθρώπων του ζωολογικού κήπου δεν περιγράφεται.
Ουκρανικό φορτηγό, το οποίο διένυσε σχεδόν 1000 χιλιόμετρα από το Κίεβο, για να αποφύγει την περιοχή της Ζιτόμιρ, που βομβαρδιζόταν από τις ρωσικές δυνάμεις, και μετά από 6 μέρες, έφτασε στη Δυτική Πολωνία, στο ζωολογικό κήπο Poznan, που άνοιξε τις πόρτες του για τα ζώα.
Είναι λιοντάρια, τίγρεις, ένα άγριο σκυλί και μαϊμού- καπουτσίνο. Μια τίγρης μάλιστα από αυτές ήταν πολύ γερασμένη. Κάποια στιγμή το φορτηγό του ζωολογικού κήπου περικυκλώθηκε από ρωσικά τανκς. Αλλά τα κατάφεραν.
Εύκολη δεν ήταν η διέλευση των συνόρων, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τα ζώα.
Ωστόσο, χάρη στην πολύ πρόσφατη αλλαγή της διεθνούς διαδικασίας της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) και στην επαρκή βοήθεια που παρείχε ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, τα προβλήματα αυτά μπόρεσαν να επιλυθούν
Δυστυχώς όμως έχουν μείνει ζώα πίσω στο Κίεβο.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο